Cum află forajistul / sondorul in timpul săpării forajului dacă, unde si când a intalnit mult râvnita apa?

Sapare foraj apa

Exista o expresie in lumea forajistilor :

 „Un foraj nu seamana cu altul !”

chiar in conditiile cand este sapat in apropiere, etc.

Sapare foraj apa
Sapare foraj apa

Ce faci / raspunzi cand  esti la 80 m (de exemplu) in timpul saparii si vine cineva / clientul si te intreaba :

Ati dat de apa ?

Exista multi factori de care trebuie tinut seama :

 1. In cazul saparii cu noroi bentonitic in soluri sedimentare (cazul cel ma intalnit) exista o serie de aspecte / detalii care trebuiesc urmarite :
  • viteza de avnsare (in nisipuri e f mare)
  • probele obtinute la sita din noroiul evacuat din gaura forata – analiza atenta a acestor probe (pietrisuri oxidate, etc)
  • presiunea fluidului de foraj la pompa de noroi
  • pierderi de circulatie (scaderea volumului noroiului bentonitic)
  • scaderea nivelului noroiului in gaura forata pe timpul noptii , sau cand nu se foreaza , etc
 2. Carotajul electric / masuratorile geofizice e singura masuratoare care pot confirma 100 % prezenta apei.  Din pacate costa bani si timp , si nu este o solutie sa faci astfel de masuratori din 10 in 10 m.
 3. In cazul saparii uscate cu aer in roci dure si extradure lucrurile sunt mai simple. Aerul care elimina detritusul sapat va elimina si apa care se scurge in gaura forata din fisurile intalnite. In acest caz (fericit) se poate chiar masura / estima debitul obtinut.
 4. Orice informatie despre alte foraje din apropiere (studiu hidrogeologic) este de f mare ajutor. Atat pentru executantul forajului cat si pentru beneficiarul lui.
 5. Experienta / atentia executantului / prezenta unui inginer / geolog este de asemenea importanta la forajele in zone unde nu se cunosc caracteristicile acviferelor.
 6. Renumele / seriozitatea / onestitatea firmei executante. Un subiect delicat / sensibil care nu-l dezvoltam aici . Istoricul firmei (foraje ratate, refacute, etc)  este de asemenea important. De evitat firme obscure, ascunse in spatele unui nr de mobil, etc.

 

O alta intrebare este unde sa se execute forajul / locatia exacta ? 

 • La forajele care vor exploata acvifere de adancime in soluri moi / sedimentare nu are aproape deloc importanta. Desigur ca exista exceptii in anumite zone.
 • La forajele /puturile /fantanile care se fac in acviferul freatic (de suprafata) locatia poate avea importanta. Este posibil ca acviferul freatic sa fie discontinuu, dezvoltat de-a lungul unor paleovai. Exista masuratori geofizice / SEV-uri , etc care pot da profilul zonei de contact unde este cantonat freaticul. Astfel se poate decide zona exacta unde este acumulata apa . Din pacate astfel de masuratori dureaza, dar mai ales, sunt ff scumpe. Metoda gasirii apei cu betele, firele, ansele, etc nu face parte din metodele pe care noi punem vreo baza.

Articol scris pornind de la urmatorul comentariu :

„buna,eu execut foraje in zona Dobrogea,am cateva mAAAri probleme,instalatia cu care forez este home made,motor electric cu reductor si cu circulatie directa,cum stim unde sa sapam,locatia? Deseori clientul ma intreaba pe mine…unde este apa…,evident ca nu-i pot raspunde,alege el locul si nu dam de apa,ce facem? Eu am un draft de contract in care ma angajez sa fac sapatura , nu sa gasesc apa sau petrol,dar totusi …au fost ceva divergente si nu imi face placere sa am circ.Ok,sunt situatii cand sap si sunt intrebat ,ati dat de apa?iar sunt in dilema…te rog,comenteaza aceste aspecte sa invatam si noi si ei…”  

Raspuns : Dobrogea inseamna :

– Constanta (la sud de falia Ovidiu  Capidava) – sunt calcare in care este un „lac” = acvifer cu nivel liber acoperite de o cuvertura de argila prafoasa / loess. Daca sapati cu aer cum sapam noi vedeti imediat cand ati dat de apa. Cu noroi e practic imposibil, sapati f greu pt ca e dur calcarul, si aveti si pierderi de circulatie / consumuri mari.

– La nord de falie sunt sisturi verzi acoperite de o cuvertura de argila prafoasa / loess. , cu apa in fisuri , f greu / imposibil de sapat cu noroi . Nu aveti cum sa stiti unde e apa, si mai mult puteti inchide fisurile cu noroiul bentonitic. Cu aer se vede debitul apei pe masura saparii.

In concluzie – mergeti si faceti foraje in zonele unde forajul cu noroi este tehnologia corecta , adica jud Galati, Braila, Ialomita, Calarasi, etc

     si  urmatorul :

„Maestre,sunt din Braila,fac puturi cu noroi bentonitic si polimer,tot nu-mi dau seama cand dau de apa,de strat acvifer(am citit TOATE postarile dumitale de 5 ori)am invatat fff. multe,multumesc pe aceasta cale,”jur pe rosu” ca respect cu strictete toti pasii buni,dar unde pun filtrele,cum stiu daca am dat de apa…greu de stiut sau imposibil”

Sper ca am lamurit problema ….Urmariti viteza de avansare, luati probe la sita din noroi , etc. Gasiti un sondor cu mare experienta si luati-l cateva luni sa mai invatati /furati din meserie.

Asteptam cu interes comenariile / emailurile d-voastra. Vom incerca sa va raspundem ….

 

 

4 thoughts on “Cum află forajistul / sondorul in timpul săpării forajului dacă, unde si când a intalnit mult râvnita apa?

 1. Mihai says:

  Salut Florin, mulțumesc si eu ptr informațiile de pe aceasta platforma din site.ul tau. Vreau sa.mi forez un puț la mine in curte, zona Viperesti, Buzau. Am dat de o argila cenusie vânătă la 8 metri si inaintez greu. Am trecut de o freatică de 1 metru, iar acum la 9 am intrat din nou in clisa aia pacatoasa. Apasare : pasivă, 300 kg la start si creste cu fiecare prajina de 3 m. Sapa: „o cățea” cu 3 lame pe care insist sa o folosesc in stratul asta. Mai am si role fara duze, de 216, ptr finisare. Pompa fluid de 1 tona/minut. Sfătuiește.ma te rog frumos cum sa merg in zapacitul asta de „plastic vârtos”, cu lame sau role? Merci fain

  • = OnDrill foraje = says:

   Litologia teoretica a zonei este :
   Pietrișuri, nisipuri, argile nisipoase aluvionare: 3-8 m;
   Argile cu lignit, marne nisipoase și gresii fosilifere: 120-300 m;
   Gresii, marne nisipoase și marne fosilifere: 300-350 m.

   Dupa descrierea d-voastra banuiesc ca sunteti in ceva marna vanata . Nu vreau sa va demoralizez , dar exista riscul sa nu gasiti apa sau sa fie in marna nisipoasa f greu (delicat) de obtinut apa limpede (cuart < 2mm, diametre mari de sapare/forare etc) Cunoasteti/aveti date despre alt foraj existent in apropiere ? Cel mai bun SFAT pe care il am pt d-voastra e acela sa FORATI cu sapa cu lame f bine ascutite dar de diametrul cat mai MIC (max 160 mm) sa vedeti litologia, eventual sa faceti masuratori geofizice, si , doar in caz de date imbucuratoare de la geofizica sa treceti la largire etc. Ideal ar fi si o apasare mai mare pe sapa, dar anuiesc ca utilajul d-voastra e usor si deci nu are cum sa faca o apasare semnificativa .... Forati cu apa chioara daca ati reusit sa stabilizati ce e la suprafata !

   • Mihai says:

    Multumesc f fain. Revin cu noutati: am trecut prin marna vanata si am scapat in gol aprox 1 metru de la 13 la 14 metri. In batal n.am gasit ceva semnificativ insa am avut pierdere de apa, nu semnificativa, vreo 200 litri minim. A scazut si din put peste noapte. Mai departe am trecut din nou prin huma răutăcioasa pana la 31 metri cand am gasit nisip gri foarte fin, vreo 7 metri. Nu depunea nimic altceva in sita batalului ci doar nisipul asta pe fund. Am dat de ceva calcar pe ici colo tot in segmentul asta. Ce parere aveti? Merci

    • = OnDrill foraje = says:

     Atata timp cat aveti schimbari de litologie trebuie sa fim optimisti. Probleme sunt cand forezi 50..100 200m fara sa ai nici o schimbare de litologie. Ca a scazut nivelul noroiuui in foraj peste noapte e o alta veste buna – aveti ceva acolo POROS PERMEABIL care asa cum tyransporta noroi , probabil (sa speram) transporta si apa . Intructa nu aveti experienat va recomand sa faceti masuratori geofizice , va dau si o recomandare cu cine sa faceti in privat ! Spor la treaba si astept si in privat ceva poze cu utilajul , detritusul etc .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.