Despre foraje :

Puturi forate
Foraje de mediu
Denisipari foraje
Utilaje foraj puturi
Pompe de caldura geotermale
Foraje puturi
Apa potabila
Pompe caldura
Piezometre
Avize de Gospodarirea apelor
Epuismente
Studii hidrogeologice
Legea apelor
Notificarea pentru inceperea executiei
Notificarea pentru punerea in functiune
Avizul de gospodarire a apelor
Consultanta tehnica
Macheta fisei de inventariere a forajelor

Alegerea tipului de pompa de caldura (PDC) : apa-apa vs sol-apa

In cele mai multe cazuri alegerea se face pe criterii economice (costul mai mic) . Se cunoaste faptul ca Pompele de caldura PDC sol-apa (care extrag apa dintr-un foraj si o refuleaza/injecteaza in altul) sunt putin mai eficiente (au un COP mai mare)  ca si cele sol-apa (care recircul un agent in bucle inchise – sonde U sau dublu U).

In cele mai multe zone din Romania (in special zonele de campie, dar si de podis) se cunosc :

– adancimile acviferelor

– debitul lor, dar si alte proprietati (nivel ascensional, temperatura, etc)

– litologia solului pe primii 100 m

Plecand de la puterea PDC necesara a fi „alimentata” de foraje se pot face cateva calcule simple :

– cat costa 1/2 foraje de apa la adancimile x/y

– cat costa x sonde U la adancimea (in general) de 100 m

– se mai iau in calcul – nevoie beneficiarului de apa potabila/menajera, capacitatea de absorbtie a acviferelr din zona , existenta unei alte surse de deversare a apei (fantana, lac, etc)

si va rezulta , din calcule facute in birou ! care sistem este mai potrivit pentru fiecare caz in parte.

Exista zone unde nu exista decat debite infime de apa, sau doar apa sarata – unde nu exusta decat varianta sol-apa.

Exista alte zone unde se da de roci extradure la adancimi de pana in 50 m , forajul in astfel de roci fiind foarte scump , rezulta necesitatea utilizarii sistemului PDC apa-apa chiar daca va fi nevoie de mai mult de 2 foraje de absorbtie/ injectie.

PDC sol-apa vs apa-apa

PDC sol-apa vs apa-apa

Exista insa in Romania multe zone necunoscute dpdv al proprietatilor/prezentei acviferelor si/sau a litologiei solului pana la 100 m adancime.

In astfel de cazuri NU exista posibilitatea efectuarii unor calcule in birou si a stabilirii variantei optime de PDC.

Singura varianta este stabilirea in teren  a variantei optime.

Se cunoaste ca nu exista instalatii de foraj universale, care sa poata sapa eficient si economic in toate tipurile de sol . Exista instalatiile clasice (cu noroi bentonitic) care sunt f eficiente in soluri moi (nisipuri , argile) , putin eficiente in soluri medii (pietrisuri, bolovanisuri, gresii, marne, calcare, etc) si deloc eficiente in roci dure (granit, sisturi, etc). Pe de alta parte, exista instalatiile de foraj cu aer , cu ciocan de fund, care sunt f eficiente in roci dure compacte, eficiente in solurile medii dar f ineficiente, uneori imposibil chiar de sapat (sapare cu tubare metalica de protectie f scumpa)  in soluri moi si f moi , neconsolidate.

Etapele executieoi sunt urmatoarele : (aceste lucrari se fac inainte de achizitia tipului de PDC, singurul lucru stiut fiind puterea PDC si de aici debitul de pa necesar saulungimile de sonda U necesare)

– se incepe executia cu diametru mic cu o instalatie de foraj cu noroi care va sapa cu prelevare de proba la sita in vederea inetrceptarii unor acvifere cu debit suficient pt PDC . (Nu recomandam utilizarea acviferului freatic /de suprafata) la alimentarea PDC apa-apa din cauza debitului variabil aal acestuia, temperaturii variabile , etc) . Daca rezultatele sunt incurajatoare se trece la largirea gaurii si tubarea ei pentru a se obnbtine forajul de alimentare cu apa pt PDC apa-apa . Daca exista dubiii in privinta existentei/ debitului acviferelor se pot comanda masuratori geofizice in gaura sapata.

– Daca se ajunge la 80…100 m si NU se intalnesc acvifere , sau acviferele sunt f slabe, sarate etc, se instaleaza sonda U si se continua cu alte foraje identice

– Daca in schimb se intalneste roca extra dura, compacta la adancimi de 15- 50 m si forajul nu poate continua prin sapare cu noroi, se va largi, tuba de protectie si se va continua cu aer saparea. Daca se da de apa (avantajul forarii cu aer este acela ca se vede imediat debitul de apa obtinut) chiar si la adancimi mai mari de 100 m , forajul se tubeaza si se exploateaza apa din el pt o PDC apa-apa. Daca nu este apa se va instala sonda U. Din pacate aceasta ultima varianta ajunge la preturi f mari si este de evitat daca exista orice alta varianta.

– Daca roca dura se intalneste la adancimi > 50 m si nu este apa pana acolo, se va merge pe sonde U pana la adancimea sapata care se vor supradimensiona (la sondele U este bine sa nu se ia in calcul primii 10 m datorita variatiei temperaturii in sol de la vara la iarna , detalii aici : http://www.ondrill.ro/blog/general/pompe-caldura-sol-apa-colector-orizontal/ )

In toate cazurile trebuiesc contractati executanti cu experienta, pregatiti pentru a face fata oricarei situatii, care au prezenti la fata locului (locul de executie a forajelor) personal cu experienta si cel putin un inginer care sa poata lua in timp real deciziile cele mei corecte.

Preturile pentru toate operatiile trebuiesc stabilite de la inceput .

 

 

Cum se monteaza o pompa submersibila intr-un foraj de alimentare cu apa ?

Dupa ce au fost calculate si alese , achizitionate :

– pompa submersibila

– furtunul de refulare

– cablul electric

– cordelina de sustinere

– reductiile si coturile necesare

se trece la montarea lor si echiparea propriu zisa a forajului .

Pompa submersibila in foraj

Pompa submersibila in foraj

Modelul pompei, adancimea de montare , diametrul si clasa de rezistenta a furtunului de refulare, diametrul cablului electric etc toate acestea sunt detalii f importante care trebuiesc alese de firma care a executat forajul, f-ctie si de particularitatile sistemului de alimentare cu apa al clientului.

In cele mai multe cazuri se poate alege o pompa care sa functioneze sigur (fara riscul de a ramane fara apa chiar daca in timp va scadea debitul forajului) , fara senzori de nive daca masuratorile in foraj au fost corect si complet efectuate.

Daca aveti deja un foraj si nu stiti ce model de pompa sa alegeti, la ce adancime sa o montati, ce furtun de refulare este optim (mai mic duce la pierderi de debit si functionare fortata a pompei, mai mare duce la o viteza scazuta a apei care duce la depuneri pe supapa pompei si blocarea acesteia, etc) – asteptam sa ne trimiteti fisa forajului cu constructia acestuia si parametrii lui masurati de executant (debit, nivel static dinamic, dnivelare, etc) si vom face noi recomandarile de echipare / exploatare a forajului . Gratis.

Nu uitati sa prindeti impreuna furtunul de refulare cu cordelina si cablul electric de alimentare din 3 in 3 m de 3 ori deasupra pompei si apoi din 10 in 10 m pana la suprafata. In acest fel nu veti avea probleme peste ani si ani cand va fi nevoie sa scoateti afara pompa din foraj.

In cazul in care executati un camin, pozitionati forajul intr-un colt al acestuia si montati capacul de vizitare intotdeauna deasupra forajului.

Vom reveni cu un articol privind pierderile de presiune in coloanele de refulare (furtune) care se iau in calcul la H-ul necesar a fi pompat si care influenteaza si ele alegerea pompei submersibile potrivite pentru forajul d-voastra.

 

Dimensionarea / alegerea cablurilor electrice pentru pompele submersibile

Pompele submersibile sunt de diferite puteri (kw) si se monteaza la diverse adancimi . Functie de acesti 2 parametrii trebuie aleas si cablul electric care alimenteaza cu curent pomap submersibila.

Gasiti mai jos un tabel cu sectiunea conductorului electric f-ctie de tensunea de alimentare a pompei (220 v sau 380 V) , puterea ei in kw si lungimea totala de la priza /panou si pana la pompa.

dimensionare cabluri pompe submersibile

dimensionare cabluri pompe submersibile

Pompe submersibile pentru puturi de apa

Pompe submersibile pentru foraje de alimentare cu apa

Cum se alege tipul de pompa pentru un foraj ?

Variabilele care se iau in calcul la alegerea pompei potrivite forajului d-voastra sunt :

pompe submersibile foraje

pompe submersibile foraje

 • diametrul interior al tubulaturii putului
 • pozitia filtrelor
 • nivelul static al apei in foraj
 • nivelul dinamic / denivelarea la un anumit debit, ideal e la mai multe debite
 • ce urmeaza sa se intample cu apa la iesirea din foraj – deversare libera/vas deschis, sau e necesara crearea unei presiuni / functionare in sistem hidrofor cu vas de expansiune inchis, etc – Va recomandam sa cititi si asta
 • energia electrica disponibila 229v/380 v / puterea instalata

Mai pot conta si urmatoarele detaii :

 1. Lungimea filtrelor
 2. Modul de imbinare a tubulaturii forajului
 3. Diametrul de sapare al forajului
 4. Tipul  granulatia , cantitatea de pietris filtrant utilizat
 5. Daca s-au folosit centrori sau nu
 6. Modul de efectuare a deznisiparii si rezultatul/debitul obtinut

F-ctie de toate acestea se alege :

 • tipul de pompa recomandat (f-ctie de H si Q )
 • adancimea de montare in foraj
 • diametrul coloanei de refulare
 • modul de sustinere (cordelina, etc)
 • tipul diametrul cablului electric de alimentare a pompei
 • daca e nevoie sau nu de senzori de nivel , s pozitiile acestora

 

Modele / cataloage de pompe submersibile disponibile pentru vanzare :

Va oferim direct de la producatori/importatori o gama foarte diversa de pompe submersibile, presostate electronice si altele c, cu discount-uri intre 10 si 30 % .

Asteptam detaliile de mai sus si va vom face in mod gratuit recomandari de echipare a forajului si cateva oferte de submersibile.

 

 • Pedrollo

Catalog tehnic complet 2015 

Catalog seria 4Block 

Catalog seria 4SR 

Lista preturi 

Lista preturi 2015   – noutate pompe submersibile actionate de panouri fotovoltaice / solare

 • Grundfoss

Catalog pompe 3 toli pentru foraje tubate cu < 125 mm (90.100.114 mm) – 

Catalog pompe 4″ pentru foraje tubate cu 125 mm sau mai mult 

 • ZDS

Catalog pompe submersibile marca ZDS  

 • Speroni

Catalog pompe submersibile pt puturi de apa Speroni 

 • ESPA

Catalog pompe ESPA 

 • Willo

Catalog general pompe intre 3 si 24 ” – 

 • BBC

Catalog general pompe 4 toli BBC 

 

 

Adancirea / continuarea unui foraj existent.

Tot mai multe cereri ne solicita continuarea, adancirea unui foraj de alimentare cu apa (sau fantana)  existent.

 Motivele sunt diverse : debit insuficient, calitate a apei necorespunzatoare, miros, nisip sau alte impuritati in apa , etc

Model fisa forajului

Model fisa forajului

Desi teoretic adancirea / continuarea saparii unui foraj existent este posibila, acest lucru poate genera multiple probleme, cum ar fi  :

 • penetrarea piesei de fund a forajului – f-ctie de materialul din care e facuta, cum este prinsa de tubulatura poate genera dificultati, agatarea sapei, distrugerea tubajului existent
 • frecarea / bataia prajinilor de foraj in tubulatura existenta , mai ales in zona filtrelor. Functiel de materialul tubulaturii, de clasa de rezistenta a ei sunt sanse mai mari sau maimici ca aceasta sa se sparga . Aceasta va avea ca rezultat imediat scurgerea pietrisului margaritar din spatele coloanei tubate in noul foraj in curs de executie, prinderea sapei i a prajinilor etc.
 • Chiar daca spargerea piesei de fund nu ridica probleme si tubulatura existenta este f rezistenta, pericolul surparii pietrisului filtrant este prezent permanent.
 • Pentru o sapare corecta e nevoie ca sapa de foraj sa fie f apropiata (1mm) mai mica decat diametrul interior al forajului existent. Daca diferenta e mai mare apar praguri unde viteza fluidului de foraj se schimba si unde apar depuneri periculose pentru executant
 • Din pacate forajele sunt lucrari ascunse si de multe ori in gaura sapata pot fi role sau alte piese metalice rezultate de la executantul anterior, lucruri care nu deranjeaza forajul actual dar care pot crea mari probleme pentru executia / continuarea lui.
 • Sa nu uitam ca saparea in jos e limitata la diametrul interior al actualului foraj /put. Asta inseamna diametre f mici de tubare finale (pompe scumpe) , spatiu mic pt pietris margaritar filtrant cuartos, etc

Avand in vedere cele de mai sus, Ondrill SRL NU executa adanciri/continuarea unor foraje/fantani  existente.

Tuturr care doresc sa execute asa ceva le uram Bafta , si in caz de reusita, le asteptam povestea email , o vom publica aici in continuare  Pana astazi nu am aflat de un astfel de caz fericit.

Desigur ca se poate executa un foraj mou de la zero care sa aiba adancimea dorita, etc. Distanta fata de forajul existent este o alta discutie/problema care nu trebuie tratata cu superficialitate.

Daca aveti o problema cu actualul d-voastra foraj va rugam sa ne trimiteti o descriere a necazurilor avute impreuna cu fisa forajului si , poate, daca exista, va oferim o alta varianta de rezolvare a problemelor d-voastra.

Instalatie de foraj orizontal nedirijat de vanzare in Timisoara.

De vanzare utilaj pt forari orizontale nedirijate – subtraversari.

Diametre de pana la 600 mm

Se vinde impreuna cu 26 m snecuri 400 mm si cateva sape.

Este compusa din power pack (motor diesel si pompe hidraulice) care poate sta la suprafata pamantului, si instalatia propriu zisa care trebuie ingropata.

Dimensiuni aprox pt excavatie utilaj – minim 4,5 m lungime, min 2 m latime, adancimea cu 60 cm mai mare decat centrul subtraversarii

In cazul in care solul este coeziv ( sta gaura) se sapa cu snec continuu , apoi se introduce din orice parte se doreste conducta. In cazul in care solul e necoeziv sau sunt bolovani mari care deviaza saparea, trebuie sapat cu tubare simultana, asta presupune taiere teava la 1,8 m lungime si sudarea ei in timpul saparii.

Poza cu utilajul aici http://www.flickr.com/photos/foraje/4295312694/

Instalatia este perfect functionala si poate fi vazuta/testata in Timisoara

Pretul este de circa 10.000 eur

Pentru alte detalii va rugam email la witte@ondrill.ro

Alte poze mai jos:

 

 

Foraj orizontal nedirijat

Foraj orizontal nedirijat

Instalatie foraj subtraversari

Instalatie foraj subtraversari

Subtraversare prin foraj orizontal

Subtraversare prin foraj orizontal

Subtraversari drumuri, cai ferate

Subtraversari drumuri, cai ferate

 

 

 

 

Principalele operatii necesare realizarii subtraversarilor de cale ferata,rauri, viroage sau de drumuri sunt:

 • Studii şi sondaje de teren suplimentare (după caz), pentru definitivarea tehnologiei de foraj adoptate şi a echipamentului materialelor utilizate, detecţie cabluri, etc.;
 • Lucrări temporare şi elaborarea procedurilor de lucru specifice lucrării speciale respective;
 • Lucrările de terasamente pentru crearea incintelor de lansare sau pentru alte lucrări pregătitoare, prin săpătură manuală sau mecanizată;
 • Desfacere carosabil, rigole sau alte pavaje/trotuare, inclusiv trasarea lucrării, eventuala amenajare a unei benzi de circulaţie pentru utilaje, plantarea şi conservarea bornelor şi a altor repere topografice, măsurile necesare pentru accesul pietonal al riveranilor, transportul materialului, semnalizare, parapeţi, podeţe, etc;
 • Epuismente necesare pentru realizarea lucrarilor si mentinerea excavatiilor fara apa;
 • Lucrări de asigurare a tuturor serviciilor de utilităţi existente ale riveranilor pe perioada executării lucrărilor;
 • Transportul, montajul, executia forajului şi demontarea echipamentului de foraj complet cu toate accesoriile necesare, inclusiv sistemul de teleghidaj (după caz);
 • Crearea şi amenajarea spatiilor pentru materiale necesare execuţiei, stocare bentonită şi material forat, şi spaţii de depozitare adecvate pentru orice alte reziduuri tehnologice sau de construcţii;
 • Procurarea şi montarea/ instalarea tuburilor de protecţie;
 • Procurarea şi montarea/instalarea structurii suport aferentă supratraversărilor;
 • Execuţia lucrărilor de construcţii pentru elementele structurale conexe (dupa caz);
 • Închiderea şi etanşarea capetelor tubului de protecţie;
 • Realizarea umpluturilor si compactarilor cu material corespunzator. Se include transport, încărcare, descărcare, depozitare, readucerea materialului de umplutura pe amplasament cu mijloace manuale sau mecanice, completarea cu material de împrumut acolo unde este cazul, udarea straturilor, compactarea manuală sau mecanică
 • Toate operaţiunile de curăţare şi refacere a terenului afectat din zonă;
 • Depozitarea materialelor rezultate din eventuale dezafectari ale conductelor existente în depozite aprobate de autorităţile competente;
 • Adaptare la teren, inclusiv pregătirea documentaţiilor pentru obţinerea de avize specifice execuţiei lucrărilor speciale, obtinerea avizelor, precum si asistenta tehnica autorizata din partea operatorilor;
 • Alte operatii necesare relizarii complete a lucrarilor de subtraversari.

 

 

Instalatie pentru foraje orizontale

Instalatie pentru foraje orizontale

Vanzare foreza Witte Bohrtechnik BA120

De vanzare instalatie de foraj montata pe remorca, inmatriculata in Romania

WITTE BOHRTECHNIK GMBH

 

Model/Typ: BA 120

An fabricatie 1984

Masa total autorizata: 3000 kg

Serie sasiu: Tpe-553439

Motor: Deutz – 2 pistoane – seria 101083 – 32 cp

Comanda Hidraulica BUCHER HYDRAULICS – Seria 1045220

Hidromotor: Volvo Flying Motor AB Sweden – Model F11-MB-CN-K

Acest utilaj are in pachet si prajini ptr ca 120 ml de 2 3/8 ” ca. 15

Instalatia poate fi vazuta/testata in Timisoara

Detalii despre pret, etc doar prin email la witte@ondrill.ro

poze :

Harta Geologica a Romaniei

Harta geologica a Romaniei poate fi gasita in diverse locatii pe internet, ea fiind realizata de Institutul Geologic al Romaniei in diversi ani, diverse editii.

Intrucat nu ne dorim probleme in privinta drepturilor de autor , va recomandam urmatoarele locatii / link-uri (update 02.2014)

Harta geologica a Romaniei

Harta geologica a Romaniei

http://paulierco.ro/wp-content/uploads/2009/03/Romania%20-%20Harta%20Geologica.jpg

http://www.unibuc.ro/prof/sandulache_m_i/img/h.geol.Romania_scan.jpg

http://ro.wikipedia.org/wiki/Fi%C8%99ier:RomGeolActual.jpg

http://web.archive.org/web/20140222013448/http://earth.unibuc.ro:80/download/harta-geologica-a-romaniei-scara-1-200-000

http://paulierco.ro/2009/03/romania-in-rezolutii-mari.html

http://www.igr.ro/index.php?optiune=51

http://www.unibuc.ro/prof/sandulache_m_i/

http://www.igr.ro/pdfs/articole/gis_George_Tudor.pdf

http://portal.onegeology.org/

http://ptrarc.gtk.fi/Promine/default.html

Incarcarea acestui fisier http://earth.unibuc.ro/file_download/27831 in Google Earth

 

Va recomandam si harta hidrogeologica :

 

http://www.studii-hidro.ro/images/harta_hidrogeologica.jpg

 

 

 

Cum afla forajistul / sondoru in timpul saparii forajului daca, unde si cand a intalnit mult ravnita apa?

Exista o expresie in lumea forajistilor :

 „Un foraj nu seamana cu altul !”

chiar in conditiile cand este sapat in apropiere, etc.

Sapare foraj apa

Sapare foraj apa

Ce faci / raspunzi cand  esti la 80 m (de exemplu) in timpul saparii si vine cineva / clientul si te intreaba :

Ati dat de apa ?

Exista multi factori de care trebuie tinut seama :

 1. In cazul saparii cu noroi bentonitic in soluri sedimentare (cazul cel ma intalnit) exista o serie de aspecte / detalii care trebuiesc urmarite :
  • viteza de avnsare (in nisipuri e f mare)
  • probele obtinute la sita din noroiul evacuat din gaura forata – analiza atenta a acestor probe (pietrisuri oxidate, etc)
  • presiunea fluidului de foraj la pompa de noroi
  • pierderi de circulatie (scaderea volumului noroiului bentonitic)
  • scaderea nivelului noroiului in gaura forata pe timpul noptii , sau cand nu se foreaza , etc
 2. Carotajul electric / masuratorile geofizice e singura masuratoare care pot confirma 100 % prezenta apei.  Din pacate costa bani si timp , si nu este o solutie sa faci astfel de masuratori din 10 in 10 m.
 3. In cazul saparii uscate cu aer in roci dure si extradure lucrurile sunt mai simple. Aerul care elimina detritusul sapat va elimina si apa care se scurge in gaura forata din fisurile intalnite. In acest caz (fericit) se poate chiar masura / estima debitul obtinut.
 4. Orice informatie despre alte foraje din apropiere (studiu hidrogeologic) este de f mare ajutor. Atat pentru executantul forajului cat si pentru beneficiarul lui.
 5. Experienta / atentia executantului / prezenta unui inginer / geolog este de asemenea importanta la forajele in zone unde nu se cunosc caracteristicile acviferelor.
 6. Renumele / seriozitatea / onestitatea firmei executante. Un subiect delicat / sensibil care nu-l dezvoltam aici . Istoricul firmei (foraje ratate, refacute, etc)  este de asemenea important. De evitat firme obscure, ascunse in spatele unui nr de mobil, etc.

 

O alta intrebare este unde sa se execute forajul / locatia exacta ? 

 • La forajele care vor exploata acvifere de adancime in soluri moi / sedimentare nu are aproape deloc importanta. Desigur ca exista exceptii in anumite zone.
 • La forajele /puturile /fantanile care se fac in acviferul freatic (de suprafata) locatia poate avea importanta. Este posibil ca acviferul freatic sa fie discontinuu, dezvoltat de-a lungul unor paleovai. Exista masuratori geofizice / SEV-uri , etc care pot da profilul zonei de contact unde este cantonat freaticul. Astfel se poate decide zona exacta unde este acumulata apa . Din pacate astfel de masuratori dureaza, dar mai ales, sunt ff scumpe. Metoda gasirii apei cu betele, firele, ansele, etc nu face parte din metodele pe care noi punem vreo baza.

Articol scris pornind de la urmatorul comentariu :

„buna,eu execut foraje in zona Dobrogea,am cateva mAAAri probleme,instalatia cu care forez este home made,motor electric cu reductor si cu circulatie directa,cum stim unde sa sapam,locatia? Deseori clientul ma intreaba pe mine…unde este apa…,evident ca nu-i pot raspunde,alege el locul si nu dam de apa,ce facem? Eu am un draft de contract in care ma angajez sa fac sapatura , nu sa gasesc apa sau petrol,dar totusi …au fost ceva divergente si nu imi face placere sa am circ.Ok,sunt situatii cand sap si sunt intrebat ,ati dat de apa?iar sunt in dilema…te rog,comenteaza aceste aspecte sa invatam si noi si ei…”  

Raspuns : Dobrogea inseamna :

– Constanta (la sud de falia Ovidiu  Capidava) – sunt calcare in care este un „lac” = acvifer cu nivel liber acoperite de o cuvertura de argila prafoasa / loess. Daca sapati cu aer cum sapam noi vedeti imediat cand ati dat de apa. Cu noroi e practic imposibil, sapati f greu pt ca e dur calcarul, si aveti si pierderi de circulatie / consumuri mari.

– La nord de falie sunt sisturi verzi acoperite de o cuvertura de argila prafoasa / loess. , cu apa in fisuri , f greu / imposibil de sapat cu noroi . Nu aveti cum sa stiti unde e apa, si mai mult puteti inchide fisurile cu noroiul bentonitic. Cu aer se vede debitul apei pe masura saparii.

In concluzie – mergeti si faceti foraje in zonele unde forajul cu noroi este tehnologia corecta , adica jud Galati, Braila, Ialomita, Calarasi, etc

     si  urmatorul :

„Maestre,sunt din Braila,fac puturi cu noroi bentonitic si polimer,tot nu-mi dau seama cand dau de apa,de strat acvifer(am citit TOATE postarile dumitale de 5 ori)am invatat fff. multe,multumesc pe aceasta cale,”jur pe rosu” ca respect cu strictete toti pasii buni,dar unde pun filtrele,cum stiu daca am dat de apa…greu de stiut sau imposibil”

Sper ca am lamurit problema ….Urmariti viteza de avansare, luati probe la sita din noroi , etc. Gasiti un sondor cu mare experienta si luati-l cateva luni sa mai invatati /furati din meserie.

Asteptam cu interes comenariile / emailurile d-voastra. Vom incerca sa va raspundem ….

 

 

Sarbatori Fericite si La Multi Ani 2014 ! din partea OnDrill

Va multumim tuturor (clienti, furnizori, parteneri, concurenti) pentru increderea acordata si pentru colaborarea din 2013.

Prilejul de a fi mai buni ni se ofera in fiecare zi a anului insa Craciunul este un moment special, este acea sarbatoare minunata care ne da putere sa fim mai buni, mai generosi si mai curajosi. Sa indraznim sa visam si sa speram mai mult, sa credem cu tarie ca anul ce va incepe va fi mai rodnic si mai fericit.

In prag de sarbatori, echipa OnDrill va doreste sa aveti parte de zile minunate, de un Mos Craciun darnic si bun, sa va bucurati si sa asteptati cu incredere anul ce vine.

Ne dorim si va dorim un an 2014 plin de succese ! Craciun Fericit si un An Nou mai bun!

 

 

 

Pe perioada sarbatorilor va recomandam sa va relaxati cu  :

 • Un 2013 Review de pe YouTube aici 
 • Ce au cautat romanii pe Google in 2013 …apasa play aici
 • In 2013 sa lansat YouTube in limba Romana
 • Imagini fantastice din Seul
 • Un Timelpase 4k HD din Vancouver
 • Cel mai frumoase filme din natura :  1 si 2

Cum se stabileste debitul (maxim) al unui foraj / put de alimentare cu apa?

Stabilirea debitului (maxim) pentru un foraj de alimentare cu apa este o sarcina f importanta care , in mod normal, trebuie facuta de executantul forajului. Acest lucru este bine sa fie stipulat in contractul de executie.

Pentru cei care vor sa verifice acesta procedura , aveti mai jos 2 modalitati de stabilire a debitului maxim al forajului.

Operatiile de mai jos se executa doar dupa o deznisipare completa si corecta a forajului pana in talpa.

Instrument masurare nivel apa, temperatura si rezistivitate in puturi forate.

Instrument masurare nivel apa, temperatura si rezistivitate in puturi forate.

 • Se monteaza o pompa submersibila la circa 5 m deasupra primelor filtre. Furtunul de refulare trebuie sa fie obligatoriu prevazut cu un robinet (preferabil cu scaun, nu cu bila) pentru a restrictiona debitul pompei.
 • Se masoara nivelul static al forajului cu un instrument de masurat nivelul apei in puturi forate.
 • Se poirneste pompa cu robinetul deschis 1/4. Se monitorizeaza denivelarea (scaderea nivelului apei in foraj) . Daca aceasta depaseste 5 m se mai inchide din robinet. Daca e mai mica de 1 m se mai deschide robinetul.
 • Se lasa apa sa gurga ore (multe ore cateodata) pana la o perfecta si completa limpezire, fara nici o depunere (bob de nisip, etc) .
 • Dupa limpezirea completa se masoara din nou nivelul dinamic.
 • Se incepe marirea treptata, in pasi f marunti a debitului prin deschiderea robinetului. La fiecare marire de debit apa se va tulbura si e posibil sa apara si mici depuneri de nisip, care dispar insa in 15…max 30 min de pompare.
 • La un moment dat, la o marire de debit are loc o „venire” masiva de nisip – care se diminueaza da nu dispare nici in 60 min. Este semnul ca sa trecut de la curgere laminara in acvifer la curgere turbulenta si ca sa depasit debiitul maxim al acviferului / forajului. Debitul masurat inainte de aceasta marire este debitul maxim al forajului

Recomandam si urmatoarele operatii :

 • Se reduce debitul la cel maxim stabilit si se asteapta din nou  limpezirea apei.
 • Se masoara nivelul dinamic si se urmareste (la milimetru) evolutia lui in timp cel putin 3 ore, recomandat 6..12 ore , la intervale regulate (15…30 min) . Daca acest nivel dinamic are mici oscilatii in sus sau jos (max 1 cm) atunci e totul ok , si acesta este debitul maxim al acviferului / forajului.
 • Daca  insa nivelul scade , incet , mm cu mm si nu se opreste , este un semn ca se pompeaza „la epuisment”, adica se pompeaza mai mult decat este in stare acviferul sa se alimenteze, si , in timp , se ajunge la secarea lui / ramanerea pompei fara apa. Intr0un astfel de scenrariu , care , din fericire, se intampla destul de rar, se incepe inchiderea robinetului si scaderea treptata a debitului pana cand va avea loc o stabilizare a nivelului dinamic. Acela e debitul maxim exploatabil aal forajului.
Mai trebuiesc respectate urmatoarele (recomandari) :
 • Nivelul dinamic sa nu ajunga in dreptul filtrelor
 • Pompa sa nu se monteze in dreptul filtrelor
 • Pompa sa fie aleasa in asa fel incat inaltimea ei maxima de ompare sa fie mai mica decat adancimea la care e montata pentru a nu risca ramanerea ei fara apa. In astfel de cazuri nu e nevoie nici de senzori de nivel.
 • Exista si exceptii (acviferul cu nivel liber din sudul Dobrogei, etc) care nu deniveleaza indiferent cat se pompeaza , caz in care debitul maxim este dat de marimea pompei ce poate fi introdusa in foraj.
 • Exista si cazuri cand forajul capteaza apa din fisuri in roci si nu din acvifere cantonate in nisipuri – caz in care se accepta montarea pompei in dreptul filtrelor, scaderea nivelului dinamic pana si sub zona filtrelor, etc. In astfel de foraje nu va aparea practic niciodata nisip, si , deci, debitul lor maxim este dat de debitul maxim al unei pompe cu h-ul maxim aproape egal cu adancimea forajului.
 • Recomandam pe parcursul acestor operatii monitorizarea si a temperaturii si a rezistivitatii apei pompate , pentru ca s de acolo se pot trage concluzii , cel putin interesante
Ce aveti de facut, daca sunteti un beneficiar caruia executantul nu ia facut aceste teste/masuratori si nu dispuneti de aparatura de masurare a nivelului apei, pompe de diverse debite/ inaltimi de pompare, etc
 • Trimiteti-ne email fisa forajului executat, sau, daca nu aveti fisa o descriere amanuntita a lucrarii executate care sa contina, cel putin : locatia forajului, adancimea tubata, pozitia filtrelor, durata executiei, diametrul de tubare, tipul filtrelor/ latimea fantelor, daca s-au folosit centrori, daca sa executat izolari acvifere de suprafata si exact cum, etc etc.
 • Vom incerca ca pe baza datelor trimise si a experientei si arhivei noastra sa va recomandam o pompa cu debit si inaltime de pompare f apropiate de potentialul zonei d-voastra. Gratis.
Subiecte despre forari :
Info
Va recomandam
 

Santiere foraj puturi apa si pompa de caldura OnDrill August 2015 :
Arges, Ilfov, Cluj, Alba, Sibiu, Brasov, Covasna, Harghita, Bistrita Nasaud, Mures, urmeaza : Timis, Constanta, Tulcea, Olt, Dambovita, Bucuresti, Suceava.
Daca doriti sa vizitati un santier unde foram va rugam sa ne contactati si veti fi indrumat spre cea mai apropiata locatie unde foram.
© 2008-2015 by Florin Truia
(+4) 0356 265 717