Formarea si alcatuirea partii organice a solului

Costituentii organici cuprind diferite fractiuni ale materiei organice din sol inclusiv substantele humice si nehumice. Pot fi identificate astfel:

fractiunile organice vii, care sunt constituite din microorganismele solului, fauna solului si radacinile plantelor, toate acestea reprezentand biomasa solului;

fractiunile organice moarte care cuprind organisme moarte in curs de descompunere, diferite substante organice cu greutate moleculara foarte diversa si substante humice (ce constituie cea mai mare parte a materiei organice din sol).

Una din caracteristicile esentiale ale solului o reprezinta prezenta la suprafata si in interiorul acestuie a materiei organice moarte in diferite stadii de transformare.

Materia organica este rezultatul biocenozei ce s-a dezvoltat progresiv in materialul parental, din care s-a format si a evoluat solul. Cantitatile de materi organica din sol au crescut pe masura ce solul a evoluat, iar biocenozele de plante, animale si microorganisme s-au dezvoltat, realizandu-se continuu echilibre perfecte intre cantitatea de resturi vegetale si humusul acumulat.

Cantitatile de resturi organice din sol sunt variabile, in functie de volumul de biomasa ce se realizeaza in cadrul unor ecosisteme. Astfel, fiecare tip de biocenoza naturala acumuleaza cantitati diferite de materie organica.

–          Sub pajistile cu covor vegetal incheiat, solul acumuleaza anual, partea aeriana a plantelor anuale moarte, la care se aduga radacinile, rizomii si alte resturi subterane. Resturile organice sunt repartizate pe o grosime de peste 100cm (cu o concentrare in primii 40-50cm)

–          In paduri, predomina acumularea de resturi organice la suprafata solului (frunze, ramurele, fragmente de scoarta, seminte) care creeaza o patura continua cunoscuta sub numele de litiera. Grosimea ei e diferita de la un ecosistem la altul, in functie de cantitatea de frunze sau ace moarte depuse annual la suprafata solului, de intensitatea descompunerii acestora, de specia lemnoasa, feritilitatea terenului. Are valori cuprinse intre1-3 cm sub padurile de rasinoase si 3-6cm sub cele de foioase. (O padura viguroasa, bine incheiata din zona temperata lasa annual circa 3-4 tone la hectar).

–          Plantele cultivate lasa in sol cantitati diferite de rsturi organice, in functie de felul culturii, durata acesteia, productia realizata (3-12t/ha).

Alta sursa de materia organica o constituie microflora: bacterii, ciuperci moarte ce se acumuleaza in sol, microfauna si fauna solului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.