...

Cum se stabileste debitul (maxim) al unui foraj / put de alimentare cu apa?

Instrument masurare nivel apa, temperatura si rezistivitate in puturi forate.

Stabilirea debitului (maxim) pentru un foraj de alimentare cu apa este o sarcina f importanta care , in mod normal, trebuie facuta de executantul forajului. Acest lucru este bine sa fie stipulat in contractul de executie.

Pentru cei care vor sa verifice acesta procedura , aveti mai jos 2 modalitati de stabilire a debitului maxim al forajului.

Operatiile de mai jos se executa doar dupa o denisipare completa si corecta a forajului pana in talpa.

Instrument masurare nivel apa, temperatura si rezistivitate in puturi forate.
Instrument masurare nivel apa, temperatura si rezistivitate in puturi forate.
  • Se monteaza o pompa submersibila la circa 5 m deasupra primelor filtre. Furtunul de refulare trebuie sa fie obligatoriu prevazut cu un robinet (preferabil cu scaun, nu cu bila) pentru a restrictiona debitul pompei.
  • Se masoara nivelul static al forajului cu un instrument de masurat nivelul apei in puturi forate.
  • Se poirneste pompa cu robinetul deschis 1/4. Se monitorizeaza denivelarea (scaderea nivelului apei in foraj) . Daca aceasta depaseste 5 m se mai inchide din robinet. Daca e mai mica de 1 m se mai deschide robinetul.
  • Se lasa apa sa gurga ore (multe ore cateodata) pana la o perfecta si completa limpezire, fara nici o depunere (bob de nisip, etc) .
  • Dupa limpezirea completa se masoara din nou nivelul dinamic.
  • Se incepe marirea treptata, in pasi f marunti a debitului prin deschiderea robinetului. La fiecare marire de debit apa se va tulbura si e posibil sa apara si mici depuneri de nisip, care dispar insa in 15…max 30 min de pompare.
  • La un moment dat, la o marire de debit are loc o „venire” masiva de nisip – care se diminueaza da nu dispare nici in 60 min. Este semnul ca sa trecut de la curgere laminara in acvifer la curgere turbulenta si ca sa depasit debiitul maxim al acviferului / forajului. Debitul masurat inainte de aceasta marire este debitul maxim al forajului

Recomandam si urmatoarele operatii :

  • Se reduce debitul la cel maxim stabilit si se asteapta din nou  limpezirea apei.
  • Se masoara nivelul dinamic si se urmareste (la milimetru) evolutia lui in timp cel putin 3 ore, recomandat 6..12 ore , la intervale regulate (15…30 min) . Daca acest nivel dinamic are mici oscilatii in sus sau jos (max 1 cm) atunci e totul ok , si acesta este debitul maxim al acviferului / forajului.
  • Daca  insa nivelul scade , incet , mm cu mm si nu se opreste , este un semn ca se pompeaza „la epuisment”, adica se pompeaza mai mult decat este in stare acviferul sa se alimenteze, si , in timp , se ajunge la secarea lui / ramanerea pompei fara apa. Intr0un astfel de scenrariu , care , din fericire, se intampla destul de rar, se incepe inchiderea robinetului si scaderea treptata a debitului pana cand va avea loc o stabilizare a nivelului dinamic. Acela e debitul maxim exploatabil aal forajului.
Mai trebuiesc respectate urmatoarele (recomandari) :
  • Nivelul dinamic sa nu ajunga in dreptul filtrelor
  • Pompa sa nu se monteze in dreptul filtrelor
  • Pompa sa fie aleasa in asa fel incat inaltimea ei maxima de ompare sa fie mai mica decat adancimea la care e montata pentru a nu risca ramanerea ei fara apa. In astfel de cazuri nu e nevoie nici de senzori de nivel.
  • Exista si exceptii (acviferul cu nivel liber din sudul Dobrogei, etc) care nu deniveleaza indiferent cat se pompeaza , caz in care debitul maxim este dat de marimea pompei ce poate fi introdusa in foraj.
  • Exista si cazuri cand forajul capteaza apa din fisuri in roci si nu din acvifere cantonate in nisipuri – caz in care se accepta montarea pompei in dreptul filtrelor, scaderea nivelului dinamic pana si sub zona filtrelor, etc. In astfel de foraje nu va aparea practic niciodata nisip, si , deci, debitul lor maxim este dat de debitul maxim al unei pompe cu h-ul maxim aproape egal cu adancimea forajului.
  • Recomandam pe parcursul acestor operatii monitorizarea si a temperaturii si a rezistivitatii apei pompate , pentru ca s de acolo se pot trage concluzii , cel putin interesante
Ce aveti de facut, daca sunteti un beneficiar caruia executantul nu ia facut aceste teste/masuratori si nu dispuneti de aparatura de masurare a nivelului apei, pompe de diverse debite/ inaltimi de pompare, etc
  • Trimiteti-ne email fisa forajului executat, sau, daca nu aveti fisa o descriere amanuntita a lucrarii executate care sa contina, cel putin : locatia forajului, adancimea tubata, pozitia filtrelor, durata executiei, diametrul de tubare, tipul filtrelor/ latimea fantelor, daca s-au folosit centrori, daca sa executat izolari acvifere de suprafata si exact cum, etc etc.
  • Vom incerca ca pe baza datelor trimise si a experientei si arhivei noastra sa va recomandam o pompa cu debit si inaltime de pompare f apropiate de potentialul zonei d-voastra. Gratis.

8 thoughts on “Cum se stabileste debitul (maxim) al unui foraj / put de alimentare cu apa?

  1. M says:

    Buna ziua cat m-ar costa un foraj pentru uz casnic(familie de 4 membri) si la ce adancime ar trebui forat locuiesc in Vatra Dornei.
    Multumesc anticipat.

  2. Maria says:

    Buna ziua,
    Avem si noi nevoie de niste sfaturi in legatura cu un put forat la aproximativ 30 de metri in Husi, judetul Vaslui. Putul e cu teva valplast de 16 cm, au fost folosita o singura teava cu filtre pentru ca s-a ajuns la acvifer pe la aproximativ 26 de metri.Au mai forat um metru,poate chiar doi si au dat de huma.Vecinii din jurul nostru mai toti au fantani la 27-30m si la fel ca la noi s-au oprit la aceasta huma. I s-a pus capac, s-au turnat apoi cateva galeti de margaritar(cel mai mic pe care l-a gasit sotul, dar e undeva intre 2-7 mm) si ni s-a urat succes. Am folosit la inceput o pompa wasserkonig wxt 3000-48, pusa la cam 1 metru de fundul putului. Put care aduna 6 metri coloana de apa. E o pompa micuta care a a reusit sa o limpezeasca in cateva zile, desi la pernire scotea un pic de nisip. Insa fiindca nu facea destula presiune intr-un vas expansor, baiatul care a venit sa ne faca instalatia in casa ne-a zis sa luam una mai mare.Am luat o pompa care refuleaza 100 m, insa ne scoate mult nisip. Ieri am mai pus inca un metru de margaritar in tub la sfatul putarului care l-a forat si l-am mai inaltat undeva la 3 metri de fundul putului, dar apoi am constatat ca asa a ajuns la 1,3-1,4 m de luciul apei. Eu banuiesc ca acum sta in zona din care izvoraste apa, ceea ce am inteles ca nu e deloc indicat si poate de asta scoate apa tulbure si nisip. Insa ma gandesc ca poate nici prima pompa nu curatise nisipul si ca cea de-a doua face treaba in locul primei. Ce parere aveti? Sa continuam cu aceasta pompa mai mare? Suntem oare zona filtrelor cu pompa?
    Multumesc daca va rupeti din timpul dvs ca sa-mi raspundeti.

    • = foraje OnDrill = says:

      Ce diametru a fost GAURA FORATA ?
      Pe filtre s-au montat centrori ?
      Cateva galeti ? Pai noi bagam 2 mc cuartos special si apoi inca vreo 2 METRI CUBI pt umlere spatiu inelar pana la suprafata
      2-7 mm e o granulatie mare, exista cazuri cand se foloseste 0,8mm- 2 mm , deseori 1-2 si 1-3mm, rareori 2-4 mm , aproape niciodata mai mare . Gaseati la Pleasa langa Ploiesti la Chimforex. Dar costa 200 eur/mc si nu 20 lei/mc cum a costat 2-7mm . Plus transportul.
      Puneti pompa mica si cumparati un recipioent de STOCARE apa temporara si la iesirea din el montati un hidrofor cu ce presiune si ce debit doriti.
      Noi am forat la Husi dar adancimea a fost de 190m !

  3. Dragos Tasca says:

    Buna ziua, multumesc pentru raspuns. Din pacate am executat cu firma ……din Bacau, iar acum regret acest lucru. Pentru dren s-a folosit sort pietris 4-8mm, banuiesc ca trebuia mai fin. Pompa este montata la 50 de metri – Pedrollo 4block 2/10. Debitul din fisa este 0.1l/s. Mentionez ca pana la 60 de metri s-a gasit o singura panza. Multumesc, numai bine!

  4. Dragos Tasca says:

    Buna ziua, as vrea sa va intreb daca prin limitarea debitului nu se ajunge la fortarea pompei -> scurtarea duratei de viata a acesteia. Va multumesc pentru raspuns.

    • = OnDrill foraje = says:

      Asadar ati facut forajul ofertat de noi in martie 2016 ?
      Daca intrebarea d-voastra se refera la diminuarea debitului pompat de catre o pompa submersibila cu ajutorul unui robinet la iesirea din foraj raspunsul este :

      NU – daca debitul pompat / redus se regaseste pe curba de functionare a pompei.
      DA – daca este in afara curbei

      Mai sunt si alte dezavantaje ale reducerii debitului – creste presiunea in furtunul de refulare , se consuma inutil curent elkectric etc.

      Mai bine spunetine ce model exact de pompa aveti, la ce adanciem e montat in foraj si la ce debit (galeata/cronometru) o reduceti si va spunem noi cat de bine este sau nu si ce pomp ar fi ideala pt cazul d-voastra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.