Cum se face corect dezinfectarea / clorinarea unui foraj / put forat ?

Tipuri de pastile de clor ce se pot utiliza la clorinarea forajelor de apa sau fantanilor

1. Zonele forajelor de alimentare cu apă predispuse la contaminare microbiologică

Contaminarea microbiologică a unui foraj reprezintă cea mai frecventă formă de contaminare a apei potabile. Cauza contaminării, de cele mai multe ori, o reprezintă arhitectura forajului. Apa din foraj de deasupra pompei oscilează permanent de la nivelul hidrostatic (NHS) și până la nivelul hidrodinamic (NHD) la fiecare pornire/oprire a pompei submersibile, însă nu este niciodată reîmprospătată, devenind un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor (Fig. 1), ducând la contaminarea microbiologică a apei.

Zone predispuse la contaminare microbiologica.
Zone predispuse la contaminare microbiologica.

Executia forajului, transportul materialelor, continutul în substante organice a nisipului cuarțos filtrant reprezintă alte surse de contaminare microbiologică.

Pentru a elimina contaminarea microbiologică, e nevoie de efectuarea perioadică a clorinării. Clorinarea reprezintă procesul de dezinfecție a apei potabile, în vederea stopării dezoltării bacteriilor. Această metodă clasică de combatere a contaminării apei potabile s-a dovedit a fi foarte eficientă, ajutând considerabil la reducerea bolilor răspandite de către apă. Atunci când facem clorinarea, trebuie să avem în vedere ca apa cu cea mai mare concentrație de clor să ajungă în zonele în care se dezvoltă bacteriile, adică în apa de deasupra pompei si in spatele filtrelor forajului.

2. De ce avem nevoie pentru a realiza clorinarea?

Pentru a omogeniza concentrația de clor din foraj va trebui să existe posibilitatea ca apa refulată de pompa submersibilă să poată fi deversată înapoi în foraj.

Tipuri de pastile de clor ce se pot utiliza la clorinarea forajelor de apa sau fantanilor
Tipuri de pastile de clor ce se pot utiliza la clorinarea forajelor de apa sau fantanilor

Luăm jumătate din pastile și le sfărâmăm într-o pulbere, după care le dizolvăm  complet în 5-10 l de apă. Din momentul în care vom incepe clorinarea, timp de 24 ore toată apa care se va pompa trebuie sa se reîntoarcă în foraj (Fig. 2). Va trebui sa avem la dispozitie circa 50 % din cantitatea de apă din interiorul forajului langă foraj,  sau o sursa de apă (ex. rețea publică). Daca această apă provine din foraj e bine să dizolvăm în ea câteva pastile.

3. Cum se realizează corect clorinarea?

Pasul 1: Apa trebuie recirculată în foraj, cu ajutorul unui cot sau furtun (Fig. 2).

Mod de recirculare apa in foraj in timpul clorinarii
Mod de recirculare apa in foraj in timpul clorinarii

Pasul 2: Introducem furtunul în foraj și aruncăm jumătate din tabletele rămase întregi iar după 3-5 minute pornim pompa pentru 1-2 min, pentru omogenizaerea apei. Aruncăm și restul tabletelor și repetăm operația pentru omogenizarea apei, pornind pompa pentru 4-5 min.

Pasul 3: După ce oprim pompa, turnăm în foraj, la gura acestuia, pe peretii interiori, ½ din soluția pe care am format-o prin dizolvarea tabletelor .

Pasul 4. Dupa 30-60 min turnăm în foraj cantitatea de apă avută la dispozitie (1/2 din volumul apei din interior).

Pasul 5. Turnam și restul de clor dizolvat.

Pasul 6. Pe parcursul urmatoarelor 24 ore, la intervale total neregulate (2-12 ore) se mai pornește pompa submersibilă timp de 2-4 minute.

Pasul 7. După cele 24 ore în care clorinarea își face efectul, pornim pompa submersibila pentru 4-5 ore continuu, în vederea eliminării apei cu clor. Această apă va trebui aruncată, in special cea pompata in primele 30 minute.

Recomandări:

Clorinarea unui foraj proaspat finalizat
Clorinarea unui foraj proaspat finalizat
  1. Se recomandă eliminarea unei părți a apei din foraj  (10-20 min) prin instalația de alimentare cu apă a gospodăriei, pentru a elimina eventualele bacterii dezvoltate pe conducte și țevi.
  2. Pentru prevenirea dezvoltării bacteriilor, se recomandă aruncarea preventivă a 1-2 tablete cu clor în foraj, atunci când forajul nu este folosit pentru mai mult de două zile (cand plecați în concediu, weekenduri prelungite, etc.) fară nici o altă procedură înainte sau după.

BICLOSOL – Tablete dezinfectare instalatii apa potabila (via https://www.chemstal.ro/ )

O tableta de BICLOSOL de 3,3g elibereaza prin dizolvarea in apa 1,5g clor activ.

Spectru de activitate: Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Multi-drug resistant, Staphylococcus aureus (MRSA), Acinetobacter baumannii, Enterococcus faecalis, Enterococcus hirae, Legionella pneumophila, Salmonella typhimurium, Candida albicans, Aspergillus niger, Mycobacterium avium, Mycobacterium terrae, (Mycobacterium tuberculosis), Hepatita B, Hepatita C, HIV, Vaccinia virus (AH1N1, AH5N1), Adenovirus, Poliovirus, Bacillus subtilis, Bacilus cereus, dezinfectia apei potabile.

Mod de utilizare

Produsul se utilizeaza pentru dezinfectia conductelor de alimentare cu apa, dezinfectia bazinelor de apa potabila, igenizarea rezervoarelor de apa.Pentru aceste operatiuni este necesara o cantitate de 100mg clor activ la litru.

1. DEZINFECTIA CONDUCTELOR SI A FORAJELOR

Conductele trebuie sa fie dezinfectate: – dupa constructie (inainte de a fi date in folosinta) – dupa reparatii sau intretinere – dupa o perioada de neutilizare (inainte de o reintrare in functiune) – dupa o poluare accidentala(dupa o alunecare de teren, în cazul în care un animal cade în interior dupa inundatii, etc.).
NOTA Forajele trebuie fie intretinute cel putin o dată pe an (drenate și toate sedimentele acumulate pe fund trebuie să fie eliminate). Cel mai bun timp pentru a efectua această intretinere este de la sfarsitul sezonului uscat.

Tehnologia
– Periati peretii deasupra liniei de plutire cu o soluţie de clor activ de 200 ppm(3 tb. la 10l apa);
– Determinati volumul apei din foraj cu formula V = π * R² * H, unde:
V= Volumul apei in mc;
π = 3.14;
R = raza cercului (jumătate din valoarea diametrului)
H = inaltimea apei in foraj, masurata in metri (nivelul hidrostatic).

Exemplu: Pentru un foraj cu 125 mm in diametru si care are apa cu inaltimea de 3.5 metri: Volumul = 3.14 * 62.5² * 3.5 = cca. 0.042 mc.

  • Determinati cantitatea de produs clorigen ce trebuie utilizat pentru clorinarea intregii cantitati de apa la dilutia de 100 mg CLOR ACTIV pe litru (100 ppm), adică 1.5 tb./l apa.
  • Dizolvati tabletele de BICLOSOL in galeti de apa (fara a depasi 75 tablete intr-o galeta de 10 litri).
    Atentie : nu utilizati galeti din tabla deoarece metalul reduce clorul (plastic, cauciuc sau faianta ar fi potrivite).
  • Intruduceti galeata(chiar cu o piatra in ea) legata de o franghie pana in fundul forajului.
  • Lasati 12 ore pentru a-si face efectul. Nu permiteti accesul in foraj (aceasta apa nu este apta pentru consum).
  • Goliti forajul si aruncati apa pana cand aceasta nu mai miroase a clor, dupa care utilizati-o in mod normal.
  • NOTA: Daca forajul este prevazut cu pompa, procedati in acelasi mod dar, dupa care ce s-au turnat tabletele este bine a lasa pompa sa functioneze pana cand apa nu mai miroase a clor. Lasati 12 ore pentru a-si face efectul, apoi porniti pompa de apa si aruncati-o pâna când nu are miros de clor.

2. DEZINFECTIA REZERVOARELOR Rezervoarele trebuie dizinfectate de fiecare data cand o poluare externa s-a produs. Altfel spus :
– dupa constructie
– dupa reparatii sau intretinere
– dupa o periaoda de neutilizare(inainte de o reintrare in functiune)
– dupa o poluare accidentala (dupa o alunecare de teren, în cazul în care un animal cade în interior dupa inundatii, etc.).
NOTA: Rezervoarele trebuie regulat intretinute (golite, sedimentele care s-au acumulat pe fund eliminate, peretii periati si daca este posibil apoi dezinfectati).
Tehnologia
Incepeti prin golirea apei, eliminand orice sedimentele acumulate pe fund şi dacă este posibil, periajul peretilor. Apoi :
• cu o pensula aplicati pe pereti o soluţie de 200 ppm de clor activ obtinut prin diluarea de 10 ori a unei solutii de 2000 ppm cu asigurarea unei ventilatii corespunzatoare in rezervor, pentru a evita inhalarea de vapori de clor toxici,
• permiteti un timp de actiune 30 de minute dupa care se clatesc peretii,
• umpleti rezervorul şi apoi continuati utilizarea în mod normal.
sau
• umpleti rezervorul cu apa clorinata cu 50 ppm clor activ
• pentru un metru cub, aveti nevoie de 33 tablete de BICLOSOL cu 1.5 g clor activ,
• adaugati solutia obtinuta prin dizolvarea in prealabil in galetia tabletelor
• asteptati 12 ore,
• aruncati apa, reumpleti rezervorul si continuati sa-l utilizati in mod normal.

3. DEZINFECTIA APEI POTABILE
Dezinfectia apei este esentiala daca este utilizata in domeniul public pentru a preveni infectiile specifice. Utilizand produsul BICLOSOL sunt necesare 2 tablete la metru cub.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.