Despre foraje

Un foraj de alimentare cu apa înseamnă mult mai mult decât o simplă gaură în pământ.

Foraje puturi apa         Executăm foraje în orice tip de sol, de orice duritate și la orice adâncime >50 m, oriunde în România. Venim cu toate operațiile și materialele necesare execuției. Clientul primește apă perfect limpede, fără nici un fel de impurități/depuneri, pompată 24/24 h la debit maxim permis de acviferul de adâncime, fișa forajului cu construcția lui și parametrii (nivel, debit, temperatură, conductivitate, etc.) și recomandări de echipare și exploatare. Toate acestea împreuna cu o garanție pe baza contractului de execuție.

Fiecare foraj este supervizat (prezent la locație) de un inginer cu experiență care ia in timp real toate deciziile necesare execuției complete și corecte a lucrării (forajului). Printre acestea, acesta stabilește litologia (succesiunea stratelor) și observă prezența acviferelor, granulometria lor, ia decizia de stopare a săpării, stabilește diametrul de lărgire/șablonare, decide dacă este necesară efectuarea măsurătorilor geofizice, stabilește poziția filtrelor, lățimea fantelor acestora, poziția centrorilor, tipul/granulația pietrișului mărgăritar filtrant și cantitatea necesară, măsoară nivelul acestuia pentru a se face izolarea/cimentarea la adâncimea care se dorește, stabilește toate operațiile ce urmează a fi efectuate pana la limpezirea completă a apei și face măsurătorile de debit, denivelare, etc., pentru a definitiva fișa forajului și a întocmi recomandările de echipare și exploatare.

Un foraj de alimentare cu apă este mult mai mult decât o simplă gaură forată, dar pentru mulți oameni nu contează decât partea văzută a lucrurilor (cea de deasupra). Un foraj de apă este o lucrare inginerească. De exemplu, în SUA sunt peste 15 milioane de case care au propriul foraj de apă. Jumătate din populație consumă apă din foraje proprii sau foraje publice.

Foarte puțini oameni se gândesc la ce înseamnă să faci o gaură verticală în nisip sau rocă dură, cum bucățile de rocă săpată sunt scoase din gaura forată sau cum forajiștii previn colapsul găurii forate înainte de tubare. Este nevoie de calități speciale pentru a controla un foraj care penetrează nisipuri, pietrișuri, argile sau roci compacte. Prăjinile de foraj pot cântări câteva tone. Dacă sondorul (forajistul) apasă prea tare sau învârte prea repede, sapa de foraj se va uza prematur. Dacă nu apasă suficient, nu va penetra solul.

Uzual sunt mai multe tipuri de sol in fiecare foraj. Fiecare trebuie săpat cu un anumit regim de săpare (rotire/apăsare/debit fluid de foraj). Odată ce se ajunge la stratul de apă, sondorul trebuie sa fie foarte atent la procesul de forare. Pentru cercetare științifică, studii geotehnice sau calcul rezerve de substanță minerală se folosesc forajul cu șneck (auger, sape elicoidale) sau carotajul continuu (core drilling).

Pentru apă se folosesc 2 metode de foraj: forajul hidraulic rotativ cu circulație de fluid (cu noroi de foraj – fezabil in soluri moi și medii cum ar fi nisipuri, argile, pietrișuri, etc.) sau forajul cu ciocan de fund (cu aer – eficient în soluri dure și extra dure cum ar fi marne, șisturi, calcare, granite și multe alte tipuri de roci).

Forajele casnice (personale) se sapă de cele mai multe ori cu diametre între 150 și 311 mm, în timp ce forajele publice/profesionale se sapă cu diametre de până la 609 mm. În forajele cu debite mici, câteodată, este posibil să se crească debitul printr-o tehnică mai nouă numită hidrofracturing. Procesul înseamnă aplicarea unor presiuni foarte mari pe porțiuni de filtre din foraj. Rezultatul este acela că fisurile mici existente vor fi lărgite și se vor crea și altele pentru ca forajul să fie în legătură cu mai multe falii sau fisuri. Indiferent de metoda de săpare, forajul este tubat cu tubulatură de plastic. Diametrul de săpare trebuie sa fie cu minim 150 mm mai mare decât diametrul de tubare. Spațiul dintre gaura săpată și tubulatură se umple cu pietriș cuarțos a cărui granulație se alege în funcție de granulația nisipului din stratul acvifer. De asemenea poziționarea filtrelor este foarte importantă. Lățimea filtrelor, precum și numărul de fante (suprafața activă) este de asemenea foarte importantă. Spațiul dintre gaura săpată și tubaj (deasupra filtrelor) trebuie umplut cu ciment sau grout (ciment + bentonită) pentru a preveni apa din stratele de suprafață să migreze în jos (prin exteriorul tubulaturii) și să contamineze stratul acvifer. Urmează denisiparea, punerea în producție, stabilire debit, nivel static, nivel dinamic, efectuarea analizelor, întocmirea documentației, etc. Din punct de vedere tehnic, cea mai simplă și puțin importantă este săparea găurii, restul operațiilor în schimb fiind foarte importante. În realitate, din păcate, este invers. După săpare toată lumea se grăbește să termine (sa curgă apa, să încaseze banii, etc.) și neglijează operațiile foarte importante pentru calitatea și longevitatea forajului. Un foraj de apă modern este mult mai mult decât o gaura în pământ!

Diferenta intre un foraj casnic si unul profesional; sau Cum se face un foraj perfect ?

Voi incerca in acest articol sa explic diferentele intre executia unui foraj casnic / personal / familial si a unui foraj profesionist / industrial. Saparea gaurii reprezinta dpdv tehnic activitatea [...]

160 Comments

Cat costa un foraj de alimentare cu apa ?

Grea intrebare. E ca si cum ai intreba cat costa 1 casa ? Sau o masina ? Principalii factori care influenteaza pretul final al unui foraj sunt : – litologia [...]

1.168 Comments

Cat de complicate sunt forajele de alimentare cu apa ?

Din toate punctele de vedere, forajele de apa sunt cele mai complicate foraje (in comparatie cu forajele de pompe de caldura, geologice, geotehnice,etc) . Acest lucru se datoreaza: complexitatii utilajelor, [...]

6 Comments

Cum se face corect dezinfectarea / clorinarea unui foraj / put forat ?

Clorinarea forajelor de alimentare cu apa.

2 Comments

Fișă de execuție foraj.    Mai jos găsiți un model cu o fișă de execuție a unui foraj de alimentare cu apă cu datele tehnice minime pe care aceasta trebuie să le cuprindă. Cereți această fița obligatoriu executantului. Veți avea nevoie de ea peste ani și ani pentru desnisipări, reabilitări, intervenții la foraj, etc. Aveți grijă să fie trecut în contract obligativitatea predării de către executantul lucrării/forajului a acestei fișe de execuție. Trimiteți-ne și noua o copie și va vom oferi consultanta gratuită pentru forajul dumneavoastră. Click aici pentru a o descărca.

CE NE DIFERENTIAZA FATA DE ALTI EXECUTANTI DE FORAJE

CE NE DIFERENTIAZA FATA DE ALTI EXECUTANTI DE FORAJE OFERTAREA Toata lumea intreaba cat costa [...]

Masuratorile geofizice si avantajele lor

Masuratorile geofizice si avantajele lor Am ajuns la concluzia (pe baza rapoartelor unor firme de [...]

Apa subterana in zona Bucuresti – Acviferul de Fratesti

Acviferul este o formatiune geologica formata din strate subterane poros-permeabile ce permit circulatia apei prin [...]

Ce sistem sa aleg pentru o Pompa de caldura PDC geotermala ?

S-a scumpit gazul. Si energia electrica. Vrem energie (termica) ieftina . Brusc f muta lume [...]

6 Comments

De câtă apă este nevoie pentru executia unui puț forat ?

Desigur, discutam de executia forajelor prin metoda circulatiei cu noroi bentonitic .  Pentru executia oricarui [...]

Recomandari pentru amplasarea forajelor pentru utilizatorii casnici.

Primim foarte des aceasta întrebare :  Unde e locația cea mai potrivită pentru a executa [...]

7 Comments

De ce e importantă locația EXACTĂ pentru un foraj și cum se determină?

De ce e importantă locația exactă? Cunoscând locația exactă a amplasamentului dumneavoastră putem face estimări [...]

4 Comments

Clasificarea forajelor de apa în funcție de adâncimea lor
Nr. crt. Tip foraj Adâncime minimă Adâncime maximă
1 Foraje de mică adâncime 0 50
2 Foraje de medie adâncime 50 150
3 Foraje de mare adâncime 150 999

OnDrill execută doar foraje de medie și mare adâncime.

Foraj pompe caldura     Cele mai eficiente pompe de căldură sunt cele apă-apă urmate foarte aproape de ce sol-apă. Este foarte important alegerea sistemului.      Pompele sol-apă cu foraje verticale în care se introduc niște sonde în formă de U sau dublu U pot fi folosite oriunde (indiferent de natura solului, indiferent dacă există sau nu apa freatică sau de adâncime, etc.). De asemenea costul forajelor este minim, deoarece se face o simplă gaură în pământ în care se introduce sonda și grout pentru umplere.      Pompele apă-apă presupun execuția a minim 1 foraj de alimentare cu apă și a unuia de refulare a apei după ce a fost extrasă căldura din aceasta. Deși sunt cele mai eficiente energetic, au doua mari dezavantaje :

  • – costul mare al forajelor, acestea fiind foraje de alimentare cu apă, care pe lângă săparea forajului (ca și în cazul pompelor sol-apă) presupune tubarea, introducerea pietrișului mărgăritar, cimentarea, denisiparea, punerea în producție și limpezirea apei, etc., toate fiind operații costisitoare. Exploatarea apei se va face cu pompe submersibile care în cazul defectării pot genera un mare disconfort. De asemenea debitu  forajelor poate varia în timp, în funcție de calitatea execuției lor, de nivelul precipitațiilor (dacă e executat în acviferul freatic) , etc
  • –  imposibilitatea celui de-al 2 -lea foraj de a „înghiți” apa pompată din primul. Este valabil în 90 % din suprafața României, excepție făcând zonele cu calcarele din Dobrogea, pietrișurile din zona Ploiești și alte zone restrânse unde acviferele au nivel liber.
Reabilitări, retubări, închideri strat, denisipări puțuri forate.

Denisiparea unui puț forat.     Un foraj complet și corect executat furnizează o apă perfect limpede, fără nici un fel de particule solide (nisip, mal, depuneri, etc.). Acest lucru duce la o viață foarte lungă a pompelor submersibile dar și la o viața lungă a forajului, fără cheltuieli/intervenții/deranj cu denisipări, curățiri, reabilitări, întreținere a lui (forajului). Din păcate, în țara noastră fac foraje tot felul de firme, firmulițe care nu au auzit în viața lor de geologie, hidrogeologie, geofizică, închideri de strat, teste de pompare, conductivitate, granulometrie, mecanica fluidelor, etc. Forajele executate de astfel de echipe/firme nu respectă nici cele mai de bază cerințe privind execuția forajelor de alimentare cu apă, plecând de la materialele folosite (sape, polimeri, tubulatura PVC, centrori, piesă de fund, pietriș cuarțos, peleți bentonitici, ciment, etc.) și terminând cu o serie de operații precum condiționarea noroiului de foraj în vederea tubării, diametrul găurii săpate și șablonarea ei, poziția filtrelor și a centrorilor, lățimea fantelor filtrelor, modalitatea de tubare și viteza, granulația pietrișului mărgăritar, cantitatea și modul de introducere, măsurare a nivelului sau, denisiparea, cimentarea, pompările, măsurătorile, fișa forajului, recomandările de echipare cu pompa submersibilă și multe altele. Astfel, tot mai mulți beneficiari/clienți ajung să descopere cu neplăcere că au apă cu nisip, că se ard pompele, că rămân fără apă, că apa are bacterii, nitriți, nitrați din acviferul freatic, și multe alte necazuri care ajung săptămânal la urechile noastre. Ce este de făcut în astfel de situații? Există soluții? Pentru unele probleme există soluții, pentru foarte puține nu există sau sunt prea scumpe și e mai ieftin/bine sa faci un foraj CORECT de la capăt. Totul începe cu adunarea de informații despre forajul existent si expertizarea lui (punerea unui diagnostic) pentru a stabili ce și cum trebuie făcut (tratamentul) . Pentru a vă putea oferta diagnosticarea, expertizarea, denisiparea, retubarea sau multe alte operații ce se pot executa asupra unui foraj, vă rugăm să ne trimiteți prin e-mail următoarele date:

  • – Fișa forajului – dacă există
  • – Anul execuției
  • – Diametrul de săpare și cel de tubare
  • – Materialul din care este tubulatura, grosimea lui în perete
  • – Poze cu accesul la foraj
  • – Poziția filtrelor și modul lor de realizare
  • – Ce granulație, ce tip și ce cantitate de pietriș a fost folosită
  • – Date hidrogeologice: nivel static, dinamic, denivelare, debit, raza de influență, etc.
  • – Lucrări efectuate asupra forajului în trecut – denisipări, schimbări ale pompei, etc.
  • – Detaliat echiparea forajului – model pompă submersibilă, furtun refulare pompă, adâncime de montare, vas de expansiune, presostat reglat la ce presiuni.
  • – Descrieți problema avută .
  • – buletine de analiză a apei.

Foraje profesionale pentru uz industrial

Ondrill execută foraje industriale de alimentare cu apă cu adâncimi între 50 și 500 metri, diametre de tubare între 90 și 350 mm, diametrul de forare între 160 și 444 mm

Solicita o oferta personalizata

Foraje în soluri dificile, dure

OnDrill execută foraje uscate, în sistem rotopercutant (cu aer cu ciocan de fund) în soluri coezive dure, compacte, în special zona montană și Dobrogea (județele Constanța și Tulcea).

Solicită o ofertă personalizată

De pe Blog

Cat costa un foraj de alimentare cu apa ?

Grea intrebare. E ca si cum ai intreba cat costa 1 casa ? Sau o masina ? Principalii factori care influenteaza [...]

Citește mai mult....
4 sfaturi pentru exploatarea / intretinerea unui put forat ( foraj de alimentare cu apa)

Plecand de la o intrebare de pe forumul Softpedia, va prezint mai jos cateva sfaturi pentru exploatarea unui foraj de alimentare [...]

Citește mai mult....
Cum sa va alegeti un executant serios pentru forajul d-voastra.

Sunt plini stalpii de afise.  Sunt pline ziarele de anunturi: forez puturi … Sunt pline site-urile de anunturi online cu: foraje puturi [...]

Citește mai mult....
Diferenta intre un foraj casnic si unul profesional; sau Cum se face un foraj perfect ?

Voi incerca in acest articol sa explic diferentele intre executia unui foraj casnic / personal / familial si a unui foraj [...]

Citește mai mult....
Cum se alege diametrul de tubare a unui foraj de alimentare cu apa?

Tot mai des intalnim / primim cereri de oferta care solicita foraje cu diametrul x. Desi corect e ca beneficiarul sa [...]

Citește mai mult....
Alimentarea unei case de la un foraj. Variante.

Se da un foraj si un consumator ( casa, pensiune, etc). Avem datele forajului si adica : – nivel static – [...]

Citește mai mult....
Cat de complicate sunt forajele de alimentare cu apa ?

Din toate punctele de vedere, forajele de apa sunt cele mai complicate foraje (in comparatie cu forajele de pompe de caldura, [...]

Citește mai mult....
Pompe de caldura geotermale – costuri, randamente, ofertare, etc

Avantaje si dezavantaje pentru sistemele cu Pompe de caldura sol-apa si apa-apa .

Citește mai mult....

Nu există o ofertă de preț universal valabilă!

Ne puteți găsi și pe Instagram :

 

Cannot call API for app 380204239234502 on behalf of user 10218660386647103