Formarea si alcatuirea profilului de sol

Profilul de sol constituie roca, mai mult sau mai putin masiva, initiala, care in timp, sub actiunea factorilor pedogenetici, a fost diferentiata intr-o serie de straturi numite orizonturi.

In functie de natura rocii, de durata si intensitatea factorilor pedogenetici, profilul de sol apare format dintr-o succeriune de orizonturi cu o anumita grosime si insusiri specifice. Natura, grosimea si succesiunea orizonturilor reflecta stadiul de evolutie si intensitatea proceselor de solificare.

Fiecare oriizont din profilul de sol se noteaza cu o litera mare, la care se adauga uneori si o litera mica, cu care se noteaza unele procese de intensitate mai mica, specifice acestor orizonturi.

Unele orizonturi se impart in suborizonturi. Fiecare suborizont se noteaza cu litera mare a orizontului respectiv si cu un indice, in cifre arabe, care arata succesiunea suborizonturilor de la suprafata in adancime. Este foarte importanta citirea, notarea si interpretarea corecta a orizonturilor de sol, pentru a se stabili cu exactitate stadiul si directia de evolutie, pentru a se aprecia corect gradul de fertilitate a solului respectiv.

Numarul, felul si succesiunea acestor orizonturi este caracteristic pentru fiecare tip de sol si reprezinta manifestarea concreta a coditiilor de solificare, materializata printr-o serie de procese (fizice, chimice, biologice, etc.) numite procese pedogenetice.

In conditiile diferite de manifestare a factorilor de solificare, procesele de solificare se asociaza intr-un anumit fel, concretizat prin acumularea produselor reziduale ale acestor procese, care imprima solului anumite insusiri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.