Despre foraje :

Puturi forate
Foraje de mediu
Forari fantani
Denisipari foraje
Utilaje foraj puturi
Pompe de caldura geotermale
Piloti forati
Foraje puturi
Apa potabila
Micropiloti
Pompe caldura
Piezometre
Avize de Gospodarirea apelor
Epuismente
Deznisipare foraj
Studii hidrogeologice

Cum se calculeaza debitul necesar pentru o alimentare cu apa din foraj / foraje.

Tot mai multe cereri de foraje de alimentare cu apa sosesc in ultimul timp cu solicitarea unor debite imense (30 ….300 m³/h). Trei sute de metri cubi pe ora! Adica 83 litri/secunda (l/s). Noi nu contestam necesarul de apa pentru diverse utilitati (industrial, irigatii, piscicultura, etc) dar credem ca se greseste undeva. De aceea va indicam mai jos cateva reguli de care trebuie tinut cont in calcul debitului necesar pentru o alimentare cu apa din put forat:

Debit necesar alimentare cu apa

Apa potabila

 •  Debitul unui foraj este (aproape) suma debitelor acviferelor deschise (acvifere in dreptul carora s-au montat filtre) in respectivul foraj.
 • Debitul (maxim) unui acvifer este o constanta. De aceea diametrul de foraj / sapare/tubare nu influenteza acest debit. Gasiti Cum se alege diametrul de tubare ? aici. Cu alte cuvinte daca intr-o anumita zona din Romania acviferele au un potential de (exemplu) 10 m³/h , indiferent ce foraj s-ar executa si cati bani s-ar plati pe el, nu va fi posibil obtinerea unui debit > de 10 m³/h.
 • Forajele nu sunt fantani. Intr-o fantana se acumuleaza apa. In foraj nu se acumuleaza apa. Forajul trebuie echipat cu o pompa care sa asigure exploatarea lui 24h/24, 365 zile/an continuu, fara riscul de a ramane pompa fara apa. Acest lucru (alegerea pompei) este obligat sa-l faca executantul forajului.
 •  Incercati sa calculati un debit lunar, saptamanal, zilnic necesar.
 • Luati in calcul instalarea unei acumulari (vas tampon, vas de expansiune, bazin, excavatie, canal etc) intre foraj si consumatori. In felul acesta puteti face fata unor varfuri de consum care depasesc debitul instantaneu al forajului.
 • Luati in considerare si alti parametrii ai apei din foraj: temperatura, analiza fizico-chimica si bacteriologica, etc.
 • si nu in ultimul rand dati cat mai multe detalii firmei la care solicitati o oferta pentru a va oferta varianta potrivita situatiei d-voastre.
 • Si nu uitati in dimensionarea forajului si a instalatiilor sa minimizati ciclurile de pornire /oprire ale pompei submersibile. Mai multe sfaturi i :
  4 sfaturi pentru exploatarea / intretinerea unui put forat ( foraj de alimentare cu apa)

Studii de caz :

1. Alimentarea unei case unifamiliale.

Un om consuma max 10 m³/luna. 5 persoane 50 mc/luna. Nu exista foraj sa nu dea 200 ..300 l/h  adica 5 m³/zi, adica 120 m³/luna. Asadar e suficient. E suficient chiar pentru 12 persoane. Totusi e posibil ca cei 200 l/h sa fie insuficienti pentru anumite varfuri de consum. Ca sa se rezolve aceasta problema trebuie o acumulare temporara intr-un vas de expansiune sau un vas de acumulare deschis. Marimea lui se calculeaza f-ctie de confortul dorit.

Daca pe langa uz casnic /menajer e nevoie si de apa pentru o gradina /irigatii casnice, lucrurile se schimba putin. In acest caz e nevoie de mai multa apa 1-3  m³/h f-ctie de suprafata  mai mult timp. Nu va functiona varianta cu acumularea. Singura optiune e impartirea gradinii pe zone si udarea ei in diverse zone succesiv.

Un foraj ce da 2 l/s =7  m³/h e in general suficient pentru o comunitate (sat/comuna) cu > 200 case.

 

2. Alimentarea unei comunitati locale etc.

Aici sansele ca un foraj sa satisfaca consumul maxim instantaneu sunt aproape zero. Din start se pleaca cu dimensionarea unei acumulari temporare (bazin), uzual de 100-300 m³. Din experienta, va precizam, ca intr-o situatie cu consum contorizat fara pierderi si fara ca oamenii sa ude gradinile, un debit al forajului de circa 7 m³/h e arhisuficient.

 

3. Foraje pentru irigatii in agricultura

In acest caz necesarul de apa este cel mai mare posibil. Mai trebuie tinut cont si faptul ca apa din foraj are in general intre 10 si 12 grade celsius. Solutia este tot acumularea. In astfel de cazuri se practica santuri sau excavatii deschise care pot acumula sute/mii de metri cubi.

 

4. Alimentarea cu apa a unei pensiuni

De cele mai multe ori e necesar o acumulare temporata de 5-10 m³. Un debit de 1-3 m³/h e arhisuficient pentru un numar de 10-20 camere.

Despre = foraje OnDrill= (156 Posts)

Iubim geologia, hidrogeologia, geotehnica, natura, familia si prietenii. Nu ne bagam unde nu ne pricepem. Nu ne dam cu parerea. Ne plac unitatile de masura : litru, secunda, metru, etc. Incercam sa ajutam (in limita timpului) pe cei care au avut "ghinionul" sa dea peste neprofesionisti. Ne multumim cu un Like, un Tweet, un +1.

imageimageimageimageimageimageimage

20 comments to Cum se calculeaza debitul necesar pentru o alimentare cu apa din foraj / foraje.

 • bogdan

  m-ar interesa si pe mine un foraj care sa-mi asigure un debit de 15-20 mc/h in localitate Jugureanu, jud.Ulmu.As dori sa stiu si eu un pret aproximativ….
  ar mai fi o varianta – sa reabilitez un foraj vechi, care nu a mai fost folosit de aprox.30ani si e si astupat cu pamant(am vreo sansa??)are protetia de 160mm si mai are o teava de1,5” care probabil are o adancime de 30m – ar fi posibil sa o putem scoate si sa il reabilitam???
  va multumesc mult!

  • Daca aveti o fisa a forajului vechi putem sa o studiem sa vedem dace se poate si daca merita o incercare de reabilitare. Va vom trimite pe emailuld-voastra o oferta pentru un foraj care sa va asigure debitul solicitat.

 • Adrian

  buna ziua
  As avea nevoie si eu de un sfat, deocamdata, de la Dvs si anume sa imi spuneti pentru o casa familiala de 6 persoane ce fel de put imi recomandati ( familial sau profesional). Precizez in zona unde doresc sa imi fac casa un vecin a mai facut un put cu o adancime de cca 150 m. Eu sunt din Zalau si casa doresc sa o constuiesc intr-o zona unde era livada ( zona de deal ) diferenta de nivel dintr-un capat al terenului este de 5 m pe o lungime de 30 m

 • Cristina

  Salutare! As dori sa stiu si e cat ar costa un put pt o casa unifamiliala cu 3 persoane Un consum max 30 m³/luna. cu teren de 200 m in Bucuresti zona Giulesti Sarbi

 • flavius voicu

  Buna ziua! As dori sa stiu si e cat ar costa un put pt o casa unifamiliala cu 3 persoane Un consum max 30 m³/luna. cu teren de 400 m in varteju, magurele

 • Kovacs Ovidiu

  Buna ziua. As dori sa stiu cat ar costa un foraj pt o casa unifamiliala cu 3 persoane. Mentionez ca pe viitor as vrea sa dezvolt o afacere cu iepuri si o sa cultiv lucerna, etc. Terenul are 2.300mp si este in jud. Olt, orasul Piatra Olt, sat Bistrita Noua.
  Ce fel de put imi recomandati ( familial sau profesional

 • DANIEL

  Va rog sa-mi spuneti care ar fi pretul unui foraj pentru o casa cu 4 persoane si o gradina familiala de 700 mp si care ar fi diametrul optim al tubului. In localitatea Marsa judetul Sibiu.In apropiere 250-300 m trece un parau cu debit in toata perioada anului iar diferenta de nivel este de maxim 10 metri.
  VA MULTUMESC.

 • Oana Diaconescu

  Buna ziua,

  As dori o oferta de pret pt forarea unui put in curte. locatia: sat Vernesti, comuna VAlea DAnului, judetul Arges, comuna limitrofa Curtii de Arges.
  mentionez ca, apa din acest put o voi folosi pentru uz caznic, la o familie de 5-6 persoane. de asemenea, va fi o casuta de vacanta, nu vom locui permanent la aceasta locatie.
  Astept raspunsul dvs cu mare interes!
  Oana Diaconescu

 • Sava Claudiu

  Buna ziua

  As dori o oferta de pret pentru realizarea unui put de apa, situat in com.Dobroesti, jud.Ilfov.
  Necesar uz caznic, 50 mc/luna + gradina/gazon suprafata de 200 mp.
  Adancimea de forare, in cazul unor vecini variaza intre 20 si 50 m.
  Astept cu interes oferta dvs si disponibilitatea de executie in urmatoarele 2 saptamani.

  O zi buna

 • adrian

  buna seara…as dori o oferta de pret pt realizare unui put in samurcasi,crevedia -dambovita…in zona vad ca vecini au foraje la aprx. 40m adancime…in casa vor fi trei persoane..deci necesarul va fi mic de 30 m3 pe luna conform datelor din articolul de mai sus….astept oferta pret….o seara buna

 • Pantilie Aurel

  Buma ziua

  Va rog sa-mi transmiteti o oferta pt executarea unui put pt utilizare caznica (30-40mc/luna)cu adancime de cca15m in satul Pitigaia Com Stalpeni jud Arges.
  Multumesc

  • Buna ziua

   Noi executam foraje (https://www.flickr.com/photos/foraje/12130242026/ ) tubate cu PVC de diametru 90 …250 mm si nu fantani. Aceste foraje nu acumuleaza apa , ci dau un debit constant, exploatabil 24 h din 24, 365 zile /an, debit neinfluentat de regimul precipitatiilor, si o calitate a apei neinfluentata de activitatea umana.

   Adancimea minima pentru care ne deplasam in zona d-voastra este de 50 m

   Daca aceste 2 cerinte sunt valabile pt solicitrarea d-voastra va rugam sa reveniti cu un reply pe adresa noastra de email.

 • Calin

  Buna ziua,
  M-ar interesa daca stiti in Cluj-Napoca pe la ce adancime trebuie forat si cel mai important daca de obicei apa din aceste foraje este potabila (se poate bea). Eu nu suport sa beau apa de la robinet si cheltui destul de mult lunar pentru apa minerala plata. Desigur o apa poate sa fie “buna la gust” (fara clor cum e cea de la robinet) si totusi sa fie cu mult mai nociva decat cea de la robinet.
  Va multumesc anticipat!

  • Clujul este unul dintre orasele cu o distributie foarte neomogena a acviferelor. Litologia solului difera f mult de la zona la zona. Ca sa nu mai vorbim si de prezenta acviferelor cu apa sarata. Cel mai bine este sa gasiti in apropiere un foraj care sa va multumeasca (debit/ calitate apa ) si sa ne dati datele acelui foraj / fisa lui pt a va oferta unul identic.

 • Stroe

  Am un put de 100 m adâncime, teaă de 340 mm. . Am nevoie de denisipat, pus in funcțiune si montat pompa . Pentru a asigura consumul unei comune de 10000 oameni. Primăria mai are 4 Puturi de 50 m adâncime. Sunt din ploiesti si putul e in Ploiestiori pe granița cu rafinaria Vega ploiesti. Am vorbit cu primăria Ploiestiori si sunt interesați de apa. Imi trebuie si dosar de la regia de apa cu tot. Ce pompa imi recomandati?

 • Stroe

  35 mc/ h e suficient?

 • aurelian

  buna ziua, va rog daca puteti sa ma ajutati si pe mine in legatura cu un put forat in urma cu 3 ani pentru irigati prin picurare unde aveam nevoie de 4 metri pe ora si care a asigurat acest debit fara probleme. de anul acesta am marit suprafata irigata si am nevoie de un debit de aproximati 7 metri pe ora. putul are diametru de 160 cu teava valrom albastra cu filet si filtre de fabrica adincimea putului 35 m luciul apei este la 15 merti de la adincimea de 15 m pana la adincimea de 25 m sunt montate doua filtre unde este izvorul si se gaseste strat de piatra. nu mai gasesc executantul, la momentul respectiv mia zis ca putul are debit maxim de 10 metri ca din experienta lui la un metru forat de piatra cu apa este un meru cub de apa pe ora. putul este forat in loc grojdibodu judetul olt va rog daca puteti sa i-mi dati un raspuns si daca dumneavoastra lucrati in zona cepret ar avea un put.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Subiecte despre forari :
Info
Va recomandam
 

Foram : Martie 2015 in :
Ilfov / Bucuresti, Sibiu, Mures, Alba, Cluj, Dolj, Olt, Arges, Suceava, Bistrita, Iasi, Neamt, Botosani, Bacau, Vaslui, Brasov, Constanta, Tulcea
© 2008-2015 by Florin Truia
(+4) 0356 265 717