Despre foraje :

Puturi forate
Foraje de mediu
Forari fantani
Denisipari foraje
Utilaje foraj puturi
Pompe de caldura geotermale
Piloti forati
Foraje puturi
Apa potabila
Micropiloti
Pompe caldura
Piezometre
Avize de Gospodarirea apelor
Epuismente
Deznisipare foraj
Studii hidrogeologice

4 sfaturi pentru exploatarea / intretinerea unui put forat ( foraj de alimentare cu apa)

Plecand de la o intrebare de pe forumul Softpedia, va prezint mai jos cateva sfaturi pentru exploatarea unui foraj de alimentare cu apa. Prin respectarea lor veti apela la intervale foarte mari (10-50 ani) de timp la operatiuni gen desnisipare, schimbare pompa, decolmatare, periere filtre, etc.

1. Imediat dupa predarea / preluarea forajului de la executant: Pompati cat mai multa apa (debitul maxim din fisa forajului) o perioada cat mai lunga de timp.

pompa submersibila in foraj 300x220 4 sfaturi pentru exploatarea / intretinerea unui put forat ( foraj de alimentare cu apa)

Pompe submersibile in foraje

 • De ce? Acviferul curge – in pamant – intr-o anumita directie. Acest lucru inseamna ca in forajul d-voastra (chiar si cand sta) are loc un transport de apa. Filtrele forajului (fantele taiate in plastic) au o anumita latime (noi recomandam absolut oriunde 0,7 mm) f-ctie de care se introduce un anumit sort de pietris (uzual 1-3 mm sau 2-4 mm f-ctie de granulometria nisipului din acvifer). Dar, in nisipul acvifer exista si o fractie sub 2 sau sub 1 mm care va putea circula prin filtrul de pietris, chiar si cuartos. Aceast transport / circulatie de particule fine prin foraj va duce la depunere / decantare si chiar cimentare a lui, si, e foarte posibil / probabil ca in cateva saptamani / luni sa fie forajul plin (pana la nivelul acviferului) cu astfel de nisip, filtrele fiind blocate.
 • Cu ce debit? Cu debitul maxim calculat / masurat de executant. Pe baza informatiilor de la desnisiparea cu aer (pompa mamuth)  dar si pe baza masuratorilor de la punerea in productie cu submersibile se determina debitul maxim al forajului. Ca si idee, el se determina in 2 feluri – la aparitia unei veniri masive de nisip la crestere treptata de debit, semn ca s-a trecut la curgere turbulenta – aici trebuie tinut cont si de denivelarea in foraj, sau la scaderea lenta, treptata a nivelului dinamic la debit constant, semn ca se pompeaza “la epuisment”.
 • Cat timp? Cea mai grea intrebare. Depinde de atat de multi factori – de latimea fantelor, de suprafata activa a filtrelor forajului, de granulatia si tipul margaritarului, de diametrul de sapare si de cel de tubare, de modul de executie a desnisiparii si mai ales a punerii in productie, de granulometria  / granulatia stratului acvifer, etc. Vestea buna e ca nu exista prea mult. Oricat de mult e binevenit, va faceti un bine. De ex 2 saptamani. Dar, sunt convins ca in 99,99% din cazuri si 1 saptamana e suficient. In cele mai multe cazuri e suficient si 2 zile. Pomparile le recomand sa fie cu cateva (2-3) intreruperi zilnice a 1-2 ore fiecare. Nu e gresit nici daca se opresc noaptea.
 • Concluzia – Dupa ce ati facut aceste pompari, intre pietrisul cuartos si strat se face natural un filtru invers, din particulele acfiverului care va filtra particulele fine  si f fine. Acest filtru va bloca transportul acestora prin forajul proaspat executat, si, in felul acesta veti putea lasa un foraj sa stea oprit / neexploatat saptamani /luni sau chiar ani fara sa va treziti cu el nisipat / cimentat.
2. Proiectati / executati sistemul / instalatia de alimentare cu apa in asa fel incat sa minimizati numarul de cicluri pornire / oprire ale pompei submersibile  (sau hidroforului).
 • De ce? Garantia pompei d-voastra este data in cicluri pornire /oprire, si NU in ore de functionare. La fiecare oprire de pompa, minuscula cantitate invizibila de particule in suspensie din foraj se decanteaza si se depune in decantor. Dupa ce se va umple decantorul, acestea vor obtura filtrele treptat, si intr-o perioada foarte scurta  (crestere exponentiala) forajul nu va mai avea apa .
 • Ce debit sa aiba pompa?  Nu e necesar / obligatoriu sa echipati un foraj care poate furniza 4 l/s (de exemplu) cu o pompa de 4 l/s. Pentru nevoile d-voastra casnice e suficient si 0,5 l cu un vas de expansiune mai marisor.  Va recomandam sa folositi o pompa care sa va asigure necesarul / confortul d-voastra dorit, si nu una mai mare. Astfel pompa va avea porniri mai rare si de durata mai lunga, protejati in felul acesta si pompa, si forajul, si instalatia d-voastra electrica.
 • Nu recomandam in nici o situatie ca numarul de cicluri zilnice sa fie > 20. Ideal e sa fie de 3..4.
3. Folositi o pompa cu diametrul cat mai apropiat de cel al tubulaturii forajului.
 • Desi corect era, plecand de la debitul necesar (estimat a se obtine din acvifer) sa se aleaga diametrul viitoarei pompe, si de acolo diametrul de tubare, se intampla des ca acest diametru sa fie mai mare decat necesar. Producatorii pompelor recomanda montarea in foraje cu diametrul cat mai apropiat de cel al pompei. Si asta pentru ca apa sa aiba o viteza de circulatie in jurul pompei / motorului mare si sa poata sigura o racire corespunzatoare. Daca va aflati in aceasta situatie aflati ca ati platit un pret prea mare pentru un foraj (diametru) nenecesar. Iar acum probabil va va trebui o pompa mai scumpa decat va era necesar.
4. Folositi un furtun de refulare la pompa submersibila de diametru corespunzator debitului.
 • Producatorii nu pot modifica marimea pompelor (carcaselor) pentru fiecare debit. Si de aceea prevad pompa cu un diametru de refulare care sa poata transporta / pompa debitul maxim al gamei. De cele mai multe ori d-voastra nu aveti nevoie de acest diametru.
 • Ce diametru am nevoie la furtunul de refulare? Pana la 1 l/s va recomandam Ø 25 mm. Intre 1 si 4 l/s va recomandam 32 mm. Peste 4 l/s va recomandam 40 sau 50 mm.
 • E rau daca folosesc un furtun / diametru mai mare?  DA. Nu pentru ca e mai scump si mai greu si va fi mai greu de scos afara vreodata. Ci din cauza ca viteza ascensionala a apei in furtun scade odata cu cresterea diametrului. Si e posibil ca anumite particule sa nu poata fi “ridicate” la suprafata de aceasta viteza a apei, aceste particule se vor aduna continuu deasupra pompei si la un moment dat va bloca refularea.
 • Ce se intampla daca un un furtun mai subtire?  Nimic grav. Se va reduce debitul pompei si veti “arunca” cu o parte din energia electrica consumata pe fereastra. Dar nu va avea de suferit nici pompa si nici forajul.
OBS 1 : Natura noastra (cred ca doar a romanilor – probabil ni se trage de la betoanele Ceausestilor) e sa facem adancimi cat mai mari, diametre cat mai mari, pompe / debite cat mai mari / coloane de refulare cat mai mari, asa, ca sa fie ….. . Sper / cred ca criza a rezolvat cel putin partial aceasta meteahna, si ne vom invata si noi sa facem ce trebuie, atat cat trebuie, si mai ales, cum trebuie.
OBS 2 : De ce recomandam diametrul fantelor 0,7 mm?  E diametrul ideal pentru pietrisul cuartos 1-3 mm si asigura u suprafata activa suficienta si pentru 2-4 mm (debite mari si f mari).
     Se pot face fante si de 0,5, chiar de 0,3 si chiar 0,1 mm si exista (nu in Romania) si pietris cuartos cu granulatie < 1 mm (noi am folosit asa ceva la un proiect special). Dar se reduce suprafata activa a filtrelor, apare fenomenul tensiunii superficiale in fante si de multe ori, debitul poate scadea dramatic (de cateva ori).
     Se pot face fante de 1mm, sau chiar mai mari. Sunt multe acvifere in Romania care se pot filtra si cu sort 3-7 mm sau 4-8 mm si deci nu se pune problema de nisip fin. Din experienta, am obtinut debite gigantice prin fante de 0,7 mm. Si deci consideram din motive economice, de rotatie a stocurilor, de marime a stocurilor, ca e suficienta latimea fantelor de 0,7 mm.
Daca aveti intrebari / neclaritati / observatii le asteptam email sau prin comentarii.

 

Despre = OnDrill foraje = (149 Posts)

Iubim geologia, hidrogeologia, geotehnica, natura, familia si prietenii. Nu ne bagam unde nu ne pricepem. Nu ne dam cu parerea. Ne plac unitatile de masura : litru, secunda, metru, etc. Incercam sa ajutam (in limita timpului) pe cei care au avut "ghinionul" sa dea peste neprofesionisti. Ne multumim cu un Like, un Tweet, un +1.

Website 4 sfaturi pentru exploatarea / intretinerea unui put forat ( foraj de alimentare cu apa)Facebook 4 sfaturi pentru exploatarea / intretinerea unui put forat ( foraj de alimentare cu apa)Twitter 4 sfaturi pentru exploatarea / intretinerea unui put forat ( foraj de alimentare cu apa)Google Plus 4 sfaturi pentru exploatarea / intretinerea unui put forat ( foraj de alimentare cu apa)Linkedin 4 sfaturi pentru exploatarea / intretinerea unui put forat ( foraj de alimentare cu apa)YouTube 4 sfaturi pentru exploatarea / intretinerea unui put forat ( foraj de alimentare cu apa)

72 comments to 4 sfaturi pentru exploatarea / intretinerea unui put forat ( foraj de alimentare cu apa)

 • Felix Biriescu

  Buna ziua, vreau sa fac un foraj in dealurile din valea barladului, mai precis zona Dumesti jud Vaslui. Am nevoie sa irig o faneata de 70 ha pt care am nevoie de un debit de 200mc/24h. Avand in vedere ca forajul se va face la o diferenta de nivel de 50m fata de cursul raului barlad va rog sa imi faceti o recomandare despre ce fel de foraj as avea nevoie si costurile implicate. Multumesc.

 • petre c.

  Am citit cam tot ce m-a interesat din prezentarea facuta de Dvs. Am ajuns la concluzia ca sunteti destul de deschisi. Nu vindeti iluzii. Eu am o locatie in Buftea. In urma cu cca. 20 de ani am forat un put de mica adancime. Acestea erau posibilitatile si nu aveam nimic construit pe acel teren. Acum avem o casa. Apa din acest put este calcaroasa. Am discutat cu copii despre posibilitatea forarii unui put mai adanc, pentru a alimina acest impediment. Ei au cunostinte prin Branesti si mi-au spus ca cineva de pe acolo a forat un put de cca 80 m . dar nu s-a rezolvat mai nimic. Din cate am inteles, dvs. sunteti din zona si cunoasteti mai multe decat au auzit ei. Consumul estimat ar fi de cca 30-40 mc. pe luna. Sper ca ati lucrat si in Buftea sau localitatile invecinate ( Mogosoaia, Tamasi, Chitila etc.)si ne puteti spune ceva mai concret. Ramane ca , dupa aceea, sa caut sa-mi conving copii pentru a purcede la executare . Daca si pretul va fi accesibil va vom contacta. Va multumesc.

  • Va multumim pentru aprecieri, si ne bucuram ca vi-am fost de folos cu informatiile de pe site. Aveti email oferta noastra. Am executat mai multe foraje in Ilfov a adancimi in jur de 80 m care au avut toate apa potabila din toate punctele de vedere. Numai bine.

 • Alexandru

  Buna seara, doresc sa realizez un foraj pt necesarul de apa potabila in zona Petrachioaia Ilfov,din informatiile mele cea dea doua falda aquifera se gaseste undeva la 30 de metri.Vreau sa stiu costul forajului si diametrul consiliat de Dv. Multumesc

 • catalin m.

  am un put forat(21metri) de 8 ani, nefolosit pana anul trecut,anul acesta cand am incercat sa ud am constatat ca nu am debit de apa(ud cu un motor pe benzina de un tol jumatate),am masurat si am constatat ca fundul nu mai era la 21m ci la 12m,am tras cu galetusa pietris si nisip pana am ajuns la 16m,de aici trag intruna pietris cu galetusa dar nu se adanceste ,vine pietris cu nisip antruna si ramane tot 16m

  • Din pacate nu ne pricem la astfel de fantani. Teoretic daca vine pietris in sus inseamna ca sunteti deja in acvifer, ar trebui sa vina si apa. Ati incercat sa bagati o pompa la 15,5 m si sa o porniti ?

 • Maxim

  Buna ziua,
  Am un hectrar de teren in Valea Calugareasca, judetul prahova, apa se afla la 44 metri ( vecinul meu are put si a dat de apa la adancimea asta ) V-as ruga sa-mi spuneti ce tip de pompa sa cumpar, ce dimensiune la furtun, diametru de foraj, etc.vreau sa pot uda acest teren si care sunt costurile si durata lucrarii.

 • Marius

  Buna ziua,
  Impreuna cu inca doi vecini dorim sa ne decuplam de la reteaua de apa si sa ne cuplam la un put forat. Cantitatea maxima de apa consumata intr-o luna de vara este de 30-35m3/casa. Locatia este Sura Mica, judetul Sibiu. Astept o oferta din partea dumneavoastra.
  Multumesc.

 • florin- constanta

  e posibil ca apa dintru put nou forat la cca22m adincime sa se termine dupa 4′cu o pp de 2.4mc/h?

 • Gigel B.

  Buna seara,mai întâi vreau sa va mulțumesc pentru sfaturile acordate,conteaza mult,intrebarea e daca executați foraje de apa și în zona Roman Neamt,daca da cam la ce preț/m aproximativ desigur.
  Va mulțumesc anticipat.

 • Gigel B.

  Scuze am uitat sa menționez(uz casnic)!

 • Ciprian

  Buna seara,

  Am un put cu o adâncime de aproximativ 25 m. Daca pompa submersibila este sa zicem la 10 m adancime, se poate întâmpla ceva cu puțul sau pompa? (Pun întrebarea mai mult cu gandul la put, scade adâncime lui?)

  Mulțumesc
  Ciprian

  • Va recomand sa puneti pompa la 1 m de fundul putului, cu conditia sa nu fie in dreptul filtrelor. In felulacesta nu riscati sa ramana fara apa. Debitul pompei nu depinde de adancimea la care e montata, deci nu pierdeti nimic.

 • Adrian

  Vreau sa fac un put din care sa pot scoate apa potabila cit mai potabila. Am citit si se spune ca apa potabila se mai gaseste in zona Magurele , Ilfov, unde am casa doar in stratul acvifer Fratesti. Caut o firma care sa-mi garanteze prin contract ca voi avea apa potabila, la debitul de 5m3/h, din stratul Fratesti, limpede si clara , pe o teava albastra de la Valplast cu diametru de 125 mm, printr-un foraj facut la un diametru de 300 mm, cu filtre de 0,7 mm si cuart de 1-3 mm.Daca este cineva interesat vreau o oferta de pret .

 • Sorin

  Doresc sa stiu care este pretul total (forare, tubulatura, pompa mecanica-de mana, nu exista curent electric) pentru un put in Campia Boianului (Olt) care sa-mi ofere 2-4 mc pe zi. In zona apa este la o adancime de aprox 30 m, dar as dori o adancime de 40-50 m.

 • mos

  am cumparat un teren cu un put de pvc 40
  si dupa exploatarea acestuia circa 1 an,acum nu mai am apa la pompa
  folosesc pompa de gradina de suprafata(motor 800 kw)
  oare de ce?
  este un sistem pe teava de pvc de 40 cu supape atat pe coloana de pompa de mana cat si pe cea de popma electrica!
  multumesc

  • banuiesc ca e vorba de 4 mm (si nu 40 cm)
   banuim ca e vorba de 0,8 kw = 800 w si Nu 800 kw

   Daca prin amorsare , pompa de mana sau cea electrica porneste – inseamna ca aveti o problema la supape sau e crapata undeva teava.
   Daca nici prin amorsare nu porneste apa, inseamna ca a scazut nivelul panzei freatice sub 8..9 m si nu se mai poate fizic pompa apa cu un astfel de sistem de la adancimi mai mari . Va trebui sa asteptati ploile sau sa va faceti alt foraj mai adanc, si poate mai serios.
   Bafta (si mai multa atentie va rugam la detalii / unitati de masura, etc)

 • Cristian

  Buna ziua,

  As dori o oferta de pret pentru executarea unui foraj pentru alimentare cu apa si irigatii prin picurare in zona Sannicolau Mare.

  Multumesc

 • Gabi

  Buna seara.
  Vin si eu cu o mare rugaminte cunoscatorilor in domeniu.
  Mi-am achizitionat un teren in Cartierul Florilor, zona Magurele, si trebuie sa fac un put, pentru ca vreau sa-i fac gard pana la primavara cand o sa incep constructia la casa.
  Am tot cautat pe site-uri si forumuri, dar am gasit numai raspunsuri evazive si foarte putin elocvente.
  - m-ar interesa o firma sau persoana fizica care se ocupa cu asa ceva
  - ce preturi sunt pentru un astfel de proiect(cat este metrul, sau cum se calculeaza, etc)
  - cam ce ar fi cel mai recomandat sa folosesc(- easca))materiale, dimensiuni, etc)

  V-as fi foarte recunoscator pentru toate aceste informatii.

  Va multumesc.

 • Cristi

  Buna ziua.Am citit cu mare interes prezentarea dvs.Felicitari ptr transparenta de care dati dovada.Problema mea e urmatoarea : am forat un put la 20 m adancime (foraj executat manual) pe un diametru de 200 mm.Teava folosita e cea portocalie sn4.Din pacate “meseriași i” nu au introdus margaritar pe langa tevi iar fantele sunt executate vertical pe lungimea twvii.Intrebarea mea este :daca in teava de 200 mm bag o alta teava de 160 mm si intre cele doua bag margaritar , voi mai avea probleme cu nisipul si alte sedimente care imi vin in momentul de fata? Va multumesc.

  • Probabil nici denisipare si nici punere in producie nu s-au facut pentru ca s-ar fi spart tuburile. NU mai acceptati foraje cu teava portocalie (de canalizare) . Veti avea doar surprize neplacute / necazuri.
   Ref la probelma d-voastra.
   Da – se pot tuba pe interior forajele. Dar va rebui cu un diametru mai mic de 160 mm …noii va recomandam chiar 125 mm – arhisuficient pentru pompele de 101 mm = 4 ” . Dar cu centrori , apoi sa se bage pietris cuartos 1-3 mm.
   Conteaza si parametrii forajului initial. Pentru ca se va pierde din debit.
   Cionteaza si ce pompa aveti , ce regim de exploatare (static./dinamic ) este acum , sau va fi recomandat dupa.

   Practic, o astfel de operatie trebuie facuta de cineva care intelege si cunoaste ce se intampla sub pamant si care sa tina cont de toate detaliile si particularitatile cazului d-voastra.

   Altfel e posibil sa nu va rezolvati problema (sa aveti nisip mai departe si./sau sa nu mai aveti debit) .

 • meli

  Buna ziua,
  Am forat un put la ad de 21 metrii dar inca nu s-a limpezit apa chiar si dupa o luna de la forare inca se mai tulbura si apa aduce nisip foarte fin. Forarea s-a oprit la lutul albastru si inca pompa mai trage apa de culoare gri cu nisipul acela fin. Ce putem face ptr lipezirea apei? Tubulatura e cea de plastic cu diametrul de 125 mm,ce ne sfatuiti ? Toate puturile forate in aceasta zona se confrunta cu aceeasi problema, din cauza stratului de lut albastru?! Multumesc!

  • Va rog sa ne comunicati Locatia forajelor – vom incerca sa trecem pe la d-voastra ,in drumurile noastre, sa facem ceva masuratori hidro in forajul d-voastra (gratis) si astfel vom identifica problema.

 • Siposs

  Stau in com.Bahnea, jud.Mures (langa Tarnaveni). De un an am artroza si nu mai pot cara apa sus la et.II cu galeata. As dori o lucrare completa, adica sa am apa in apartament (bloc “comunist” la sat), consumul mediu n-ar depasi 3-5 galeti pe zi. In majoritatea fantanilor din jur (5-7 m adancime) apa e rosiatica, continand mult fier; la adancimi mai mari, nu stiu… Va rog, estimati, cat m-ar costa lucrarea completa (adica foraj, pompa, filtre, instalare, izolare iarna etc.), pana ar ajunge apa macar printr-un furtun in apartament. Si, daca ati putea executa Dvs. lucrarea.
  Va multumesc anticipat.

 • radu

  Va salut!
  Am si eu o problema cu apa din put. Am adancimea pana la apa de 7.5m, diamentrul putului cam de 20cm si am luat o pompa submersibila( nush denumirea si debitul) si am instalat-o. Am bagat-o in put cam la 8.5-9m si scoate apa foarte tulbure. Aveti idee de ce ?
  Va multumesc

  • Apa e tulbure cand apare curgerea turbulenta in foraje. De ce apare aceasta curgere : datorita unor deficiente de executie ( pozitia filtrelor, marimea lor, latimea fantelor, folosirea centrorilor, tipul margaritarului si metoda de introducere / control, etc ) sau datorita exploatarii cu debit prea mare.

   Ca sa determinam exact cauza , avem nevoie de fisa forajului cu toti parametrii lui si de tipul pompei montate.

 • serban

  Locuiesc in sudul jud Olt in com Stefan cel Mare si vreau sa mi se foreze un put pt apa cu debitul de aproximativ 2,5 litri pe secunda. Va rog sa imi spuneti ce diametru sa aiba putul, ce diametru sa aiba tuburile si ce pompa trebuie sa folosesc. Daca am fost inteles va rog sa imi dati un raspuns cat mai repede posibil. Va multumesc. O zi buna.

  • Pai haideti sa o luam invers .. o pompa de 2,5 litri/secunda la un h mediu de 50 m este , de exemplu un Grundfos SP 14A-10 . Care pompa are diametrul exterior de maxim 101mm (4 inch). Dupa cum recomanda producatorul, nu e bine sa fie distanta mare intre pompa si foraj. Asatar un foraj tubat cu 140 mm cu interior de aprox 125 mm e ideal pentru situatia d-voastra.
   Sunteti sigur ca aveti nevoie de > 200 metri cubi apa / zi ? Un astfel de debit e suficient pentru un sat intreg ! Va trimitem email oferta de executie.

 • EDI

  Buna ziua.
  Doresc sa mi se foreeze un put pt. apa cu un debit de aprox. 1-1,5 l/s (consum casnic 2 familii)
  la 40 m adincime.Mentionez ca prima panza freatica este la 12-14 m.Am o fantana in curtea casei batranesti (put cum se facea pe vremuri-cu tuburi de aprox. 90 cm, dar apa este salcie)si doresc ca ceasta apa si fie si placuta la gust.
  Zona de forare este in Sat: Malu ,Com. Sf.Gheorghe,Jud. Ialomita-Doresc si o oferta.
  Va rog sa-mi spuneti si ce model de pompa(tipul) trebuie sa cumpar precum si tipul si diametrul furtunului de refulare.
  Multumesc si astept raspuns.

 • Andrei

  Buna ziua,
  Vreau sa fac o amenajare piscicola cu apa din puturi forate.
  Din calculele mele, as avea nevoie de un debit de aprox 10 l/secunda.
  Terenul unde vreau sa fac amenajarea se afla in albia majora a unui rau mic (Drajna), in judetul Prahova si panza freatica e la adancimea de 7-10 m.
  De cate puturi am nevoie pentru a atinge acest debit, si ce costuri ar fi pentru efectuarea acestor puturi.

  Multumesc.

 • M. Florin

  Stimate domn,
  M-ar interesa sa forez pentru o apa , la mare adancime, ce sa ude un teren de 1 ha , cu diferite culturi de gazon si pomicultura, dar si o constructie civila.
  Locatia este Barsana Maramures.
  M-ar interesa o solutie (inclusiv adancimea minima la care pot gasi aceasta apa)la acesta initiativa si o oferta de pret, daca sunteti interesat de o lucrare in Maramures.
  Multumesc mult anticipat!

 • valentin

  Buna ziua,
  M-ar interesa efectuarea unei dinisipari in Pantelimon Ilfov. Este vorba de un put cu o adancime aproximativa de 20 m. Ma intereseaza costurile si posibilitatea ca denisiparea sa fie efectuata cu pompa intrucat accesul in caminul hidroforului, respectiv la gura putului este dificila si cred ca ar fi mai usor cu o pompa.
  Multumesc

 • Daniel

  Buna ziua!Ma interesează foarea unui put pentr alimentarea unei noi clădiri (clinica) cu un necesar sa zicem 30-40 mc/ luna cu debit normal casnic.Locatia se afla in Mizil Prahova.Daca ajuta cu ceva la aproximativ 500m distanță cunosc fântâni cu luciul de apa la 4-5m adâncime.Astept răspuns.Multumesc!

 • Liviu M

  In 2013 am contactat o “echipa” din Buftea pentru executia unui put pentru apa in regim casnic in Crevedia .
  Putul a fost executat la 25 m adancime cu tubulatura portocalie; dupa forare , nu s-a facur denisipare si mi-au spus ca apa se va limpezi daca voi trage cu pompa submersibila .
  Intre timp , apa vine in continuare cu nisip si mai mult si volumul de apa a scazut ; intr-o ora e secat .
  As dori sa stiu daca acest put mai poate fi adus in parametrii de functionare ( fara nisip si cu debit pentru uz casnic ) .
  Va multumesc!

  • Operatiunile care se pot executa asupra unui foraj finalizat sunt limitate. Ele implica generarea unor socuri care sa curete si/sau rearanjeze pietrisul din jurul tubulaturii din PVC. Din pacate pt d-voastra tubulatura portocalie este total improprie pentru foraje, avand o rezistenat mecanica scazuta, avand sase de 99,99% sa se crape/sparga in timpul acestor operatiuni. Ne pare rau.
   Noi nu am folosit nici un centimetru de teava portocalie in intreaga noastra cariera.

 • Madalin V.

  Buna ziua .Ma intereseaza un put in satul Chirculesti Giurgiu.Pentru moment va fi folosit pt a uda gradina si un gard viu imprejurul curtii prin picurare(200 m) si in viitor pt o casuta de vacanta(weekend).Multumesc anticipat.

 • Alin

  Buna ziua.
  Am un put in gradina pentru irigat aproape de Timisoara. Totul a functionat pana anul acesta cand am observat ca nu mai am apa la pompa de mana. Am imersat tot forajul si a functionat jumatate de ora dupa care am ramas iar fara coloana de apa.
  Imi puteti da o mana de ajutor si sa ma lamuriti ce s-a intamplat si care ar fi solutia ca sa fie functional.
  Multumesc anticipat.

  • E posibil ca tubulatura sa aiba un por/crapatura pe unde sa traga aer … si din cauza aceasta sa ramana pompa de mana sau electrica neamorsata. Daca aveti noroc crapatura sa fie aproape de suprafata puteti incerca sa sapati pe langa el . Daca e mai jos unica solutie este alt foraj. Banuim ca va referiti la foraj de gradina cu tub de 32..40 mm diametru in care nu se poate introduce nici un fel de submersibila ….

 • Florin

  buna ziua. as vrea sa forez un put pe un teren extravilan in Macin, Tulcea. Apa o voi folosi pentru udat culturile,deci imi trebuie apa multa. Astept o oferta. Va multumesc

 • Marian

  Buna ziua.Am facut un put in com.Cornetu, Ilfov cu o echipa de meseriasi condusa de un tepar Ilie.Dupa ce au terminat putul sapat manual am incasat banii pentru 21 metri si au plecat fara sa mai faca deznisiparea.Putul este din teava albastra.Am masurat recent si sunt cam 15 ml din care apa 10 ml .Ce trebuie sa fac ca sa pot folosi putul.Dvs ma puteti ajuta si in ce conditii?Multumesc

  • Cumparati o pompa ieftina cu debitul 20..30 litri/minut , furtun de 25 mm sau mai mic si bagati-o la 14 m si porniti-o. Faceti cicluri pornire / oprire cu lungimea pornit > 1 ora, oprit > 1 ora. Bafta. Cand se lipezeste complet apa, incercati sa lasati pompa incet in jos, in timp ce merge !!!!

 • Ionut Radulescu

  Buna ziua,

  Am o pompa de caldura in bucla de apa (scot apa de la 40m si o injectez in alt put de 20m). Dupa 3 luni putul de 20 m nu mai preia apa din cel de extractie decat in proportie mica si da pe afara.
  Cum se poate rezolva stuatia asta? Fac un put mai adanc? Il denisipez pe acesta?
  Ce imi recomandati?

 • Cosmin

  Buna ziua. Doresc o oferta pt un put forat in comuna Domnesti, Ilfov. Apa ar urma sa fie folosita in scop casnic ( dus, mas spalat), dar si pentru baut.
  Daca sunt necesare mai multe detalii va rog sa . ma contactati pe email. Mutumesc

 • Ionut

  Doresc sa forez un put de 15-20 m, diametru 20-30 cm in zona Mogosoaia pentru a iriga o gradina (gazon si legume) pe o suprafata de aprox. 1000 mp. Va rog, dacas e poate, o oferta pe mail cu cit mai multe detalii (tip teava, cum se face forarea, ce pietris se pune pe linga teava etc). Multumesc !

 • CATRA PETRE-AUREL

  Buna ziua,
  Am instalata o pompa de caldura apa-apa, cu un debit de 3.5 mc/ora, absorbtia apei se face dintr-un put de 80 m, din doua straturi freatice
  care asigura debitul respective. Problemea mea este refularea apei din pompa de caldura, care in prezent se face in trei puturi ( 2 de 30 m si
  unul de 70 m, primul put aflanduse la mai mult de 20 m, fata de putul absorbant ), dar puturile nu pot sa preia debitul de refulare, si apa
  deverseaza peste aceste puturi. Cred ca cei care au executat puturile nu le-au facut bine. As dori sa stiu daca puturile pentru refulare se
  executa indentic cu cele pentru absorbtie ( daca filtrele tubulaturii se monteaza in dreptul panzelor freatice ), sau se executa cu tuburi fara
  filtre. Ma intreb daca nu cumva aceste puturi pentru refulare se executa cu tuburi avnd filtre intre panzele freatice, desi in zona unde locuiesc
  ( langa Bucuresti ),solul este din pamant argilos si nu cred ca apa refulata sa patrunda usor in aceste straturi argiloase. Daca filtrele se montaeza in dreptul straturilor freatice, cred ca presiunea mai mare a straturilor freatice nu permite accesul apei refulate.
  Daca mai fac un put as vrea sa stiu cum se executa correct un put pentru refularea apei din pompa de caldura.
  Multumesc.

  • Buna ziua.
   Noi executam puturile de injectie in urmatorul fel :
   - filtre de sus pana jos
   - fanta filtrelor/suprafata activa mare , uzual > 1 mm
   - pietris filtrant sort 4-8 mm
   Avem astfel garantia ca dpdv constructiv am facut tot ce e posibil pt o absorbtie maxima. Restul depinde de mama natura.
   1 l/s (3.5 mc/h) e un debit mic si ar fi trebuie absorbit , mai ales de 3 foraje.
   Am facut expertize in zona Ilfov, chiar pt puturi de refulare/injectie , si am observat ca exista tendinta de colmatare a filtrelor, datorita schimbarii de temperatura din PDC.
   Solutia : Va trimitem email o oferta pt o investigatie (termometrie + rezistivitate) in forajele de absorbtie sa vedem cum / cat/unde functioneaza. F-ctie de rezultatele investigatiei, va vom oferi solutia de remediere (daca exista) si / sau executia unui foraj nou.
   NU astupati/ inchideti forajele de injectie, pt ca apa sa fie injectat sub presiune ! Apa trebuie sa curga liber, montati un preaplin si surplusul sa curga pe acel preaplin. Ne-ar ajuta fisele forajelor executate.

 • Florin

  Buna seara. Am un put forat in urma cu un an, initial la o adancime de 20m (in prezent adancimea este de 15,5m) pt care asa zisii meseriasi au folosit doua tipuri de teava pvc portocalie, de 200mm si 140mm, cu fante aplicate cu panza de bomfaier si nu stiu ce fel de filtre, dar care baga nisip foarte fin (dar mult). Practic apa nu poate fi folosita decat la udat. Folosesc un hidrofor cu un debit de 30 l/min. Daca folosesc o pompa submersibia pe care o introduc deasupra imbinarii de mufare a tevilor, apa e limpede. Presupunand ca nisipul vine de a imbinare sau prin fantele mari ori s-a spart teava de 140mm, va rog sa imi spuneti daca se poate introduce o teava albastra de 125mm si sa se izoleze cu ceva filtru cuartat? Sau alta solutie de remediere. Mutumec frumos!

  • Probabil ca aveti nisip 15,5-20m. Retubarea e o solutie, cu centrori si tuburi de 90 mm si pietris cuartos 1-3 mm. Veti putea folosi doar pompe de 3 ” , dar cel putin apa va fi curata/limpede. Am facut chiar saptamana trecuta asa ceva cu succes deplin.

 • George

  Buna ziua,

  Sunt interesat de un foraj pentru alimentare casa si irigarea gradinii aferente aprox. 1000mp in sat Gheboaia jud. Dambovita.

  Astept cu mare interes oferta dumneavoastra.

  Toate cele bune!

 • calin viorel

  buna ziua.am un put american de 20 de m.daca scot apa cu pompa mai mult de 20.30 de litri se tulbura.tubulatura este din beton de 250 mm.daca introduc tubulatura pvc de 200 de mm credeti ca se rezolva?cu respect1

  • Haideti sa vedem mai intai ce inseamna tulbura : Va rog o poza cu fundul unei sticle de 2 l dupa ce a stat 5 minute la ondrill@gmail.com
   Si ne mai intereseaza nivelul static, dinamic si debitul cu care pompati (masurat cu sticla de 5l si un cronometru).
   In nici un caz tubare cu 200 mm …poiate cu 140..125 , sa vedem , f-ctie de raspunsurile d-voastra.

 • Alin

  Buna Ziua, Am unedva langa ploiesti forat cu tubulatura de vreo 2 ani 25m. Dar apa nu este potabila, contine nitrati si micro-organisme. Va rog sa-mi trimiteti o oferta de forare pentru 70-80m pe mail unde am inteles ca nu intampin aceasta problema. Apa trebuie sa fie micro-biologic potabila, nu ca e “clara”.

  • Aveti email o oferta pentru un foraj la 80 m , cu izolarea perfecta (3 inele de izolare) a acviferelor de suprafata. Noi va garantam ca fiecare picatura pompata din viitorul foraj va fi DOAR din acviferul de la 70..75 m. Nu va putem insa garanta ca acesta are apa potabila, ca in apropiere nu este un foraj defectuos realizat care pune in comunicare acest acvifer cu altul , etc etc

 • crist

  Buna ziua
  am un put forat la 40m
  teava filtru este la 20-25mm
  la ce adincime este bine sa pun pompa submersibila
  cu stima?

 • Am fi f curiosi ce model de pompa intra in teava de 20..25 mm ?
  Adancimea de montare a submersibilelor se determina pe baza a mai multor masuratori .
  - nivel static foraj
  - 3 niveluri dinamice la 3 debite diferite de pompare – se face un grafic pe baza caruia se determina debitul maxim
  -pozitia filtrelor , litologia solului , etc

  F-ctie de toate acestea se stabileste adancimea OPTIMA de montare a unei pompe submersibile intr-un foraj de alimentare cu apa.

 • crist

  Buna ziua,
  Am un put forat la 40m, cu tubulatura de 140mm,teava filtru este la 20-25mm.,distanta de la sol la suprafata apei este de 7.5mm.Putul este de 40m tubur valrom de 5m.
  La ce adincime este bine sa pun pompa submersibila?
  Nu am cumparat inca pompa,putul e facut de 1 zi .
  Cu stima!

 • coaca daniel

  salut! am o fantana model vechi cu tuburi de beton cu diam. de 900mm.Adancimea fantanii este de aprox. 13.5-14m iar distanta pana la luciul apei este de 11-11.5m. Vreau sa fac o instalatie de irigat ( 13 randuri a 45m fiecare)
  Ce tip de pompa ar fi necesara? Mai sunt necesare alte lucrari la fantana?

 • Paul

  Am facut un put de cca. 1 saptamana la Fundulea,CL. Am scos doar de vreo 2 ori apa, ultima data cu o pompa, timp de vreo 90 min. Apa inca se tulbura. Am citit pe forumuri ca ar trbui pus pietris (margaritar) intre teava si restul gaurii, ca sa actioneze ca filtru, pamantul fiind argilos. E corect? Teava PVC e de 20cm dar gaura au facut-o putin mai larga.
  Baietii care l-au facut au plecat cu mainile in buzunar si nu au explicat nimic de acest gen.
  Multumesc, si va rog sa ma lamuriti in 2 cuvinte daca aveti timp.

  • Desigur ca asa se fac forajele Se sapa cu diametru mare si se lasa un inel de minim 6..7 cm (pe raza) pt introducere pietris filtrant. Tot acolo se fac izolari, cimentari, etc. Ca si sfat /recomandare NU mai dati bani daca nu aveti apa perfect limpede de la executant.

 • Paul

  Multumesc f mult pentru raspuns.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Subiecte despre forari :
Info
Va recomandam
 

Locatii in care foram acum : Aprilie 2014
Constanta, Tulcea, Arad, Timis/Timisoara, Cluj/Turda , Sibiu, Arges, Pitesti, Bucuresti / Ilfov , Caransebes / Caras Severin
© 2008-2014 by Florin Truia
(+4) 0356 265 717