Despre foraje :

Puturi forate
Foraje de mediu
Forari fantani
Denisipari foraje
Utilaje foraj puturi
Pompe de caldura geotermale
Piloti forati
Foraje puturi
Apa potabila
Micropiloti
Pompe caldura
Piezometre
Avize de Gospodarirea apelor
Epuismente
Deznisipare foraj
Studii hidrogeologice

4 sfaturi pentru exploatarea / intretinerea unui put forat ( foraj de alimentare cu apa)

Plecand de la o intrebare de pe forumul Softpedia, va prezint mai jos cateva sfaturi pentru exploatarea unui foraj de alimentare cu apa. Prin respectarea lor veti apela la intervale foarte mari (10-50 ani) de timp la operatiuni gen desnisipare, schimbare pompa, decolmatare, periere filtre, etc.

1. Imediat dupa predarea / preluarea forajului de la executant: Pompati cat mai multa apa (debitul maxim din fisa forajului) o perioada cat mai lunga de timp.

Pompe-submersibile-in-foraje

Pompe submersibile in foraje

 • De ce? Acviferul curge – in pamant – intr-o anumita directie. Acest lucru inseamna ca in forajul d-voastra (chiar si cand sta) are loc un transport de apa. Filtrele forajului (fantele taiate in plastic) au o anumita latime (noi recomandam absolut oriunde 0,7 mm) f-ctie de care se introduce un anumit sort de pietris (uzual 1-3 mm sau 2-4 mm f-ctie de granulometria nisipului din acvifer). Dar, in nisipul acvifer exista si o fractie sub 2 sau sub 1 mm care va putea circula prin filtrul de pietris, chiar si cuartos. Aceast transport / circulatie de particule fine prin foraj va duce la depunere / decantare si chiar cimentare a lui, si, e foarte posibil / probabil ca in cateva saptamani / luni sa fie forajul plin (pana la nivelul acviferului) cu astfel de nisip, filtrele fiind blocate.
 • Cu ce debit? Cu debitul maxim calculat / masurat de executant. Pe baza informatiilor de la desnisiparea cu aer (pompa mamuth)  dar si pe baza masuratorilor de la punerea in productie cu submersibile se determina debitul maxim al forajului. Ca si idee, el se determina in 2 feluri – la aparitia unei veniri masive de nisip la crestere treptata de debit, semn ca s-a trecut la curgere turbulenta – aici trebuie tinut cont si de denivelarea in foraj, sau la scaderea lenta, treptata a nivelului dinamic la debit constant, semn ca se pompeaza “la epuisment”.
 • Cat timp? Cea mai grea intrebare. Depinde de atat de multi factori – de latimea fantelor, de suprafata activa a filtrelor forajului, de granulatia si tipul margaritarului, de diametrul de sapare si de cel de tubare, de modul de executie a desnisiparii si mai ales a punerii in productie, de granulometria  / granulatia stratului acvifer, etc. Vestea buna e ca nu exista prea mult. Oricat de mult e binevenit, va faceti un bine. De ex 2 saptamani. Dar, sunt convins ca in 99,99% din cazuri si 1 saptamana e suficient. In cele mai multe cazuri e suficient si 2 zile. Pomparile le recomand sa fie cu cateva (2-3) intreruperi zilnice a 1-2 ore fiecare. Nu e gresit nici daca se opresc noaptea.
 • Concluzia – Dupa ce ati facut aceste pompari, intre pietrisul cuartos si strat se face natural un filtru invers, din particulele acfiverului care va filtra particulele fine  si f fine. Acest filtru va bloca transportul acestora prin forajul proaspat executat, si, in felul acesta veti putea lasa un foraj sa stea oprit / neexploatat saptamani /luni sau chiar ani fara sa va treziti cu el nisipat / cimentat.
2. Proiectati / executati sistemul / instalatia de alimentare cu apa in asa fel incat sa minimizati numarul de cicluri pornire / oprire ale pompei submersibile  (sau hidroforului).
 • De ce? Garantia pompei d-voastra este data in cicluri pornire /oprire, si NU in ore de functionare. La fiecare oprire de pompa, minuscula cantitate invizibila de particule in suspensie din foraj se decanteaza si se depune in decantor. Dupa ce se va umple decantorul, acestea vor obtura filtrele treptat, si intr-o perioada foarte scurta  (crestere exponentiala) forajul nu va mai avea apa .
 • Ce debit sa aiba pompa?  Nu e necesar / obligatoriu sa echipati un foraj care poate furniza 4 l/s (de exemplu) cu o pompa de 4 l/s. Pentru nevoile d-voastra casnice e suficient si 0,5 l cu un vas de expansiune mai marisor.  Va recomandam sa folositi o pompa care sa va asigure necesarul / confortul d-voastra dorit, si nu una mai mare. Astfel pompa va avea porniri mai rare si de durata mai lunga, protejati in felul acesta si pompa, si forajul, si instalatia d-voastra electrica.
 • Nu recomandam in nici o situatie ca numarul de cicluri zilnice sa fie > 20. Ideal e sa fie de 3..4.
3. Folositi o pompa cu diametrul cat mai apropiat de cel al tubulaturii forajului.
 • Desi corect era, plecand de la debitul necesar (estimat a se obtine din acvifer) sa se aleaga diametrul viitoarei pompe, si de acolo diametrul de tubare, se intampla des ca acest diametru sa fie mai mare decat necesar. Producatorii pompelor recomanda montarea in foraje cu diametrul cat mai apropiat de cel al pompei. Si asta pentru ca apa sa aiba o viteza de circulatie in jurul pompei / motorului mare si sa poata sigura o racire corespunzatoare. Daca va aflati in aceasta situatie aflati ca ati platit un pret prea mare pentru un foraj (diametru) nenecesar. Iar acum probabil va va trebui o pompa mai scumpa decat va era necesar.
4. Folositi un furtun de refulare la pompa submersibila de diametru corespunzator debitului.
 • Producatorii nu pot modifica marimea pompelor (carcaselor) pentru fiecare debit. Si de aceea prevad pompa cu un diametru de refulare care sa poata transporta / pompa debitul maxim al gamei. De cele mai multe ori d-voastra nu aveti nevoie de acest diametru.
 • Ce diametru am nevoie la furtunul de refulare? Pana la 1 l/s va recomandam Ø 25 mm. Intre 1 si 4 l/s va recomandam 32 mm. Peste 4 l/s va recomandam 40 sau 50 mm.
 • E rau daca folosesc un furtun / diametru mai mare?  DA. Nu pentru ca e mai scump si mai greu si va fi mai greu de scos afara vreodata. Ci din cauza ca viteza ascensionala a apei in furtun scade odata cu cresterea diametrului. Si e posibil ca anumite particule sa nu poata fi “ridicate” la suprafata de aceasta viteza a apei, aceste particule se vor aduna continuu deasupra pompei si la un moment dat va bloca refularea.
 • Ce se intampla daca un un furtun mai subtire?  Nimic grav. Se va reduce debitul pompei si veti “arunca” cu o parte din energia electrica consumata pe fereastra. Dar nu va avea de suferit nici pompa si nici forajul.
OBS 1 : Natura noastra (cred ca doar a romanilor – probabil ni se trage de la betoanele Ceausestilor) e sa facem adancimi cat mai mari, diametre cat mai mari, pompe / debite cat mai mari / coloane de refulare cat mai mari, asa, ca sa fie ….. . Sper / cred ca criza a rezolvat cel putin partial aceasta meteahna, si ne vom invata si noi sa facem ce trebuie, atat cat trebuie, si mai ales, cum trebuie.
OBS 2 : De ce recomandam diametrul fantelor 0,7 mm?  E diametrul ideal pentru pietrisul cuartos 1-3 mm si asigura u suprafata activa suficienta si pentru 2-4 mm (debite mari si f mari).
     Se pot face fante si de 0,5, chiar de 0,3 si chiar 0,1 mm si exista (nu in Romania) si pietris cuartos cu granulatie < 1 mm (noi am folosit asa ceva la un proiect special). Dar se reduce suprafata activa a filtrelor, apare fenomenul tensiunii superficiale in fante si de multe ori, debitul poate scadea dramatic (de cateva ori).
     Se pot face fante de 1mm, sau chiar mai mari. Sunt multe acvifere in Romania care se pot filtra si cu sort 3-7 mm sau 4-8 mm si deci nu se pune problema de nisip fin. Din experienta, am obtinut debite gigantice prin fante de 0,7 mm. Si deci consideram din motive economice, de rotatie a stocurilor, de marime a stocurilor, ca e suficienta latimea fantelor de 0,7 mm.
Daca aveti intrebari / neclaritati / observatii le asteptam email sau prin comentarii.

 

Despre = foraje OnDrill= (156 Posts)

Iubim geologia, hidrogeologia, geotehnica, natura, familia si prietenii. Nu ne bagam unde nu ne pricepem. Nu ne dam cu parerea. Ne plac unitatile de masura : litru, secunda, metru, etc. Incercam sa ajutam (in limita timpului) pe cei care au avut "ghinionul" sa dea peste neprofesionisti. Ne multumim cu un Like, un Tweet, un +1.

imageimageimageimageimageimageimage

171 comments to 4 sfaturi pentru exploatarea / intretinerea unui put forat ( foraj de alimentare cu apa)

 • Felix Biriescu

  Buna ziua, vreau sa fac un foraj in dealurile din valea barladului, mai precis zona Dumesti jud Vaslui. Am nevoie sa irig o faneata de 70 ha pt care am nevoie de un debit de 200mc/24h. Avand in vedere ca forajul se va face la o diferenta de nivel de 50m fata de cursul raului barlad va rog sa imi faceti o recomandare despre ce fel de foraj as avea nevoie si costurile implicate. Multumesc.

 • petre c.

  Am citit cam tot ce m-a interesat din prezentarea facuta de Dvs. Am ajuns la concluzia ca sunteti destul de deschisi. Nu vindeti iluzii. Eu am o locatie in Buftea. In urma cu cca. 20 de ani am forat un put de mica adancime. Acestea erau posibilitatile si nu aveam nimic construit pe acel teren. Acum avem o casa. Apa din acest put este calcaroasa. Am discutat cu copii despre posibilitatea forarii unui put mai adanc, pentru a alimina acest impediment. Ei au cunostinte prin Branesti si mi-au spus ca cineva de pe acolo a forat un put de cca 80 m . dar nu s-a rezolvat mai nimic. Din cate am inteles, dvs. sunteti din zona si cunoasteti mai multe decat au auzit ei. Consumul estimat ar fi de cca 30-40 mc. pe luna. Sper ca ati lucrat si in Buftea sau localitatile invecinate ( Mogosoaia, Tamasi, Chitila etc.)si ne puteti spune ceva mai concret. Ramane ca , dupa aceea, sa caut sa-mi conving copii pentru a purcede la executare . Daca si pretul va fi accesibil va vom contacta. Va multumesc.

  • Va multumim pentru aprecieri, si ne bucuram ca vi-am fost de folos cu informatiile de pe site. Aveti email oferta noastra. Am executat mai multe foraje in Ilfov a adancimi in jur de 80 m care au avut toate apa potabila din toate punctele de vedere. Numai bine.

 • Alexandru

  Buna seara, doresc sa realizez un foraj pt necesarul de apa potabila in zona Petrachioaia Ilfov,din informatiile mele cea dea doua falda aquifera se gaseste undeva la 30 de metri.Vreau sa stiu costul forajului si diametrul consiliat de Dv. Multumesc

 • catalin m.

  am un put forat(21metri) de 8 ani, nefolosit pana anul trecut,anul acesta cand am incercat sa ud am constatat ca nu am debit de apa(ud cu un motor pe benzina de un tol jumatate),am masurat si am constatat ca fundul nu mai era la 21m ci la 12m,am tras cu galetusa pietris si nisip pana am ajuns la 16m,de aici trag intruna pietris cu galetusa dar nu se adanceste ,vine pietris cu nisip antruna si ramane tot 16m

  • Din pacate nu ne pricem la astfel de fantani. Teoretic daca vine pietris in sus inseamna ca sunteti deja in acvifer, ar trebui sa vina si apa. Ati incercat sa bagati o pompa la 15,5 m si sa o porniti ?

 • Maxim

  Buna ziua,
  Am un hectrar de teren in Valea Calugareasca, judetul prahova, apa se afla la 44 metri ( vecinul meu are put si a dat de apa la adancimea asta ) V-as ruga sa-mi spuneti ce tip de pompa sa cumpar, ce dimensiune la furtun, diametru de foraj, etc.vreau sa pot uda acest teren si care sunt costurile si durata lucrarii.

 • Marius

  Buna ziua,
  Impreuna cu inca doi vecini dorim sa ne decuplam de la reteaua de apa si sa ne cuplam la un put forat. Cantitatea maxima de apa consumata intr-o luna de vara este de 30-35m3/casa. Locatia este Sura Mica, judetul Sibiu. Astept o oferta din partea dumneavoastra.
  Multumesc.

 • florin- constanta

  e posibil ca apa dintru put nou forat la cca22m adincime sa se termine dupa 4’cu o pp de 2.4mc/h?

 • Gigel B.

  Buna seara,mai întâi vreau sa va mulțumesc pentru sfaturile acordate,conteaza mult,intrebarea e daca executați foraje de apa și în zona Roman Neamt,daca da cam la ce preț/m aproximativ desigur.
  Va mulțumesc anticipat.

 • Gigel B.

  Scuze am uitat sa menționez(uz casnic)!

 • Ciprian

  Buna seara,

  Am un put cu o adâncime de aproximativ 25 m. Daca pompa submersibila este sa zicem la 10 m adancime, se poate întâmpla ceva cu puțul sau pompa? (Pun întrebarea mai mult cu gandul la put, scade adâncime lui?)

  Mulțumesc
  Ciprian

  • Va recomand sa puneti pompa la 1 m de fundul putului, cu conditia sa nu fie in dreptul filtrelor. In felulacesta nu riscati sa ramana fara apa. Debitul pompei nu depinde de adancimea la care e montata, deci nu pierdeti nimic.

 • Adrian

  Vreau sa fac un put din care sa pot scoate apa potabila cit mai potabila. Am citit si se spune ca apa potabila se mai gaseste in zona Magurele , Ilfov, unde am casa doar in stratul acvifer Fratesti. Caut o firma care sa-mi garanteze prin contract ca voi avea apa potabila, la debitul de 5m3/h, din stratul Fratesti, limpede si clara , pe o teava albastra de la Valplast cu diametru de 125 mm, printr-un foraj facut la un diametru de 300 mm, cu filtre de 0,7 mm si cuart de 1-3 mm.Daca este cineva interesat vreau o oferta de pret .

 • Sorin

  Doresc sa stiu care este pretul total (forare, tubulatura, pompa mecanica-de mana, nu exista curent electric) pentru un put in Campia Boianului (Olt) care sa-mi ofere 2-4 mc pe zi. In zona apa este la o adancime de aprox 30 m, dar as dori o adancime de 40-50 m.

 • mos

  am cumparat un teren cu un put de pvc 40
  si dupa exploatarea acestuia circa 1 an,acum nu mai am apa la pompa
  folosesc pompa de gradina de suprafata(motor 800 kw)
  oare de ce?
  este un sistem pe teava de pvc de 40 cu supape atat pe coloana de pompa de mana cat si pe cea de popma electrica!
  multumesc

  • banuiesc ca e vorba de 4 mm (si nu 40 cm)
   banuim ca e vorba de 0,8 kw = 800 w si Nu 800 kw

   Daca prin amorsare , pompa de mana sau cea electrica porneste – inseamna ca aveti o problema la supape sau e crapata undeva teava.
   Daca nici prin amorsare nu porneste apa, inseamna ca a scazut nivelul panzei freatice sub 8..9 m si nu se mai poate fizic pompa apa cu un astfel de sistem de la adancimi mai mari . Va trebui sa asteptati ploile sau sa va faceti alt foraj mai adanc, si poate mai serios.
   Bafta (si mai multa atentie va rugam la detalii / unitati de masura, etc)

 • Cristian

  Buna ziua,

  As dori o oferta de pret pentru executarea unui foraj pentru alimentare cu apa si irigatii prin picurare in zona Sannicolau Mare.

  Multumesc

 • Gabi

  Buna seara.
  Vin si eu cu o mare rugaminte cunoscatorilor in domeniu.
  Mi-am achizitionat un teren in Cartierul Florilor, zona Magurele, si trebuie sa fac un put, pentru ca vreau sa-i fac gard pana la primavara cand o sa incep constructia la casa.
  Am tot cautat pe site-uri si forumuri, dar am gasit numai raspunsuri evazive si foarte putin elocvente.
  – m-ar interesa o firma sau persoana fizica care se ocupa cu asa ceva
  – ce preturi sunt pentru un astfel de proiect(cat este metrul, sau cum se calculeaza, etc)
  – cam ce ar fi cel mai recomandat sa folosesc(- easca))materiale, dimensiuni, etc)

  V-as fi foarte recunoscator pentru toate aceste informatii.

  Va multumesc.

 • Cristi

  Buna ziua.Am citit cu mare interes prezentarea dvs.Felicitari ptr transparenta de care dati dovada.Problema mea e urmatoarea : am forat un put la 20 m adancime (foraj executat manual) pe un diametru de 200 mm.Teava folosita e cea portocalie sn4.Din pacate “meseriași i” nu au introdus margaritar pe langa tevi iar fantele sunt executate vertical pe lungimea twvii.Intrebarea mea este :daca in teava de 200 mm bag o alta teava de 160 mm si intre cele doua bag margaritar , voi mai avea probleme cu nisipul si alte sedimente care imi vin in momentul de fata? Va multumesc.

  • Probabil nici denisipare si nici punere in producie nu s-au facut pentru ca s-ar fi spart tuburile. NU mai acceptati foraje cu teava portocalie (de canalizare) . Veti avea doar surprize neplacute / necazuri.
   Ref la probelma d-voastra.
   Da – se pot tuba pe interior forajele. Dar va rebui cu un diametru mai mic de 160 mm …noii va recomandam chiar 125 mm – arhisuficient pentru pompele de 101 mm = 4 ” . Dar cu centrori , apoi sa se bage pietris cuartos 1-3 mm.
   Conteaza si parametrii forajului initial. Pentru ca se va pierde din debit.
   Cionteaza si ce pompa aveti , ce regim de exploatare (static./dinamic ) este acum , sau va fi recomandat dupa.

   Practic, o astfel de operatie trebuie facuta de cineva care intelege si cunoaste ce se intampla sub pamant si care sa tina cont de toate detaliile si particularitatile cazului d-voastra.

   Altfel e posibil sa nu va rezolvati problema (sa aveti nisip mai departe si./sau sa nu mai aveti debit) .

 • meli

  Buna ziua,
  Am forat un put la ad de 21 metrii dar inca nu s-a limpezit apa chiar si dupa o luna de la forare inca se mai tulbura si apa aduce nisip foarte fin. Forarea s-a oprit la lutul albastru si inca pompa mai trage apa de culoare gri cu nisipul acela fin. Ce putem face ptr lipezirea apei? Tubulatura e cea de plastic cu diametrul de 125 mm,ce ne sfatuiti ? Toate puturile forate in aceasta zona se confrunta cu aceeasi problema, din cauza stratului de lut albastru?! Multumesc!

  • Va rog sa ne comunicati Locatia forajelor – vom incerca sa trecem pe la d-voastra ,in drumurile noastre, sa facem ceva masuratori hidro in forajul d-voastra (gratis) si astfel vom identifica problema.

 • Siposs

  Stau in com.Bahnea, jud.Mures (langa Tarnaveni). De un an am artroza si nu mai pot cara apa sus la et.II cu galeata. As dori o lucrare completa, adica sa am apa in apartament (bloc “comunist” la sat), consumul mediu n-ar depasi 3-5 galeti pe zi. In majoritatea fantanilor din jur (5-7 m adancime) apa e rosiatica, continand mult fier; la adancimi mai mari, nu stiu… Va rog, estimati, cat m-ar costa lucrarea completa (adica foraj, pompa, filtre, instalare, izolare iarna etc.), pana ar ajunge apa macar printr-un furtun in apartament. Si, daca ati putea executa Dvs. lucrarea.
  Va multumesc anticipat.

 • radu

  Va salut!
  Am si eu o problema cu apa din put. Am adancimea pana la apa de 7.5m, diamentrul putului cam de 20cm si am luat o pompa submersibila( nush denumirea si debitul) si am instalat-o. Am bagat-o in put cam la 8.5-9m si scoate apa foarte tulbure. Aveti idee de ce ?
  Va multumesc

  • Apa e tulbure cand apare curgerea turbulenta in foraje. De ce apare aceasta curgere : datorita unor deficiente de executie ( pozitia filtrelor, marimea lor, latimea fantelor, folosirea centrorilor, tipul margaritarului si metoda de introducere / control, etc ) sau datorita exploatarii cu debit prea mare.

   Ca sa determinam exact cauza , avem nevoie de fisa forajului cu toti parametrii lui si de tipul pompei montate.

 • serban

  Locuiesc in sudul jud Olt in com Stefan cel Mare si vreau sa mi se foreze un put pt apa cu debitul de aproximativ 2,5 litri pe secunda. Va rog sa imi spuneti ce diametru sa aiba putul, ce diametru sa aiba tuburile si ce pompa trebuie sa folosesc. Daca am fost inteles va rog sa imi dati un raspuns cat mai repede posibil. Va multumesc. O zi buna.

  • Pai haideti sa o luam invers .. o pompa de 2,5 litri/secunda la un h mediu de 50 m este , de exemplu un Grundfos SP 14A-10 . Care pompa are diametrul exterior de maxim 101mm (4 inch). Dupa cum recomanda producatorul, nu e bine sa fie distanta mare intre pompa si foraj. Asatar un foraj tubat cu 140 mm cu interior de aprox 125 mm e ideal pentru situatia d-voastra.
   Sunteti sigur ca aveti nevoie de > 200 metri cubi apa / zi ? Un astfel de debit e suficient pentru un sat intreg ! Va trimitem email oferta de executie.

 • EDI

  Buna ziua.
  Doresc sa mi se foreeze un put pt. apa cu un debit de aprox. 1-1,5 l/s (consum casnic 2 familii)
  la 40 m adincime.Mentionez ca prima panza freatica este la 12-14 m.Am o fantana in curtea casei batranesti (put cum se facea pe vremuri-cu tuburi de aprox. 90 cm, dar apa este salcie)si doresc ca ceasta apa si fie si placuta la gust.
  Zona de forare este in Sat: Malu ,Com. Sf.Gheorghe,Jud. Ialomita-Doresc si o oferta.
  Va rog sa-mi spuneti si ce model de pompa(tipul) trebuie sa cumpar precum si tipul si diametrul furtunului de refulare.
  Multumesc si astept raspuns.

 • Andrei

  Buna ziua,
  Vreau sa fac o amenajare piscicola cu apa din puturi forate.
  Din calculele mele, as avea nevoie de un debit de aprox 10 l/secunda.
  Terenul unde vreau sa fac amenajarea se afla in albia majora a unui rau mic (Drajna), in judetul Prahova si panza freatica e la adancimea de 7-10 m.
  De cate puturi am nevoie pentru a atinge acest debit, si ce costuri ar fi pentru efectuarea acestor puturi.

  Multumesc.

 • M. Florin

  Stimate domn,
  M-ar interesa sa forez pentru o apa , la mare adancime, ce sa ude un teren de 1 ha , cu diferite culturi de gazon si pomicultura, dar si o constructie civila.
  Locatia este Barsana Maramures.
  M-ar interesa o solutie (inclusiv adancimea minima la care pot gasi aceasta apa)la acesta initiativa si o oferta de pret, daca sunteti interesat de o lucrare in Maramures.
  Multumesc mult anticipat!

 • valentin

  Buna ziua,
  M-ar interesa efectuarea unei dinisipari in Pantelimon Ilfov. Este vorba de un put cu o adancime aproximativa de 20 m. Ma intereseaza costurile si posibilitatea ca denisiparea sa fie efectuata cu pompa intrucat accesul in caminul hidroforului, respectiv la gura putului este dificila si cred ca ar fi mai usor cu o pompa.
  Multumesc

 • Daniel

  Buna ziua!Ma interesează foarea unui put pentr alimentarea unei noi clădiri (clinica) cu un necesar sa zicem 30-40 mc/ luna cu debit normal casnic.Locatia se afla in Mizil Prahova.Daca ajuta cu ceva la aproximativ 500m distanță cunosc fântâni cu luciul de apa la 4-5m adâncime.Astept răspuns.Multumesc!

 • Liviu M

  In 2013 am contactat o “echipa” din Buftea pentru executia unui put pentru apa in regim casnic in Crevedia .
  Putul a fost executat la 25 m adancime cu tubulatura portocalie; dupa forare , nu s-a facur denisipare si mi-au spus ca apa se va limpezi daca voi trage cu pompa submersibila .
  Intre timp , apa vine in continuare cu nisip si mai mult si volumul de apa a scazut ; intr-o ora e secat .
  As dori sa stiu daca acest put mai poate fi adus in parametrii de functionare ( fara nisip si cu debit pentru uz casnic ) .
  Va multumesc!

  • Operatiunile care se pot executa asupra unui foraj finalizat sunt limitate. Ele implica generarea unor socuri care sa curete si/sau rearanjeze pietrisul din jurul tubulaturii din PVC. Din pacate pt d-voastra tubulatura portocalie este total improprie pentru foraje, avand o rezistenat mecanica scazuta, avand sase de 99,99% sa se crape/sparga in timpul acestor operatiuni. Ne pare rau.
   Noi nu am folosit nici un centimetru de teava portocalie in intreaga noastra cariera.

 • Madalin V.

  Buna ziua .Ma intereseaza un put in satul Chirculesti Giurgiu.Pentru moment va fi folosit pt a uda gradina si un gard viu imprejurul curtii prin picurare(200 m) si in viitor pt o casuta de vacanta(weekend).Multumesc anticipat.

 • Alin

  Buna ziua.
  Am un put in gradina pentru irigat aproape de Timisoara. Totul a functionat pana anul acesta cand am observat ca nu mai am apa la pompa de mana. Am imersat tot forajul si a functionat jumatate de ora dupa care am ramas iar fara coloana de apa.
  Imi puteti da o mana de ajutor si sa ma lamuriti ce s-a intamplat si care ar fi solutia ca sa fie functional.
  Multumesc anticipat.

  • E posibil ca tubulatura sa aiba un por/crapatura pe unde sa traga aer … si din cauza aceasta sa ramana pompa de mana sau electrica neamorsata. Daca aveti noroc crapatura sa fie aproape de suprafata puteti incerca sa sapati pe langa el . Daca e mai jos unica solutie este alt foraj. Banuim ca va referiti la foraj de gradina cu tub de 32..40 mm diametru in care nu se poate introduce nici un fel de submersibila ….

 • Florin

  buna ziua. as vrea sa forez un put pe un teren extravilan in Macin, Tulcea. Apa o voi folosi pentru udat culturile,deci imi trebuie apa multa. Astept o oferta. Va multumesc

 • Marian

  Buna ziua.Am facut un put in com.Cornetu, Ilfov cu o echipa de meseriasi condusa de un tepar Ilie.Dupa ce au terminat putul sapat manual am incasat banii pentru 21 metri si au plecat fara sa mai faca deznisiparea.Putul este din teava albastra.Am masurat recent si sunt cam 15 ml din care apa 10 ml .Ce trebuie sa fac ca sa pot folosi putul.Dvs ma puteti ajuta si in ce conditii?Multumesc

  • Cumparati o pompa ieftina cu debitul 20..30 litri/minut , furtun de 25 mm sau mai mic si bagati-o la 14 m si porniti-o. Faceti cicluri pornire / oprire cu lungimea pornit > 1 ora, oprit > 1 ora. Bafta. Cand se lipezeste complet apa, incercati sa lasati pompa incet in jos, in timp ce merge !!!!

 • Ionut Radulescu

  Buna ziua,

  Am o pompa de caldura in bucla de apa (scot apa de la 40m si o injectez in alt put de 20m). Dupa 3 luni putul de 20 m nu mai preia apa din cel de extractie decat in proportie mica si da pe afara.
  Cum se poate rezolva stuatia asta? Fac un put mai adanc? Il denisipez pe acesta?
  Ce imi recomandati?

 • Cosmin

  Buna ziua. Doresc o oferta pt un put forat in comuna Domnesti, Ilfov. Apa ar urma sa fie folosita in scop casnic ( dus, mas spalat), dar si pentru baut.
  Daca sunt necesare mai multe detalii va rog sa . ma contactati pe email. Mutumesc

 • Ionut

  Doresc sa forez un put de 15-20 m, diametru 20-30 cm in zona Mogosoaia pentru a iriga o gradina (gazon si legume) pe o suprafata de aprox. 1000 mp. Va rog, dacas e poate, o oferta pe mail cu cit mai multe detalii (tip teava, cum se face forarea, ce pietris se pune pe linga teava etc). Multumesc !

 • CATRA PETRE-AUREL

  Buna ziua,
  Am instalata o pompa de caldura apa-apa, cu un debit de 3.5 mc/ora, absorbtia apei se face dintr-un put de 80 m, din doua straturi freatice
  care asigura debitul respective. Problemea mea este refularea apei din pompa de caldura, care in prezent se face in trei puturi ( 2 de 30 m si
  unul de 70 m, primul put aflanduse la mai mult de 20 m, fata de putul absorbant ), dar puturile nu pot sa preia debitul de refulare, si apa
  deverseaza peste aceste puturi. Cred ca cei care au executat puturile nu le-au facut bine. As dori sa stiu daca puturile pentru refulare se
  executa indentic cu cele pentru absorbtie ( daca filtrele tubulaturii se monteaza in dreptul panzelor freatice ), sau se executa cu tuburi fara
  filtre. Ma intreb daca nu cumva aceste puturi pentru refulare se executa cu tuburi avnd filtre intre panzele freatice, desi in zona unde locuiesc
  ( langa Bucuresti ),solul este din pamant argilos si nu cred ca apa refulata sa patrunda usor in aceste straturi argiloase. Daca filtrele se montaeza in dreptul straturilor freatice, cred ca presiunea mai mare a straturilor freatice nu permite accesul apei refulate.
  Daca mai fac un put as vrea sa stiu cum se executa correct un put pentru refularea apei din pompa de caldura.
  Multumesc.

  • Buna ziua.
   Noi executam puturile de injectie in urmatorul fel :
   – filtre de sus pana jos
   – fanta filtrelor/suprafata activa mare , uzual > 1 mm
   – pietris filtrant sort 4-8 mm
   Avem astfel garantia ca dpdv constructiv am facut tot ce e posibil pt o absorbtie maxima. Restul depinde de mama natura.
   1 l/s (3.5 mc/h) e un debit mic si ar fi trebuie absorbit , mai ales de 3 foraje.
   Am facut expertize in zona Ilfov, chiar pt puturi de refulare/injectie , si am observat ca exista tendinta de colmatare a filtrelor, datorita schimbarii de temperatura din PDC.
   Solutia : Va trimitem email o oferta pt o investigatie (termometrie + rezistivitate) in forajele de absorbtie sa vedem cum / cat/unde functioneaza. F-ctie de rezultatele investigatiei, va vom oferi solutia de remediere (daca exista) si / sau executia unui foraj nou.
   NU astupati/ inchideti forajele de injectie, pt ca apa sa fie injectat sub presiune ! Apa trebuie sa curga liber, montati un preaplin si surplusul sa curga pe acel preaplin. Ne-ar ajuta fisele forajelor executate.

 • Florin

  Buna seara. Am un put forat in urma cu un an, initial la o adancime de 20m (in prezent adancimea este de 15,5m) pt care asa zisii meseriasi au folosit doua tipuri de teava pvc portocalie, de 200mm si 140mm, cu fante aplicate cu panza de bomfaier si nu stiu ce fel de filtre, dar care baga nisip foarte fin (dar mult). Practic apa nu poate fi folosita decat la udat. Folosesc un hidrofor cu un debit de 30 l/min. Daca folosesc o pompa submersibia pe care o introduc deasupra imbinarii de mufare a tevilor, apa e limpede. Presupunand ca nisipul vine de a imbinare sau prin fantele mari ori s-a spart teava de 140mm, va rog sa imi spuneti daca se poate introduce o teava albastra de 125mm si sa se izoleze cu ceva filtru cuartat? Sau alta solutie de remediere. Mutumec frumos!

  • Probabil ca aveti nisip 15,5-20m. Retubarea e o solutie, cu centrori si tuburi de 90 mm si pietris cuartos 1-3 mm. Veti putea folosi doar pompe de 3 ” , dar cel putin apa va fi curata/limpede. Am facut chiar saptamana trecuta asa ceva cu succes deplin.

 • George

  Buna ziua,

  Sunt interesat de un foraj pentru alimentare casa si irigarea gradinii aferente aprox. 1000mp in sat Gheboaia jud. Dambovita.

  Astept cu mare interes oferta dumneavoastra.

  Toate cele bune!

 • calin viorel

  buna ziua.am un put american de 20 de m.daca scot apa cu pompa mai mult de 20.30 de litri se tulbura.tubulatura este din beton de 250 mm.daca introduc tubulatura pvc de 200 de mm credeti ca se rezolva?cu respect1

  • Haideti sa vedem mai intai ce inseamna tulbura : Va rog o poza cu fundul unei sticle de 2 l dupa ce a stat 5 minute la ondrill@gmail.com
   Si ne mai intereseaza nivelul static, dinamic si debitul cu care pompati (masurat cu sticla de 5l si un cronometru).
   In nici un caz tubare cu 200 mm …poiate cu 140..125 , sa vedem , f-ctie de raspunsurile d-voastra.

 • Alin

  Buna Ziua, Am unedva langa ploiesti forat cu tubulatura de vreo 2 ani 25m. Dar apa nu este potabila, contine nitrati si micro-organisme. Va rog sa-mi trimiteti o oferta de forare pentru 70-80m pe mail unde am inteles ca nu intampin aceasta problema. Apa trebuie sa fie micro-biologic potabila, nu ca e “clara”.

  • Aveti email o oferta pentru un foraj la 80 m , cu izolarea perfecta (3 inele de izolare) a acviferelor de suprafata. Noi va garantam ca fiecare picatura pompata din viitorul foraj va fi DOAR din acviferul de la 70..75 m. Nu va putem insa garanta ca acesta are apa potabila, ca in apropiere nu este un foraj defectuos realizat care pune in comunicare acest acvifer cu altul , etc etc

   • Bozga mircea

    Ce înseamnă 3 inele de izolare, la un foraj de 40-50m la care primul strat de apa este doar la 40 m in zona calcaroasa, zona Agigea, de la 15 m e piatra/calcar, mai este necesar, cum se realizează?

    • Izolarea trebuie facuta oriunde pentru a preveni infiltrarea apelor de suprafata catre acviferele de adancime. Si in zona d-voastra, in Loess-ul de deasupra calcarelor exista multa apa de ploaie infiltrata (la Lazu formeaza chiar un mic acvifer freatic) , apa care trebuie impiedicata sa ajunga in acviferul carstic. Unde, cand, cum si cu ce materiale se face izolarea (cele 3 inele) este un secret profesional. Orice executant ar trebui sa cunoasca cel putin teoretic aceste lucruri. Se invata in facultate (geologie, foraj, etc) !.

 • crist

  Buna ziua
  am un put forat la 40m
  teava filtru este la 20-25mm
  la ce adincime este bine sa pun pompa submersibila
  cu stima?

 • Am fi f curiosi ce model de pompa intra in teava de 20..25 mm ?
  Adancimea de montare a submersibilelor se determina pe baza a mai multor masuratori .
  – nivel static foraj
  – 3 niveluri dinamice la 3 debite diferite de pompare – se face un grafic pe baza caruia se determina debitul maxim
  -pozitia filtrelor , litologia solului , etc

  F-ctie de toate acestea se stabileste adancimea OPTIMA de montare a unei pompe submersibile intr-un foraj de alimentare cu apa.

 • crist

  Buna ziua,
  Am un put forat la 40m, cu tubulatura de 140mm,teava filtru este la 20-25mm.,distanta de la sol la suprafata apei este de 7.5mm.Putul este de 40m tubur valrom de 5m.
  La ce adincime este bine sa pun pompa submersibila?
  Nu am cumparat inca pompa,putul e facut de 1 zi .
  Cu stima!

  • Pompa poate fi pusa oriunde , numai in dreptul filtrelor NU. Ca sa stiti modelul si adancimea de montare aveti /avem nevoie si de debitul forajului (3 trepte de pompare la 3 debite sensibil diferite).

   • MariusC

    Buna ziua,
    am si eu o curiozitate, de ce nu se amplaseaza pompa in dreptul filtrelor … din cate am vazut in pozele de pe pagina lor (valplast springline), teava de filtrare are pe toata lungimea ei crestaturile – deci nu se pune unde ai teava cu filtru?

    Multumesc,
    Marius

    • Daca sorbul pompei e in dreptul filtrelor / fantelor exiista riscul ca in zona respectiva acviferul sa fie fortat si sa se treaca la curgere turbulenta cu antrenare de nisip fin. Daca aveti deja un foraj si pompa e in dreptul filtrelor , dar apa NU contine nici un fel de particule, puteti sa o lasati asa , nu are importantta in cazul d-voastra.

 • coaca daniel

  salut! am o fantana model vechi cu tuburi de beton cu diam. de 900mm.Adancimea fantanii este de aprox. 13.5-14m iar distanta pana la luciul apei este de 11-11.5m. Vreau sa fac o instalatie de irigat ( 13 randuri a 45m fiecare)
  Ce tip de pompa ar fi necesara? Mai sunt necesare alte lucrari la fantana?

 • Paul

  Am facut un put de cca. 1 saptamana la Fundulea,CL. Am scos doar de vreo 2 ori apa, ultima data cu o pompa, timp de vreo 90 min. Apa inca se tulbura. Am citit pe forumuri ca ar trbui pus pietris (margaritar) intre teava si restul gaurii, ca sa actioneze ca filtru, pamantul fiind argilos. E corect? Teava PVC e de 20cm dar gaura au facut-o putin mai larga.
  Baietii care l-au facut au plecat cu mainile in buzunar si nu au explicat nimic de acest gen.
  Multumesc, si va rog sa ma lamuriti in 2 cuvinte daca aveti timp.

  • Desigur ca asa se fac forajele Se sapa cu diametru mare si se lasa un inel de minim 6..7 cm (pe raza) pt introducere pietris filtrant. Tot acolo se fac izolari, cimentari, etc. Ca si sfat /recomandare NU mai dati bani daca nu aveti apa perfect limpede de la executant.

 • Paul

  Multumesc f mult pentru raspuns.

 • Nicolae

  Buna ziua.
  Doresc sa forez un put la adancimea de cca.100m(am infermatia ca la aceasta adancime este apa potabila) in localitatea Jilava(zona centura Bucuresti-rezervoare Petrom) pentru alimentarea cu apa a unei locuinte(maxim 5 persoane).Daca costurile imi vor permite ma gandesc si la un al doilea put pentru irigat gradina de 300-400mp.
  In baza celor prezentate mai sus pot primi o oferta de pret pentru executie foraj si pompa recomandata?
  Multumesc anticipat.

 • Gabriel

  Buna ziua,

  Intentionez sa fac un put de adancime medie in Comuna 23 August – Constanta.
  Avem cunostinta de faptul ca in zona este un teren calcaros , adancime la care s-a gasit apa langa locatia noastra este de 24 metri.
  Zona de calcar incepe peste aceasta adancime, undeva pe la 45-55 metri aici, functie de pozitia de forare.

  Putul va deserve o locuinta si eventual gradina.
  Consumul mediu pe vara ( perioada cea mai solicitata :) 2cbm/zi.

  Intentionam sa fixam un bazin de stocaj la cota de 3-4 metri deasupra solului cu un volum de 1,5 – 2 mt in care sa pompam cu o pompa imersa Grundfos apa din putul forat.

  Intrebarile mele sunt :

  aa/costul unui asemenea put de apa.

  bb/stim ca in zona este un brat al Dunarii,poate cel mai bogata resursa de apa potabila din Europa…dar probabil ca la prima panza nu avem sansa sa fie potabila si daca se poate filtra.

  cc/tipul de pompa Grundfos – ce model sugerati ca este mai adecvat

  dd/cum pot mari presiunea la sistemul de alimentare cu apa a casei si dependintelor de la 1.3 barr la 2-3 barr…folosing un hidrofor sau ce variante imi oferiti.

  ee/daca putul forat este sufficient de bun sa-mi acopere consumul maxim specificat

  Multumesc pentru atentie,

  Va urez o zi minunata si astept un raspuns calificat din partea dumneavoastra,

  Gabriel

  • Intradevar zona este calcaroasa si se potriveste tehnologia de foraj cu aer. Avem o astfel de instalatie chiar in judetul Constanta.
   – oferta de pret o primiti ekmail
   – apa din calcare e potabila dar cu duritate ridicata. Tot judetul bea o astfel de apa !
   – gama SQ – modelul exact se stabileste la sfarsit dupa masuratorile in foraj
   – exista 2 variante – pompa sa faca direct presiune – cand aveti nevoie de presostat si de vas de expansiune, sau var 2 – sa montati un bazin tampon si de acolo un hidrofor clasic pt a va tine reteaua sub presiune.
   – debitul forajului va fi suficient pt de 100 de ori debitul solicitat !

   Acum foram la Techirghiol

 • Mada

  Buna seara. Sunt interesata de forarea unui put in Constanța.Apa ar fi folosita pentru alimentarea unei viitoare case de maxim 120mp. As dori o oferta din partea Dvs. Mentionez ca nu am idee cam la ce adâncime ar trebui forat. Multumesc anticipat.

 • george

  Va salut !
  Am un put forat cu teava de 125mm la o adancime de 48m.
  Meseriasi i-am ales din multiple recomandari din zona de est a tarii, dar cu toate astea au considerat ca nu este necesar sa mai introduca margaritar, dat fiind faptul ca au scos pietris marunt unde s-au oprit cu foratul.
  La sfarsitul forarii s-a facut denisipare, apa limpede, am folosit putul continuu aprox 2 ani uz casnic si gradina, dar anul acesta am observat ca nu prea mai am debit de apa…dupa 10min de udat raman fara apa, aceasta revenind in 5 min la nivel (cam la 2-3m de sol este luciul apei).
  Trebuie facuta denisipare? cat timp se face aceasta denisipare?
  Astept cu nerabdare raspunsul dvs.
  Multumesc

  • Scaderea debitului forajului se poate datora depunerilor de nisip de pe fundul forajului, depuneri ce obtureaza zona de filtre si astfel se reduce debitul. Un foraj complet si corect executat nu are nevoie niciodata de deznisipare , sau , sa zicem are nevoie de o astfel de operatie 1 data la 10..15 ani. Si regimul de exploatare poate duce la nisiparea unui foraj. Corect este ca executatul sa faca masuratori exacte si complete si sa recomande regimul corect de exploatare pentru o folosinta cat mai indelungata.

 • gabi

  BUNA ZIUA am un put de aproximativ 60 m ,a fost ok vreo 2 ani, dupa care 1 an nu a fost folosit.Cand am avut nevoie de el apa a venit maro verde cu nisip f fin si un miros de namol.Am scos toata apa din el sau lam secat cum se spune de n ori,dar acum nu mai am debit 250 litri si este gata ,pompa este montata cam la 17 m de la fundul putului,folosesc o pompa zds 120iar teava este albastra D140,va rog sfatuitima ce pot sa fac, si daca nisiparea este ajutatoare va multumesc

  • Probabil ca sa depus nisip pe fundul forajului care a inceput sa astupe / inchida din zona filtrelor, si de aici o reducere de debit. Faptul ca se depune nisip cand forajul STA denota deficiente de executie si/sau de exploatare. Singura solutie in acest moment este o deznisipare corecta si completa, urmata de o punere in productie cu debit crescator. Succes.

 • george

  Va multumesc pentru raspuns !
  Spuneti-mi va rog cum pot sa-mi rezolv problema pt a ajunge la debitul pe care l-am avut initial ( timp de 2 ani si…)
  Am facut singur o deznisipare astfel :
  Cu un compresor de 10 atm cu care bagam presiune printr-u furtun de CO2 ( de la autogen ) si refulare se facea printr-un tub din plastic cu diametru de 25mm ( probabil valrom ).
  Am bagat pana la fundul putului, se simtea la mana…3 reprize a cate 20-30min.
  In prima repriza a iesit apa cam tulbure si o cantitate de nisip foarte fin ( cam cat poti lua pe un faras), asta in primele 2-3 min, dupa care iesea apa limpede.
  In urmatoarele reprize doar la inceput iesea foarte putin nisip, apoi apa limpede…
  NU STIU EXACT CAT TIMP TREBUIE FACUTA ACEASTA DEZNISIPARE !!!
  Problema este ca dupa toate astea debit tot nu am…raman fara apa dupa 5-7 min ( incepe sa traga pompa aer ).
  Precizez faptul ca suntem din Galati, tubul este de 125mm, adancimea putului de 48 m, luciul apei este la 2m de sol, iar pompa bagata la 10m adancime. Aceiasi pompa am folosit de la inceput de cand s-a forat si aveam apa sa ud gradina o zi intreaga, nu ramaneam niciodata fara apa.

  Multumesc anticipat pt rabdarea pe care ati avuto sa cititi randurile mele si poate imi dati un sfat util

  • Daca ati ajuns cu sorbul mamutului la 48 m adancime nu mai are rost sa continuati denisiparea. Nu se mai rezolva astfel nimic. Daca folositi ACEIASI pompa , singura explicatie e ca a scazut debitul forajului – motivele pot fi multiple – de la deficiente/greseli executie si pana la cauze naturale.
   Va recomand sa montati pompa mai jos in foraj, cu conditia sa NU fie in dreptul filtrelor.

 • Mitica

  Buna ziua. Sunt interesat de forarea unui put in judetul Iasi. As dori o oferta din partea Dvs. Mentionez ca nu am idee cam la ce adâncime ar trebui forat. Fantanile din zona au o adancime intre 7 si 15 metri.Multumesc !

  • Buna ziua, si multumim ca apelati la noi

   Pentru a va putea face o oferta completa si corecta (adancime, diametru, debit, tehnologie de foraj, tip instalatie de foraj, etc) avem nevoie sa ne precizati cel putin :

   – Scopul forajului – foraj casnic de alimentare cu apa, sau ceva industrial ? Un debit necesar /ora sau /zi sau chiar / saptamana sau luna
   – Locatia exacta unde doriti executia forajului de pe Google maps

   Suplimentar / optional , ar fi in interesul d-voastra , daca ne puteti furniza :
   – Un studiu hidrogeologic al zonei
   – Cel putin cateva date (chiar verbal aflate) despre alte foraje existente in vecinatate ( chiar si la 1..2 km distanta de d-voastra) , cum ar fi – adancimi, debite, duarata executie, an executie, adancimi filtre, o descriere a instalatiei folosite, etc
   – Daca aveti d-voastra sau in vecinatate (max 100 m distanta) alimentare cu energie electrica 380 V , minim 25 kwA , in eventualitatea in care este fezabila executia forajului cu o instalatie electrica de foraj.

   Asteptam precizarile d-voastra.

 • alentin

  Buna seara .am forat un put in orasul fundulea jud calarasi de aprox o luna si inca nu am apa curata.tuburile sunt de beton in numar de 25 adincimea maxima a putului este de aprox 23 metri iar coloana de apa este de 4;5 metri .folosesc o pompa submersibila china care o tin cam la un metru de fundul putului .apa este tulbure galbuie cu nisip depus (nu mult dupa o luna cam o galetusa mica)zic eu .am avut perioade la inceput cand a venit apa foarte curata.solutii fa rog mutumesc

 • ciprian

  as dori sa stiu si eu la un put de 50 metri adancime de ce iese apa cu nisip!am inlocuit pompa din put si dupa ce a fost montata asta noua imi baga apa cu nisip!inainte nu baga,apa era limpede!va multumesc anticipat pentru sfat!

 • Vali

  Buna ziua,

  V-as ruga daca ma puteti ajuta cu cateva informatii.
  Am facut acum doua zile un put la 16m pe teava portocalie si cel care a facut putul mi-a recomandat sa iau o pompa submersibila fara vibratii. Fratele meu a luat o pompa azi cu vibratii si a lasat-o toata ziua sa mearga ca sa se formeze acel filtru natural. Acum pe seara am observat ca a luat cu vibratii. Pompa este oprita iar de maine nu stiu ce sa fac, ii mai dau drumu? Adica daca o folosesc pe aceasta vreo doua luni este vreo problema, imi poate afecta cumva putul in urma acelor vibratii? Am mai primit o explicatie ca imi vibreaza teava si strica filtrul natural si imi baga nisip in put sau ca imi infunda fantele. Ce sa fac? O pot folosi o perioada sau trebuie sa iau alta?

  Va multumesc.

  • Daca apa pompata contine cea mai mica cantitate de nisip va trebui s-o opriti – sa renuntati la ea. Daca apa e perfect limpede o puteti folosi linistit.
   Nu recomandam nimanui teava portocalie pentru foraje de apa. Are rezistenta zero si e si casanta.

 • Andreea

  Buna ziua,
  Am nevoie de sfatul dvs.in urmatoarea privinta:
  Am cumparat o casa in Chiajna, Ilfov. Casa mi-a fost predata la cheie, eu am contractat-o in stadiul de rosu, deci putul era deja facut.
  Putul se afla in casa, intr-o camera tehnica relativ mititica.
  Pana in luna aprilie apa a fost folosita de muncitori si de noi ocazional, nu au fost probleme. In momentul in care am facut gradina si am udat-o apa a inceput sa curga apa foarte murdara. Am zis ok, putul nu este folosit…sa lasam apa sa curga. Lucrurile nu s-au imbunatatit. Am ridicat pompa, ne-am gandit ca este pe fund, tot nu s-a rezolvat.
  Cel care mi-a vandut si facut casa mi-a trimis niste ‘putari’ sa imi faca o denisipare. Apa si-a revenit cat de cat dar tot a ramas un nisip foarte fin. Am lasat sa curga apa cateva zile- 4-5 ore, dar apa a ramas tot la acest stadiu- aparent clara dar cu depuneri de nisip foarte fine.
  Am instalat niste filtre din comert- unul de 20 de microni si celalt de 50, ele se umplu relativ repede de nisip iar la chiuveta tot ajunge nisip extrem de fin.
  Dupa o luna am chemat o echipa pentru un diagnostic. Ei mi-au masurat putul si au spus ca in niciun caz nu are 40 de metri, asa cum mi s-a spus, ci doar 30. Si ca cei care au facut putul nu au trecut de stratul de la 30m, doar l-au intepat. Deasemenea mi-au spus ca este posibil ca filtrele sa nu fie puse corespunzator. Au facut si o denisipare, intre timp eu am mai folosit apa doar pentru udat gradina si ocazional pentru toaleta, noi inca nemutandu-ne acolo din cauza apei. Au redus si debitul pompei care dupa parerea lor era prea puternica pt acest put- de la 0,7l/sec la 0.25l/sec. Parerea lor a fost ca atat poate putul si mai mult de atat nu se poate face, decat cu un nou put.
  Intrebarea mea este cum credeti dvs. ca imi pot da seama daca acest put se va clarifica vreodata si se va curata? Adica cum ati spus si dvs. in articol, las apa sa curga cat mai mult 1-2 saptamani sa constat daca se rezolva?
  Va multumesc,
  Andreea

  • 1 . E f ciudat – la inceput spuneti ca nu au fost probleme – ce sa schimbat dupa aceea (in afara timpului de pompare care am inteles ca a devenit mai lung) ?? Ati schimbat pompa ? Sau ce ?
   2. Nisipul f fin apare daca sunt depuneri de nisip in foraj si raman filtre active pe o adancime f mica – sau daca pe o portiune din filtre lipseste margaritarul. Daca ati denisipat CORECT si COMPLET forajul, ar trebui sa incercati pomparea in regim de debit crescator , incepand de al 0,1 l/s 24 h si sa cresteti treptat la fiecare 24 h cu cate 0,05 l/s debitul. Poate reusiti sa refaceti filtru natural invers in acest fel.
   Va trimit email nr meu de mobil sa ma sunati sa va explic mai in detaliu.

   Bafta

 • Dan IORDACHE

  Buna ziua,
  M-ati impresionat cu sfaturile dumneavoastra tehnico-economice legate de forari si intretinere puturi.
  Am o parcela in comuna Pantelimon si chiar daca este preconizata alimentare cu apa aferenta terenului, intentionez sa am si un put atat pentru udatul viitorului gazon, cat si ca alternativa la alimentarea cu apa potabila a locuintei. Am rugamintea sa-mi rasundeti la urmatoarele intrebari:
  – care considerati ca este debitul necesar de apa pentru udatul terenului ce circa 800mp, prin sistem de aspersoare programabile si utilizarea consumului casnic pentru 2 persoane, debit ce va dimensiona conducta de refulare si evident tipul pompei submersibile ce intentionez sa o achizitionez ?
  – ce diametru de pompa considerati ca este mai potrivita in raport de tubul utilizat de dumneavoastra ?
  – in vederea micsorarii ciclurilor pornire-oprire ale pompei, considerati oportun intercalarea unui vas tampon in circuitul de consum ? daca DA, subteran sau suprateran ?
  – care ar fi ordinul de marime al costurilor realizarii putului ?

  • Va raspundem pe rand :
   – 1 l/s = 4 mc/h e arhisuficient pt orice utilizare casnica + irigat gradini de sute de metri patrati. Pentru instaatia de apa va recomandam polietilena de 25 sau 32 mm , mai mult 32 mm.
   – pompe submersibile 4 toli = 101 mm
   – E obligatoriu un vas de expansiune in retea, montat oriunde, cu capacitate cat mai mare : 100..200 …500 litri.
   – Intrucatul pretul unui foraj difera de la locatie la locatie si mai depinde si de alte variabile , vi-l trimitem confidential pe email
   Succes.

 • Florin

  Buna ziua. Am un put forat in Saftica la 38 m si am probleme cu nisipul. Pompa trage o cantitate de nisip semnificativ odata cu apa. Schimb filtrele cam la 2 cel mult 3 zile. Executati servicii in acest sens? Astept oferta dvs.

  • ca sa vedem daca se poate face ceva, ce se poate face, cand si cat costa etc avem nevoie de fisa forajului cu constructia lui si parametrii din momentul predarii , precum si detaliile explatarii forajului – model pompa, adancime de monatre etc . F-ctie de raspunsuri / detalii va spunem ce trebuie facut si cat costa , etc.

 • Misaras Alin

  Buna,
  am si eu o intrebare, doresc sa sap o fantana in beciul casei, in jur de trei oale. Intrebarea este ce riscuri sunt daca afecteaza fundatia casei cu timpul sau alte riscuri???
  VA MULTUMESC!

 • elena

  Buna ziua!
  Am o problema cu o pompa care s-a stricat si nu o mai pot scoate din put deoarece cineva a incercat sa o scoata si a rupt funia de legatura.
  I-mi puteti oferi o sugestie cu privire la modul in care as putea sa o scot.
  O zi buna! Multumesc

 • elena

  Am uitat sa va mentionez ca e vorba de un put de 100m si e foarte îngust

  • Va rugam sa ne trimiteti fisa forajului sa vedem diametru, materialul de tubare, adancimea, etc. ?
   Va rugam sa ne trimiteti modelul de pompa, adancimea de montare , ce coloana de refulae este montata ?
   De la ce adancime sa rupt sfoara ?
   F-ctie de date/raspunsuri vedem daca si cum se mai poate extrage pompa din respectivul foraj.

 • Daniela

  Buna ziua,

  Si noi avem un foraj facut acum 2 ani la o adancime de 80 m, tubul intrat doar pana la 60 m.
  Problema e ca apa nu este limpede, si aduce f mult nisip f fin.
  Nu l-am folosit foarte mult, nelocuind la locatia forajului.

  Dorim sa va intrebam ce am putea face ca sa solutional problema.

  Va multumim,
  Dana

  • Trimiteti-ne email fisa forajului .
   NU trebuia sa acceptati un foraj tubat la o alta adancime. Sa zicem ca acviferul era pe la 55 m adancime. Avand sapati 80 m executantul a pus 25 m tubulatura plina (de la 80 la 55) si apoi 1 filtru pt a capta acviferul de la 55. Cum tevile PVC au intrat doar pana la 60 m, filtrul se afla acum la 35 m unde probabil nu e nici un acvifer. Si nisipul apare din cauza neutilizarii centrorilor sau unui pietris margaritar gresit ales ca si granulometrie, tip, etc. Banuim un diametru de sapare gresit care poate explica ambele probleme
   Si nu uitati sa ne treceti locatia.

 • Cristian

  Buna ziua.Recent am cumparat un teren in Constanta pentru a construi o casa.Am sapat un put la 26 de metri pe care am inceput sa-l exploatez abia dupa 6 saptamani de la sapare.Mentionez ca putul a fost plin cu apa pe perioada saparaii iar acum nu mai am apa deloc in el.este tubat cu PVC de 160 si are margaritar pe o inaltime de 15m de 3-7mm.Intrebarea mea este daca pot continua cu saparea a inca a 30 m a acestui put.

  • Chiar daca forajul a fost sapat pana la stratul de calcar , iar diametrul de 160 mm permite saparea in continuare, noi credem ca odata sparta tubulatura tot pietrisul margaritar va curge in foraj si va bloca garnitura de foraj definitiv acolo. De aceea noi nu am facut si nu vom face niciodata astfel de lucrari de adancire / continuare foraje alimentare cu apa.
   Pentru executia unui foraj nou in zona Constanta gasiti oferta aici : http://www.ondrill.ro/blog/foraje-apa/cerere-oferta-pret-foraj-constanta/

   • Bozga mircea

    Buna ziua, as dori dacă se poate câteva sfaturi, execut in acest moment un put in zona Agigea lângă pod, la 200 m de canal. Pana la 30 m, cât s- a executat pana in acest moment nu am dat de apa, de la 15 m s–a săpat doar in piatra, la diametru de 225, vom utiliza la final Tevi albastre de la valmar de 125 si pietris de 3mm. Inițial doream sa foram maxim 40-45m, zona este calcaroasa, am înțeles ca nu exista straturi acvifere cu nisip si pietris, doar izvoare de calcar. Dorim sa folosim putut pt 2 familii la 2 case si udat grădina de 5-600 metri. Ni s-a recomandat o pompa sumbemersibila Taifu de 4m3 , un vas de expansiune de 50-80 litri cu presostat. Cei care executa lucrarea nu folosesc bentonita, se spune ca ar fi cancerigena ci un praf alb, n-am înțeles exact poliamida … Dacă vom da de apa la adancimea de 40 m, ei ne-au sfătuit sa foram pana la 45m, sa pune 3 filtre de 15m si sa nu închidem revine la capăt cu dop special, ci cu o galetusa de plastic si pietris margaritar 2-3 metri, am inteles ca acest margaritar va fi ca un dop, nu va trece apa prin el. m-au sfatuit sa fac asta pentru viitor, daca voi dori sa mai forez in continuare … Ce sfaturi ați putea sa-mi dați sa nu facem ceva greșeli spre final. La ce adâncime ar trebui sa punem pompa de fund?, am văzut ca spuneati ca nu ar trebui sa o punem in zona filtrelor de 15m, sa reducem inaltimea acestora?, pana unde sa urca, cu nispul margaritar, pana la nivelul solului? Ce părere aveți de tipul Pompei?ca si soluție mai economică? Este posibil sa nu găsim apa chiar si la 50de metri?, la câteva sute de metri de noi s– forat la 31 , 34 de metri, e posibil ca ei sa fii cimentat eventualele mici izvoare datorită solutiei folosite in timpul forarii? Cum se poate depistat când ai dat de apa in timpul forarii, ei au explicat ca li se Goleste bazinul din care extragerea apa?!? Este posibil ca la 40-50 de metri sa dam doar de primul strat de apa, este posibil ca el sa fie afectat de apele de suprafața, Sc este izvor de calcar?

    • Practic d-voastra doriti sa-i invatam pe executantii d-voastra cum se face corect un foraj . Si noi foram acum langa Constanta, dar cu altfel de tehnologie, etc. Ceea ce doriti d-voastra se numeste consultanta si se plateste. Scump.

 • MARIAN

  buna ziua
  doresc sa ma interesez de o problema legata de un put
  am un put sapat de o adancime de 24 m apa este salcie si amara
  ce pot sa fac sa il adancesc sau sa sap alt put? daca il adancesc cat ar trebui adancit?
  multumesc

 • Liliana

  Buna ziua,

  Am achizitionat de curand o casa in comuna Jilava, pe strada garii, mai in spate, la 200 de metri de sosea, unde as dori sa fac un put. Vecinii (4 la numar) au pareri impartite legate de adancimea putului. Doi vecini su puturi la 20 de metri si au apa limpede, dar calcaroasa si nu este buna de baut, ceilalti au puturi de mare adincime (la 45-50 de metri) si au alte probleme, apa miroase puternic a petrol si este inchisa la culoare. Imi puteti spune si mie daca executati puturi in acea zona si sa imi trimiteti o oferta pe email. Va multumesc anticipat.

  • Apa de calitate este in zona doar la adancimi > 60 m (60..80) sau acvifer Fratesti (100..110 m).
   Am forat la Vidra acum 3 saptamani unde sunt probleme similare si apa a iesit f buna si ca analiza si ca debit (> 100 mc/zi)
   Aveti o oferta concreta trimisa email.

 • Adrian

  Buna seara,
  Ma intereseaza o oferta de pret pentru exectarea unui put cu adancimea de 80 m. Terenul se afla in comuna Chiajna (Ilfov). Destinatia putului este pentru uz casnic si doresc un debit de min. 1l/sec.
  Va multumesc frumos.

  • Buna ziua. Aveti email oferta noastra si multe alte detalii. Avem aproape in permanenta o instalatie in jurul Bucurestiului / jud Ilfov si limitrofe.
   Va situati intr-o zona cu soluri moi si medii unde cele mai bune rezultate sunt obtinute prin forajul clasic cu circulatie directa de noroi bentonitic.
   Instalatiile, accesoriile si materialele pe care le folosim, precum si operatiile care se vor executa va garanteaza cele mai bune rezultate (debit , calitatea apei).
   In oferta sunt incluse absolut toate materialele si operatiile necesare unei lucrari de calitate , adica
   * deplasare, transport organizare santier
   * sapare cu noroi bentonitic cu diametru > 250 mm
   * tubare cu PVC 125 mm clasa de rezistenta corespunzatoare adancimii de forare
   * filtre transversale produse de fabrica
   * piesa de fund
   * centrori in zona filtrelor
   * pietris margaritar filrant cuartos de granulatie corespunzatoare granulometriei acviferelor deschise in foraj
   * 3 inele de izolare (peleti bentonitici/ciment/peleti bentonitici) realizate la adancime controlata
   * umplere spatiu inelar cu pietris pana la suprafata
   * denisipare cu pompa mamuth (aer lift)
   * limpezire cu submersibile
   * determinare parametri foraj
   * intocmire fisa foraj cu toate elementele si lucrarile efectuate
   * intocmire fisa cu recomandari de echipare si exploatare pentru a va ajuta in achizitia pompei si restul instalatiilor ce urmeaza sa le executati
   * garantie 12 luni
   Garantam apa fara nici un fel de impuritati , forajul putand fi exploatat 24h/24 , 365 zile /an la debitul maxim permis de acviferul de adancime din zona d-voastra
   Durata de executie este intre 3 si 6 zile calendaristice.
   Nici unul din forajele executate de noi de la infintare si pana azi nu au avut nevoie de denisipare, intretinere, reabilitare etc.

 • Marius S

  Buna ziua,

  Am un put de 50 m., uz casnic, sapat anul trecut, dupa o luna de la instalare a inceput sa scoata apa cu nisip, a trebuit sa plec din tara si anul acesta cand am revenit am aceiasi problema,
  M-am gandit sa incerc sa scot apa din put cu o motopompa pentru ape semiincarcate, dar toate spun ca aspira la 6-8 m.

  ce sfat imi dat sa scap de nisip?

  Multumesc

 • ion

  am un put care a fost forat acum 2 ani,anul acesta am vrut sa-l folosesc am montat o pompa ,dar nu am reusit sa scot debitul scontat.Apa vine cu foarte mult pietris,lucru care a facut ca pompa sa se defecteze(sa stricat rotorul,fiind din plastic).As lua o noua pompa dar mi-e frica ca datorita pietrisului si nisipului din put va avea aceeasi soarta.Ce credeti ca as putea face?exista vreo metoda de desnisipare in conditiile date?va multumesc!

 • Florin

  Buna ziua,

  Va retin cu urmatoarea problema: am cumparat o casa in Chiajna (zona strazii Apeductului) care dispune de 2 puturi:
  1) primul put e localizat intr-o camera tehnica de dimensiunea 1,3 x 3,4 m. Despre acesta constructorul casei mi-a spus ca ar fi forat la aprox 40 m, insa s-a blocat o pompa in el, astfel incat in acest moment nu este exploatat.
  2) al doilea put este cel exploatat pentru alimentarea casei cu apa si e localizat in spatele casei la aprox 1 m de casa. Acesta se pare ca ar fi forat la aprox 20 m. In doua luni de cand locuiesc acolo nu am avut probleme cu debitul insa in iulie cand au fost mai multe zile cu ploi abundente apa a devenit tulbure. De asemenea, am testat apa la laboratorul Apa Nova (dupa 2-3 saptamani dupa ce s-a limpezit apa) si din ce am inteles din raport probleme ar fi doar din punct de vedere microbilologic:
  – bacterii coliforme 13
  – escherichia coli 9
  – enterococi 27
  Nu am folosit niciodata apa pentru consum, ci doar pentru spalat si udat prin gradina, insa ma nelinistesc aceste doua probleme: tulburarea apei si indicatorii bacteriologici.

  Credeti ca mai exista vreo solutie de remediere a acestor doua puturi (macar unul dintre ele)?

  Eventual, daca ne putem intalni pentru o evaluare corecta a situatiei v-as fi recunoscator.

  Va multumesc anticipat

 • Radu

  Salutare,

  Am o problema cu un put sapat la 47 m, insa la care sunt unite 2 panze freatice, 2 si 3, a 2-a e undeva la 23 m. Problema mea este ca apa contine un mal maro+ un nisip fin. Instalatia(pompa, bazin blastic decantare, hidrofor). Tubulatura este teava albastra de la Valplast.
  Putarul sustine ca pompa este prea puternica sau este chiar in dreptul primul filtru.
  Putul este facut de 2 ani de zile, a fost folosit cu intensitate in primul an(momentul constructiei casei).Locatia casei Berceni(Ilfov).
  Sa incerc sa las pompa pornita pentru cateva ore?
  Sa montez o pompa de dimesiuni mai mici?(mentionez ca cea montata acum este destul de mare, are cami 1m in lungime(nu cunosc datele tehnice)
  Sa modific amplasarea pompei ridicand-o cu cativa metrii sau lasand-o mai jos?

  Multumesc anticipat.

  • Incepeti prin a masura debitul pompei cu galeata si cronometru , si scrieti aici rezultatul. Puteti monta un robinet sa reduceti debitul si puteti sa o dati mai jos fara probleme sau mai sus cu atentie sa nu ramana fara apa .
   Executantul avea obligatia sa va dea o fisa cu constructia forajului sir recomandari de echipare si exploatare.

  • Buna ziua. Avem executate mai multe foraje in zona care dau apa multa si fara nici o depunere …..deci acviferul e fara probleme….

   Prezenta depunerilor fine denota o eroare de executie ..etc

   Ca sa vedem daca se poate face ceva, ce se poate avem nevoie de

   – Fisa forajului
   – -pozitia pompei – ad de montare
   – Modelul pompei
   – Debitul de refulare libera masurat cu galeata/cronometrul la pornire dar si dupa 20..30 min de functionare continua

   Fara aceste date nu putem pune un diagnostic/ solutie la problema d-voastra !

   Cu respect

 • Alexandru

  Buna ziua,

  Am nevoie de un put pt irigarea unei livezi. Intr-o perioda de 5 ani, consumul evolueaza crescator de la 30mc/zi la 200mc/zi, in functie de marimea pomilor si a suprafetei cultivate.

  Am in vedere si un rezervor care va creste de la 500mc la 3000mc. Pompele le alimentez din energie regenerabila.

  Am 2 locatii posibile pt put:
  1. la baza dealului – acviferul undeva intre 80-100m; distanta pana la rezervor 800-1000m, dif de nivel – 80m
  2. in varful dealului – acviferul undeva in jur de 200m; rezervorul situat in acelasi loc

  in cazul 1., as putea folosi 2 pompe: una sa pompeze pana la baza putului, unde instalez un rezervor tampon de 5mc, apoi pompez cu o pompa de suprafata pana in rezervorul din varful dealului.
  in cazul 2., am nevoie de o singura pompa, puternica sau cu turatie variabila.

  Mai am si alte variante? Ce ma sfatuiti sa fac si cat m-ar costa?

  daca informatiile oferite nu sunt suficiente, putem detalia la telefon.

  cu stima,
  Alexandru

 • Ilie Aurelian

  Buna ziua vreau sa forez un put de adincime in zona Brosteni Judetul Arges la 20 km de Pitesti. Din informatiile mele pentru a avea apa de calitate si suficienta, adincimea va fi de 150 m. Inca nu am stabilit cu cine anume firma cu care discutasem din motive tehnice nu mai poate executa forajul asa ca am batalul deja facut . Vreau o oferta din partea dvs. si recomandari. Astept un raspuns cit mai curind. Va multumesc

 • Ilie A

  Va dau si un numar de telefon 07…… (Din pacate nu vrem sa facem din acest site unul de anunturi/vanzari.. etc si de aceea nu sunt permise numere de telefon)

 • bogdan

  Buna seara! Va rog sa imi spuneti ce recomandati ce sa aleg intre tubajul de plastic sau beton? Va multumesc

  • Din pacate noi nu am executat niciodata si nu executam foraje tubate cu beton. Si de aceea nici nu cunoastem tehnologia, avantajele si /sau dezavantajele unei astfel de lucrari. Va recomand sa studiati agresivitatea apei fata de betoane . Pot doar sa va spun ca daca mi-as face mie personal si familiei mele un foraj de alimentare cu apa , l-as face tubat cu PVC. Succes.

 • George

  Buna seara! Am si o intrebare pt dumneavoastra. Am demarat astazi lucrarile pt executarea unui put in comuna Domnesti pe teava de pvc diametru de 160. Doream sa fie sapat pana la a doua panza freatica. Dupa ce au sapat muncitorii aprox 15 m. Au dat de o huma de culoare albastra. A trecut putin de ea si s.au oprit. Au spus k acolo este cea de.a doua panza freatica. Teava de pvc a fost crestata 1 m din cei 6 m pe care ii are. Urmatoarea teava a fost la fel crestata. Este normal sa fie crestate mai multe tevi la o dimensiune de 1 m din cei 6m si cand stiu daca am trecut de a 2 panza freatica?Puteti sa imi dati niste detalii in plus pt a putea superviza lucrarea in conditii optime? Multumesc

 • Crina Turcanu

  Buna seara!
  Ma confrunt cu o enigma, zic eu. De o saptamana apa scoasa din put ( 40 m adancime, diametru 110 mm, luciul apei 10,5 m) are un puternic miros de petrol. In aceasta seara am scos pompa din put ( era la 14 m adancime) si atat pompa cat si teava si cablul erau acoperite de o mazga de motorina (sau altceva asemanator ca miros)si apa scirsa de pe acestea era unsuroasa.

  Mentionez ca putul a fost sapat acum patru ani si pana saptamana trecuta nu am avut nicio problema.
  Este posibil ca acest produs petrolier sa provina de la canalele de colectare a apelor pluviale aflate la o distanta de aproximativ 20m? Stiu ca aceste ape colectate merg in panza freatica si ma gandesc ca un vecin ar fi putut deversa ceva produse de gen petrolier la canal.
  Exista o alta explicatie pentru asta?

  Cum pot curata apa din acest put pentru a fi potabila?

  Multumesc!

  • Contaminarea acviferului poate proveni din orice sursa din apropiere , dar si mai de departe daca va aflati pe directia de curgere a acviferului. NU va recomandam sa folositi acest acvifer pe viitor pt gatit, etc pt ca este clar in comunicatie cu suprafata . Ca si solutii va recomandam o sterilizare a forajului cu cloramina Va recomandam sa contactati firme specializate in decontaminare cu produse petroliere – poate exista solutii mai bune – apa oxigenata, etc .

 • Crina Turcanu

  Multumesc pentru raspuns!

 • Catalina Mihai

  Buna ziua,
  Sunt din Bucuresti si anul trecut am forat un put de apa pentru udat gradina. Incepand din aceasta vara am renuntat la apa furnizata de Apanova si am inceput sa folosim apa de put si pentru consumul casnic, bineinteles dupa ce am montat sistem de dedurizare si lampa UV.

  Apanova a vazut ca nu mai avem consum pe contoarul lor si incep sa-si puna intrebari. Nu vrem sa renuntam de tot la furnizarea apei de la Apanova, de teama sa nu cumva sa avem probleme pe viitor cu putul de apa.

  Intrebarea mea este daca acest lucru este legal? Apanova are vreo legatura cu exploatarea apei subterane? Trebuie sa platim ceva undeva?

  Multumesc pentru raspuns.

 • Bună seara. Va rog un sfat. Am un put, vechi, Cum se făceau pe timpuri din ciment. Acum doi ani am curățat putul și am pus o submersibila. Menționez ca are în jur de 12 -15 m adâncime. Și peste iarna am lăsat pompa în put..și în primăvara pompa este blocată în put. Am introdus un fier beton sa văd ce se întâmplă
  .și se simte ca este nisip. Iar pompa blocată în acest strat de nisip. Oare se mai poate face ceva? Din experiența dumneavoastră mai sunt șanse sa scot pompa? Ce este și mai rau..cablul de susținere a pompei sa rupt..dupa ce tot am tras de el..furtunul și cablul de curent sunt în put.
  Mulțumesc anticipat pentru sfat. Tiberiu

  • Depinde – Daca diametrul forajului permite introducerea unor tevi / pompa cu aer lift / mamuth si scoaterea in acest fel a nisipului (pt asta e nevoie si sa fie nivelul static al apei f sus ) – in acest caz fericit veti putea scoate pompa usor doar tragand de furtun. Daca diametrul forajului este apropiat de cel al pompei NU mai aveti nici o varianta / posibilitate.

 • Tiberiu

  Mulțumesc pentru răspuns.Diametrul forajului este mai mare decât diametrul pompei. Este din ciment si diametrul este in jur de 30 cm.Pot sa apelez la dumneavoastră pentru a scoate pompa? Eventual după ce scoatem pompa se pot introduce în forajului vechi tuburi și reface putul? Mulțumesc. Tiberiu

  • Noi nu suntem interesati in astfel de lucrari. Aveti sanse cu aer sa scoateti nisipul si pompa apoi ….. Nu credem ca e o solutie corecta retubarea forajului …..La “forajul” d-voastra apa vine doar prin fundul tuburilor de betn …acolo, dupa curatire trebuie creat un filtru corect de pietris si nu veti mai avea vreodata probleme cu putul / debitul de apa …. Trebuie doar cineva cu experienta sa vada ce se scoate afara cu aerul (granulatia, curba granulometrica, etc) si sa faca prin turnare de la suprafata de diverse granulatii de pietris , un filtru invers in fundul forajului . Succes si bafta.

 • zaha

  Buna am o problema am uitat sa- scot apa pompa o am undeva la tara si mi-a inghetat total ce,as putea face .multumesc.LA MULTI ANI.

  • In mod normal pompa se afla in apa. Apa care ingheata doar la suprafata. Desigur ca ingheata si in furtunul de refulare. Daca nu ati pornit pompa nu aveti nimic de facut, decat sa asteptati dezghetul si pompa va functiona normal.

 • Alin Ion

  Buna ziua…locuiesc in Popesti-Leordeni si am un put la 40m adancime. Problema este ca apa este destul de tulbure in ultima vreme cu toate ca am facut si denisipare +schimbare pompa acum vreo 6 luni. As dori sa stiu daca puteti sa rezolvati problema si sa-mi faceti si un sistem mai profi de filtrare a apei. Astept raspuns pe mail. Multumesc anticipat

  • Pentru partea de filtrere / tratare a apei nu va putem ajuta pt ca nu ne ocupam cu asa ceva. Va putem ajuta pe partea de reabilitare / optimizare a functionarii forajului . Pentru asta e nevoie sa ne trimiteti email fisa forajului , detalii despre pompa montata, debitul exploatat si poze cu apa.

 • George

  Buna ziua. Am un put in curte cu o adâncime de aproximativ 14m,cu apa foarte calcaroasa. As vrea sa stiu daca se mai poate mari adâncimea acestiuia pentru a ajunge la un strat de apa mai bun, si pentru un debit mai mare,si care ar fi prețul lucrări. Puțul este săpat in apropierea casei,este vreo problema? Sunt din Moara Greci,Vaslui.

 • Dogmatix

  Buna seara , sunt un instalator care ma confrunt din ce in ce mai des cu urmatoarea situatie : foarte multi clienti ma abordeaza , ca dupa ce au avut o pompa care li sa ars si au inlocuit-o , le vine mult nisip , asta chiar daca au luat o pompa mai mica sau mai mare , am recomandat folosirea de rezervoare tampon care au diminuat sau chiar inlaturat problema .
  vin l-a dumneavoastra cu rugamintea sa ma invatati daca este bine sa continui cu aceste recomandari sau este rau
  mentionez ca asa cum ati spus si dvs 99,99% din fantani sunt forate de “gigel”
  revin cu mentiuea ca sunt instalator si studiile mele sunt in conformitate cu formatia profesionala si din aceasta cauza am apelat la bunavointa dvs , pentru a invata si a nu face mai mult rau decat bine
  in speranta ca primesc o invatatura , va multumesc anticipat
  cu respect,

  • Va recomand sa cititi si d-voastra si clientii d-voastra asta http://www.ondrill.ro/blog/foraje-apa/pompe-submersibile-puturi-forate/
   Alegerea exacta a pompei pt un foraj nu este o treaba usoara care sa se fac ala nimereala. Din pacate depinde de ff multe varaibile si nu exista solutie general valabila.
   In general “romanu” vrea mult , mult de tot, desi nu are nevoie de cat de putin , putin de tot. Si asa se ajunge la nisip, deznisipari, colmatari, pompe arse, filtre infundate.
   Noi, fara FISA FORAJ nu recomandam pompe, nu intervenim asupra nici unui fel de foraj. Tocmai pt ca exista riscul sa stricam mai mult, desi intentiile sunt de a face bine …..

 • George

  Am doua probleme majore in ceea ce privește puțul forat pe care il am in curte: apa este calcaroasa si debitul este foarte mic…dupa ce ud putin gazonul,la robinet curge apa maro

 • tony lazar

  Parametrii put:
  Adancime foraj 12 metri
  Nivel hidrodinamic 7 m;
  Nivel hidrostatic 4.10 m;
  Debit 8 mc;
  Va rog sa aveti amabilitatea sa-mi spuneti la ce adancime trebuie sa montez pompa submersibila… Va multumesc anticipat!!!

  • Pai depinde fff mult de ce pompa. Daca debitul ei este de pana la 8 mc/h trebuie montata sub ad de 7 m (niv dinamic) cu cond sa nu fie in dreptul filtrelor.
   Avand in vedere denivelarea de DOAR 2,9 m , acest foraj poate furniza si un debit mult > , cu o denivelare mai mare, caz in care pompa trebuie montata cat mai jos, Va rog sa retineti ca debitul pompelor NU este influentat de adancimea de montare. Asadar NU este nimic rau/gresit sa montati pompa mai adanc. Daca insa exista chiar si urme de nisip in apa nu va recomandam sa montati pompa aproape de talpa forajului.
   Bafta

 • tony lazar

  va multumesc pentru expertiza si pentru timpul acordat!!!

 • Sorin

  buna ziua.
  Doresc un foraj 50-60-80m in comuna berceni, ilfov, pentru uz casnic. Acum am un put la 7-8 m din care folosesc pentru gradina insa apa are mal negru fiind in imediata apropiere a lacului.
  Va rog pret/ mp si solutii. Comuna are sapate 2 puturi la 80 m folosite pentru alimentarea pompelor stradale. Apa este buna.
  Va multumesc.

 • Cosmin

  Buna ziua,
  Am un put forat la 22m adancime in care am o pompa submersibila (de 75m) relativ noua (2 ani).Inlitmea de pompare este de aproximativ 35m de la adancimea pompei. In ultimele luni debitul pompei a inceput sa scada scada pana la mai putin de 1/4 din debitul initial. Am verificat si nu am pierderi pe traseu, deasemenea forajul este aproape plin de apa…. E posibil ca de fapt acesta sa fie motivul: pompa fiind la 22m inseamana ca exista o coloana de apa de aprox 20m deasupra pompei care sa blocheze functionarea pompei?
  Va multumesc!

  • Nu exista asa ceva : coloana de apa deasupra pompei care sa o blocheze. Inaltimea de pompare se calculeaza de la suprafata apei in sus si NU de la adancimea de montare.
   Important e nivelul apei cand merge pompa, si NU cand aceasta sta. Exista 2 posibile explicatii :
   1- scadere debit foraj (colmatare filtre, depunere nisip si obturare acvifer) care duce la o scadere mai mare a nivelului apei (nivel dinamic) care duce la o crestere a H-ului de pompacre care duce la o diminuare a debitului , sau
   2- o uzura a pompei

 • Cata

  Buna seara!

  Locuiesc in Jilava, langa Bucuresti. Am achizitionat o casa batranesca cu o fantana (luciul apei cred ca este pe la 7 m). Am facut analiza apei si a rezultata ca nu este potabila (contine nitriti, nitrati etc.). As dori sa stiu cat ma costa sa forez in aceasta fantana (sau sa fac alta, daca este mai ieftina) pana la un nou nivel la care sa am apa potabila.

  Va multumesc!

  • Zona de Sud a Bucurestiului este o zona f dificila. Acviferele de suprafata sunt contaminate de activitatea umana , iar cele de adancime contaminate natural cu sulf si amoniu. Trebuie f atent executat un foraj pt ca acviferul acceptabil e doar 1. Aveti propunerea noastra email.

 • marius

  Buna ziua,

  Am un put cu adancimea de 15m si folosesc un hidrofor clasic(1,1kw, vas de 24l ) nu am avut probele pana acum cu nimic, apa a fost limpede, toate au fost in regula (putul este facut pe teava portocalie de 180 mm). putul se afla intr-un camin amenajat ca beci, in care se afla hidroforul si alte d-ale gurii. In ultima peropada in care au fost multe ploi m-am trezit ca s-a umplut caminul cu apa aproape de nivelul putului. De o saptamana tot scot apa din camin si din put insa apa revine (apa se mentine la fel de curata) doar peretii sunt din beton iar jos este pamant. Nu stiu ce sa fac pentru a mai elimina din apa din put, si in acelasi timp din camin.

  Va multumesc si va doresc o zi buna!

  • marius

   Stau la 15 mn de bucuresti… putul nu a refulat, apa vine din pamant pe marinea tevii putului si se stabilizeaza la acelasi nivel cu apa din put.

  • marius

   Stau la 15 mn de bucuresti… putul nu a refulat, apa vine din pamant pe marginea tevii putului si se stabilizeaza la acelasi nivel cu apa din put.

  • Nivelul acviferului fratic a crescut din cauza ploilor. Din aceasta cauza a crescut si nivelul apei in foraj si a aparut si apa in camin. Nu aveti ce sa faceti decat sa incercati o izolare sau sa pompati si sa sperati sa se opreasca ploile. Nivelul apei va scadea singur .

 • cristea sorin

  buna seara!
  ma confrunt cu urmatoarea situatie:
  -detin un teren langa bucuresti pe care am sapat o fantana manual acu 2 ani. fantana este pe tuburi de beton cu diametrul de 30 cm si ceva parca(nu stiu exact). problema este urmatoarea:– inca de la inceput se aduna in fantana cam 4 metri de nisip fin reducandu-mi coloana de apa din 8 metri care a fost la receptia fantanii la 4 metri pe timp de vara. am curatat fantana de 2 ori cu aceeasi care au facut fantana si de fiecare data aceeasi problema= se aduna nisip fin.
  datele fantanii sunt urmatoarele:
  — adancime foraj = 25 metri
  –nivelul static 8 metri
  –nivelul dinamic =4 metri

  fantana este executata cu tuburi de beton pana la adancimea de 19 metri iar restul este bagata o teava de pvc de canalizare pana la 25 metri intrucat nu au putut sa se duca mai jos cu tuburile ,dand de o roca ceva dura…etc

  problema apare cand folosesc o pompa de debit mai mare care practic imi seaca fantana dupa 40 minute de folosire (moment cand apare curgerea turbulenta din peretii tevii de pvc)-de aici deduc ca fantele acestei tevii se astupa cu nisipul fin.

  am incercat diferite pompe, de diferite debite si rezultatul este tot acelasi se fiecare data=adica se umple cam 4-5 metri cu nisip in 2 saptamani de folosire medie de 1 ora /zi. pompa are 1,1 kw debit de 1400 litri/ora…cam asa

  exista vreo rezolvare la aceasta fantana? adica se poate face ceva cu aceast nisip care imi da numai batai de cap…

  va multumesc!
  -

  • Nisipul cu apa este TOT un fluid. El se comporta ca si un fluid si , pe principiul vaselor comunicante, incearca sa se egalizeze ca si nivel. Banuim ca nu sa sapat cu diametru mare, sa bagat centrori, pietris filtrant cuartos in exteriorul tubulaturii. Aveti executata o lucrare complet neprofesionista in care continuati sa nvestiti bani, nervi, timp, etc….

 • cristea sorin

  am uitat sa precizez inca un lucru: am folosit aceasta pompa vara trecuta vreo 4-5 zile si am folosit-o pana secam toata fantana—dupa aceea iar o porneam si tot asa. timpul de refacere era relativ scurt al fantanii///cam de 7 min pana revenea apa la nivelul static.

 • Miroiu Marius

  Buna ziua,
  Am citit si m-i s-a parut foarte interesanta documentatia prezentata de dvs. Chiar si pt necunoscatori este foarte important modul de alegere al executantului in conditiile in care acestia sunt pe toti stalpii si executa lucrari la preturi care de care mai avantajoase(motiv din care apar si problemele). Sincer sa fiu si mie m-i s-a parut pretul cam mare pe metru linear motiv pentu care sunt tentat sa ma pacalesc cu cine stie ce meseriasi din ofertele relatate mai sus,avand tendinta sa ma uit mai mult in portofel decat sa urmaresc calitatea si durabilitatea lucrarii. Am rugamintea sa-mi trimiteti si mie o oferta de pret pentru un foraj de cca 80 m cu separare intre straturi ,consum casnic si gradina cca 10-20 mc/zi pe timp de vara in com Brezoaele jud Dambovita. M-ar interesa daca s-ar putea fora in putul actual care are o adancime de 14-15ml si tub cu diametrul de 250mm. Va multumesc anticipat.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Subiecte despre forari :
Info
Va recomandam
 

Foram : Martie 2015 in :
Ilfov / Bucuresti, Sibiu, Mures, Alba, Cluj, Dolj, Olt, Arges, Suceava, Bistrita, Iasi, Neamt, Botosani, Bacau, Vaslui, Brasov, Constanta, Tulcea
© 2008-2015 by Florin Truia
(+4) 0356 265 717