Denisiparea puturilor forate.

pompa aer lift mamut pentru denisipare foraj

Denisiparea / deznisiparea forajelor de alimentare cu apa .

Scopul acestui articol NU este acela de a lamuri cum e corect sa se spuna DeNisipare sau DeZNisipare.

Cand e necesara ?

Atunci cand depunerile de nisip de pe fundul unui foraj (din decantor) sunt atat de multe incat ajung in dreptul filtrelor, le obtureaza pe acestea din urma si scade debitul forajului si/sau apar particule de nixip / depuneri in apa pompata din foraj.

Cat de des e nevoie de o astfel de operatie ?

Greu de spus. Depinde si de regimul de exploatare a forajului / numarul de cicluri pornire / oprire a pompei submersibile. Un foraj corect executat si corect exploatat are nevoie de o denisipare 1 data la 5..10 ani sau chiar si mai rar. O denisipare anuala / la 2 ani denota o deficienta de executie (uneori se poate remedia prin retubare) sau o exploatare in afara parametrilor forajului / acviferelor.

Cum se executa ?

pompa aer lift mamut pentru denisipare foraj
pompa aer lift mamut pentru denisipare foraj

Operatia de denisipare consta in „pomparea” apei de pe fundul forajului cu ajutorul unei pompe aer-lift / mamut , pompare care va antrena depunerile si le va scoate afara. Pompa aer lift poate fi concentrica sau excantrica, diametrele pot varia , presiunea si debitul de aer la fel pot varia de la caz la caz . Pe langa efectul de eliminare a depunerilor de nisip, aceste pompari cu intermitenta creaza anumite unde de soc in pietrisul filtrant din exteriorul filtrelor care are ca efect curatirea lui si rearanjarea lui.

Cat costa ?

Nu exista un pret standard pentru ca operatia poate diferi de la un foraj la altul. Una e sa denisipezi un foraj de 50 m , tubat cu PVC diametru 125 mm cu debit de 2…3 mc/h si cu totul altceva un foraj tubat cu 200 mm cu debit de zeci de mc/h. Nivelul depunerilor, materialul de tubare, numarul /tipul de filtre si multe altele pot influenta modul de executie a lucrarilor / timpul de executie si in final pretul lor. Vedeti mai jos ce date avem nevoie pentru a oferta o astfel de lucrare de denisipare a unui put forat.

Cat dureaza ?

Uzual 1 zi. In rare cazuri (zeci de m de nisip pe diametru mare, nisipuri cimentate) 2..3 zile

Ce date avem nevoie pentru a stii exact  cum trebuie executata lucrarea de denisipare a unui foraj ?

 • Fisa forajului
 • Detalii despre echiparea forajului (tip pompa submersibila, adancimea de montare, diametru coloana de refulare, etc)
 • Cateva poze cu accesul la foraj / caminul putului forat.

 

Daca NU exista fisa forajului (din pacate in Romania e cazul cel mai intalnit) va rugam sa incercati sa raspundeti la cat mai multe din urmatoarele ntrebari :

 • adancimea initiala
 • pozitia filtrelor
 • diametrul tubulaturii PVC / metal etc
 • grosimea tubulaturii
 • tip si cantitate pietris filtrant folosit
 • daca s-au montat centrori
 • daca sa facut o izolare / cimenatre a acviferelor de suprafata
 • nivelul static al apei in foraj
 • orice alt detaliu din timpul executiei sau a exploatarii forajului (buletin analiza apa, diagrafie carotaj electric, denisipari efectuate de-a lungul timpului , pompe schimbate, etc etc)

 

F-ctie de toate aceste date , schitam o oferta de lucrari care poate contine mai multe sau mai putine dintre urmatoarele operatii :

nr operatie unit masura
1 Mobilizare transport logistica etc buc
2 Proiectare/avizare buc
3 Extragere pompa / coloana pompare ore
4 Masurara termometrie/rezistivitate, talpa foraj buc
5 Investigatii video buc
6 Confectionare piese intrumentatii (pentru extragere componente scapate in foraj) buc
7 Instrumentatie ore
8 Desnisipare aer lift ore
9 Periere filtre m
10 Recimentare foraj sub presiune buc
11 Pauza priza ciment zile
12 Geofizica -Carotaj acustic pu
13 Punere productie buc
14 Stabilire parametri hidro buc
15 Documentatie , raport pu
16 Management proiect/ diurne etc zile
17 Suplimentar pt generator ( daca nu exista 380 v la max 100 m de foraj) zile
18 Alimentare cu apa ( daca e nevoie) zile
19 Alimentare cu energie electrica 220v ( daca e nevoie) zile
20 Starpire tantari zile
21 Stationare din vina beneficiarului ( luare decizii etc ) ore
TOTAL

Daca nu intram in posesia datelor forajului , exista urmatoarele riscuri :

 1. Operatia de denisipare sa fie prea brutala si poate duce chiar la spargerea tubulaturii PVC si compromiterea definitiva a forajului
 2. Opertia de denisipare sa fie prea „blanda” , efectele ei fiind aproape nule.

 

La sfarsitul lucrarilor, executantul trebuie sa predea un raport cu lucrarile efectuate, masuratorile parametrilor forajului , si grafice din care sa rezulte efectul operatiunilor executate (De exemplu o termometris si o conductivitate (grafice) inainte de denisipare si aceleasi masuratori dupa pot evidentia modificarile survenite in functionarea forajului / acvifere decolmatate, etc)

Definitii :

A curăța obiectele aflate în apă de nisipul depus prin decantare; a decolmata.

 

33 thoughts on “Denisiparea puturilor forate.

 1. Marian says:

  Am citit cu interes toate articolele. Înțeleg = nu se poate. Am un puț care nu mai funcționează în parametri de anul trecut (când scoteam apă non stop, fără probleme). Are adâncime totală 16m, din care apă 2,5m, diametru 30cm. Deci denisipare cu aer lift nu merge. Cum să-l reabilitez? Ce-mi recomandați?

 2. Constantin says:

  Am un put nou, la 52 m adancime, oglinda de apa la 20 m, teava albastra de 140 mm, cu margaritar, filtre si nu se limpezeste apa. Scoate mult nisip si noroi. Nu am introdus apa ininstalatii ( apa curenta si irigare). Ce se poate face? Cum se poate remedia?

  • = OnDrill foraje = says:

   Avem nevoie de mult mai multe detalii pt a pune un diagnostic si a va recomanda o sulutie …. Aveti o fisa de executie foraj cu constructia lui si parametrii obtinuti ? Diametrul de forare, granulatie margaritar si cantitate introdusa , locatia forajului, centrori / detaliat . Folositi o pompa submersibila ? Modelul exact sidetalii despre adancimea de montare , furtunul de refulare si debitul pompat (galeata/cronometru) ?

  • = foraje OnDrill = says:

   Denisiparea cu AER inseamna o injectie de aer SUB nivelul apei , apa si depunerile (nisip, etc) sunt antrenate in sus de amestecul apa/aer si eliminate. Ca sa functioneze acest sistem are ne voie de o SUBMERGENTA (diferenta dintre suprafata apei si locul unde se injecteaza aerul) de 10..15 m . Adica aerul la minim 10 m sub nivelul apei. Si daca sa presupunem ca forajul d-voastra , chiar daca ar avea 10 m de apa la inceput, dup ce va scadea nivelul apei cu 1..2 m sistemul va inceta sa mai functioneze . Asadar concluzia : NU SE POT DENISIPA CU AER FORAJELE MAI MICI DE 20..30 M ADANCIME CARE SA AIBE MINIM 15..20 M COLOANA DE APA !

  • = foraje OnDrill = says:

   In mod corect, denisiparea se face cu aer cu compresor cu injectie concentrica sau excentrica . Daca insa in forajul (putul, fantana) d-voastra nu aveti minim 10…15metri coloana de apa pt a functiona acest sistem cu aer (pompa mamuth/aer lift) singura solutie sunt pompele de ape murdare, care sa aiba sorbul jos, existand si varianta cu tocator . O sugestie : pompele de ape murdare sau canalizare cu/fara tocator de la Pedrollo !

 3. Marian says:

  Buna seara!
  Poate ma puteti ajuta cu un sfat. Am un put forat la 37m adancime, la 20m a dat de apa, este sapat numai in piatra (calcar), problema este ca pompa trage mult nisip. Au fost perioade cand au mai fost cantitati mici de nisip in apa, dar sporadic pana cand intr-o zi cand toata instalatia s fost incarcata cu nisip si mal, s-au spart si corpurile filtrelor. De atunci apa este plina de nisip. Am incercat sa curatam putul cu ajutorul compresorului, a iesit tot nisipul de la fundul putului, dar a scos si aproximativ o galeata de pietrtis margaritar. putul are tuburi albastre cu dop conic de fund si 4 tevi filtrante. Tevile filtrante sunt pana jos. Pompa trage in continuare si nisip obturand in cateva minute filtrul.
  Am inteles ca diametrul forajului este de 160mm iar tubul are 140mm. Se pare ca la oprire si pornire tulbura si mai mult apa.

  • = foraje OnDrill = says:

   Haideti sa continuam conversatia pe email, mai avem nevoie de detalii :
   – inteleg ca NU aveti nisci o fisa/schita etc ?
   – locatia forajului ? (jud Constanta cumva ? )
   – intre gaura forata si tubulatura PVC nu sa introdus nimic ?
   – va rog cateva poze cu nisipul decanta sa vedem culoarea lui ? si marimea lui – banuiesc ca e un calcar alterat de fapt si nu un nisip …
   – si detalii despre echipare – model exact pompam, diametru coloana de refulare, adancimea de montare ?

 4. Ion Alexe says:

  După o denisipare trebuie din nou trasa apa din puț ca și la punerea în exploatare a forajului? Am făcut punerea în exploatare prin tragerea apei la peste două luni de la tubare, cu pompa deasupra filtrelor, la un debit aproximativ egal cu cel al forajului, intermitent, cam 6-7 ore pe zi timp de trei zile. Credeți că mai e necesar să scot? Mulțumesc mult pentru răspunsuri!

  • = foraje OnDrill = says:

   O denisipare CORECTA si COMPLETA duce la desfundarea filtrelor, rearanjare cuart filtrant in jurul filtrelor, etc si se distruge filtrul natural invers . Deci logic ca dupa orice denisipare e nevoie de o noua PUNERE IN PRODUCTIE a forajului prin pompari la divrese debite (in general de la mic la mare) pe perioade lungi cu intermitente. Aceste perioade depind de ff multe variabile – adancime, debite, granulatie acvifer, nivel static, dinamic etc etc
   daca nu se face aceasta punere in productie IMEDIAT dupa denisipare, exista riscul ca forajul sa se nisipeze singur , chiar NEEXPLOATAT. Acest lucru se verifica masurand talpa forajului / podul de nisip.
   Bafta / spor la treaba.

 5. Daniel says:

  Buna seara,avem o problema la o fantana forata manual cu foreze facute de noi.Am bagat tub de 25cm diametru,din ala portocaliu,si pe langa margaritar care e cam marunt,nu stiu exact sa va zic dar e marunt. Avem 7m de tub in pamant si 2,5m apa in fantana,acum problema e ca, cu cat pompam apa din fantana nu se mai curta,e foarte nisipoasa si tot se lasa margaritarul in jos pe langa tub,si a mai coborat si tubul. Nu mai stim ce sa facem,cum sa oprim nisipul,cat sa pompam apa ca sa se curate. Avem 5 zile de cand tot scoatem apa cu nisip si nu se mai linisteste nisipul sa se lpmpezeasca apa. Ce e de facut? In tub am facut gauri cu burghiu de 10. Multe, si cam 2m pe lungimea tubului.avem izvoare bune,dar este mult nisip,cum scapam de el asta e intrebarea noastra. Va multumim!

 6. Adrian says:

  Bună ziua.Am o problema cu un puț forat de 72 m adîncime in localitatea valea lupului jud.iasi în mai 2017 cu tuburi albastre și pietriș mărgăritar.Nu știu diagrama puțului.S-a făcut limpezirea puțului cam o luna după care am pus o pompa pedrolo monofazata de 1.5 kw.Din cauza faptului că scotea în continuare un nisip foarte fin am incercat sa scot pompa dar a rămas blocată,rupanduse și cablul de ancorare.Doresc daca se poate o rezolvare a acestei probleme.

  • = foraje OnDrill = says:

   Pai NU aveti contract garantie de la executant ? Ce va scrie in contract – ca trebuie sa va bage o teava in pamant sau sa va dea apa LIMPEDE CRISTAL ?
   Rezolvarea nu e deloc una simpla, si nici sigura .
   Va rog sa ne trimiteti prin EMAIL :
   – locatia d-voastra
   – numele si datele executantului pt a ne feri de el
   – 2..3 poze cu gura putului sa vedem diametru coloana refulare, cablu leectric acces ?
   – de unde sa rupt cordelina de sustinere a pompei submersibile aprox ?
   – ce fel de filtre au folosit ?
   – ce fel de pietris – cuartos psopecial granulatie < 2 mm sau sort 4-8 mm ordinar balastiere ? si ce cantitate aprox ?

 7. Irinel says:

  Bună ziua,am o fântână cu diametrul de 35 cm,as vrea sa o curăț cu acest sistem de pompare,este posibil?

  • = Foraje OnDrill = says:

   Daca adancimea e mai mare de 20..25 m si coloana de apa din fantana are minim 15 m se poate. Daca coloana de apa esta < 10 m nu functioneaza acest sistem.Se numeste submergenta si min min e 12 m !

 8. Marian says:

  Buna ziua!Locuiesc in satul Plesesti,comuna Podgoria,jud Buzau.M-ar interesa un foraj insa nu stiu ce debit are acviferul.In cazul in care este un debit prea mic,pornirile pompei sunt prea dese intrucat forajul nu acumuleaza apa rezultand nisiparea frecventa a forajului.Se pot efectua masuratori pentru a sti debitul(fezabilitatea)?Necesarul de apa este de min 5 mc/zi.

  • = Foraje OnDrill = says:

   Vi-am trimis o lista cu firme care intocmesc Stiudii Hidrogeologice in judetul d-voastra. Comandati unul si aveti raspunsurile complete.
   Afirmatia d-voastra „In cazul in care este un debit prea mic,pornirile pompei sunt prea dese intrucat forajul nu acumuleaza apa rezultand nisiparea frecventa a forajului.” este FALSA / gresita. Pompa submersibila se ALEGE pt un foraj f-ctie de parametriii acestuia. Daca forajul da 300 litri/ora se alege o pompa de 250-290 litri/ora si aceasta poate functiona (daca e necesar) 24h/24 365 zile /an. Un foraj CORECT realizat NU se nisipeaza nici la porniri dese ale pompelor , asta pt ca NU produce un bob de nisip !
   Nici unul din forajele executate de noi de la infintare si pana azi nu au avut nevoie de denisipare, intretinere, reabilitare etc.

 9. Florin says:

  Buna ziua,
  acum 1 an mi s-a executat un put in zona Balteni/Peris (jud.Ilfov), la adancimea teoretica de 30m (nu am verificat atunci adancimea), cu teava albasatra Valsir. Captarea s-ar face doar de la 2-a panza freatica. Filtrele ar fi la cca 1 m de fundul putului, utilizand teava de filtrare Valsir. Nu cunosc diametrele perforatiilor. S-a folosit margaritar, de centroare n-am auzit sa se fi folosit (nu exclud). Nu am primit fisa putului, de oamenii care l-au executat nu reusesc sa dau.

  Dupa executarea putului s-a tras apa cca 8 ore/zi timp de cateva saptamani. In tot acest timp s-a eliminat constant mult nisip. Apoi apa s-a limpezit, insa tot se elimina mult nisip. De curand s-a instalat aparataj de put (vas de expansiune, filtru grosier ciclonic cu autocuratare + filtru mai fin). Din cauza nisipului care vine sistematica si abundent, filtrele se infunda la cateva zile, fiind necesara curatirea lor.

  O masuratoare recenta arata ca adancimea putului este -23m, luciul de apa e la -8m, rezultand o coloana de apa de 15m.

  In tot acest timp s-a folosit o pompa de put Torrent 100 (H=65m).

  Am rugamintea sa ma ajutati cu o expertizare a putului, in vederea indeparatarii nisipului si a unei utilizari fiabile. O data estimata si un pret ar fi foarte apreciate.

  Va multumesc anticipat.

  • = Foraje OnDrill = says:

   Buna ziua

   Aveti atasat la emailul trimis o oferta orientativa pentru expertizarea in vederea reabiltarii forajului. Aceasta operatie se poate face in orice zi a saptamanii viitoare .

   Va rugam sa ne comunicati urmatoarele date (care sunt disponibile) pentru a va oferta lucrarile potrivite pentru situatia d-voastra concreta :

   – Locatia exacta a forajului (adresa- strada numar sau coordonate / google maps, etc)
   – Fisa forajului , sau cel putin urmatoarele
   o Anul executiei
   o Firma executanta
   o Adancimea tubata
   o Pozitia filtrelor
   o Diametrul si materialul (inclusiv culoarea) tubulaturii
   o Nivelul static al apei
   o Nivelul dinamic
   o Debitul capabila al forajului
   o Tip pietris filtyrant folosit, cantitate, pozitie inel cimentare , etc etc
   – Detalii despre echiparea forajului :
   o Model pompa
   o Adancime de montare
   o Diametru coloana de refulare
   – Istoricul forajului / interventii / denisipari, etc
   – Poze cu caminul, accesul la camin si in camin, etc
   – Cerinte speciale, daca exista (restrictionari la inaltime / gabarit pt echipament denisipare, perioada limita cat poate fi oprita apa , etc etc )
   – Cat de urgenta este lucrarea ?

 10. Gabi says:

  Buna ziua! O intrebare simpla… cum pot scoate 6m de nisip dintr-o fantana cu tuburi de beton cu diametrul de 60cm exteior si 50cm interior.Mentionez ca adancimea maxima este de 32m,iar apa este 10m.Se poate scoate aceasta cantitate de nisip?

  • = Foraje apa OnDrill = says:

   Sistemul cu aer /compresor cu pompa mamuth / aer lift NU functioneaza in cazul d-voastra.

   Unica solutie ramane cu o pompa puternica de ape murdare cu sorbul sub pompa cu care sa scoateti / pompati simultan apa cu nisip de pe fund pana la curatire

   Succese

 11. Lucian Stefanescu says:

  Buna ziua, doresc denisipare a unui put in zona BRANESTI -Ilfov .
  Vechime put 5 ani, folosit in permanenta.
  Pompa submersibila ,de 800-900lei de la magazine bricolaje.
  Adancime 20 m , pe fund are 2 galeti de piatris.
  Diametru 200 teva portocalie.
  Caminul are 1m*1m*1m cu capac de 1m*1m , putul fiin intr-un colt.
  Nivelul apei 12-14 m coloana de apa cand a fost dat in folosinta 6-7 m.
  Acum nu stiu.
  Nu a mai fost facuta alta denisipare.
  Dupa executie in permanenta am schimbat cele 2 filtre mari de canepa cu decantor in fiecare luna fiind murdare fara decantare . De 6 luni le schimb la 2 saptamani avand si decantare de nisip fin (1 cm ).
  Teava pompei este de 1 tol pana in casa.
  Filtrele sunt pozitionate in serie la distanta de 30 cm dupa hidrofor.
  Alte informatii solicitate nu cunosc.
  In urmatoarea luna voi fi bransat la reteaua de apa acest put urmand sa il folosesc ocazional . Asadar doresc doresc un raport pret utilitate cat mai bun.( ma refer la operatii )
  VA MULTUMESC.

  • = OnDrill foraje = says:

   Denisiparea are rolul de a elimina depunerile de pe fundul forajului care pot influenta calitatea apei pompate, in sensul in care obtureaa partial si filtrele, DAR mai are si rolul de a rearanja pietrisul filtrant in jurul forajului. Acets lucru este f periculos la forajele tubate cu teava portocalie, casanta, subtire, total improprie pt astfel de lucrari (foraje de alimentare cu apa)
   In conditiile in care nu va grabiti si ne permiteti sa ne optimizam costurile cu deplasari , etc , si va asumati si riscurile distrugerii forajului , va facem o oferta de nerefuzat. Prin email 🙂

 12. maxim says:

  buna ziua ,am forat un put la 60 m a fost suflat cam 1 sapatamana cu un compresor zi si noapte dar tot iesea nisip,am pus o pompa pedrolo 2/13 si am redus debitul de la 2500l/h la 1400 apa s-a limpezit dar dupa 2 saptamini a inceput sa se adune nisip in filtre, acum am legat-o pe direct si scot apa tulbure la un debit de 2000l/h redusa fiind de la 2500, pompa e bagata la 39 m filtbrele putului sunt la 25-30m si la 50-53 m ,nivel hidrostatic la 20m hidrodinamic la 25 m ,care sunt solutiile pentru limpezire,multumesc

  • = OnDrill foraje = says:

   Asadar ati executat forajul cu altcineva. F bine, noi am fost f ocupati in alte zone.
   Suflatul … nu aranjeaza neaparat pietrisul margaritar. Poate doar sa spele bentonita si cam atat.
   Nu ati precizat nimic in legatura cu pietrisul introdus ? Granulatie ? Cabtitate ? Cimentare ? S-au folosit centrori ?
   Va rugam si cateva poze cu accesul si cine este executantul ?
   Toate acestea prin email.
   Denivelare de doar 5 m nu indica o fortare ca si debit a acviferului, ci mai degraba inclinam spre o eroare de executie.
   Mersul lucrurilor este urmatorul :
   1. Expertizare foraj (se fac 2 grafice : termometrie si conductivitate + masurat exact static dinamic debit , modul in care oscileaza dinamicul etc
   2. In urma expertizei rezulta „diagnosticul bolnavului” si se stabileste ce tratament trebuie aplicat :

   Variante , dar mai pot fi si altele
   – recomandari de echipare si exploatare – nu e cazul al dvoastra
   2. Denisipare cu mamuth concentric pt a actiona pe fiecare metru de filtre si a rearanja pietrisul margaritar
   3. punere in producte cu debit crescator pt a se face filtru invers
   4. retubare completa sau partiala cu diametru mai mic si filtre impachetate
   5. Boala incurabila, nu exista tratament ….

   Asteptam detaliile ca sa stim ce si cum sa va ofertam si ca preturi.

 13. popescu vasile says:

  Va saut cu respect,va-am citit cu interes articolele publicate si recunosc ca m-ati luminat in multe probleme pe care le-am intlnit.Poblema mea constain faptul ca am un put la 125m care are nisip si care blocheaza pompele ,3 la numar,ultima acum 5 luni.Mentionez ca toate au fost functionat in regim hidrofor.S-a facut denisipare cu pompa aer-lift acum 3 ani si imediat s-a blocat una din pompe.Fundul putului s-a ridicat la 104m iar nivelul static a coborit de la 38 la 54m.Pompele au fost alese sa aiva un H cam mare deci si un debit mare dar inteleg ca asta se rezolva prinntr-un robinet de echilibrare iar pozitionarea se face intre filtre,pompa actuala are H 131m si debit 6 mc/h si intentionez sa o montez cu un vas tampon si hidrofor ridicator de presiune separat.M-ar iteresa daca as putea s-ai fac eu o denisipare avind un copresor cu vas de 300l si unul de 80l si teava PE de 50.AR exista un filtru care sa poata fi pus peste absorbtia pompei? Filrele putului au 0,7mm si sunt pozitionate la 60-65m 75-80m 90-95m 105-110m debitul 1,2l/. In speranta ca ma puteti ajuta cu nisre sfaturi competente de la un om de meserie,astept cu interes un raspuns de la dumneavoastra.

  • = OnDrill foraje = says:

   Cateva intrebari suplimentare la care asteptam raspuns email :
   1. In ce localitate e forajul ?
   2. Tubulatura ce culoarea are si ce grosime / clasa de rezistenta ?
   3. Filtrele au fost din fabrica sau facute cu flexul pe genunchi ?
   4. Cateva poze cu accesul la foraj sunt binevenite
   5. Modelul exact de pompa
   6. Ce fel de pietris sa bagat in spatele filtrelor si ce cantitate aprox ?
   6. Stiti ceva de vreo izolare / cimentare ?
   Cateva recomandari
   – denisiparea completa si mai ales corecta nu este o treaba de amator. Cu acele compresoare nu veti putea pompa apa de 50..60 m adancime pana la CTN. Daca bagati injectia de aer prea jos puteti distruge forajul. Denisiparea nu are doarrolul sa scoata nisipul de pe fundul forajului , c si rol de rearanjare a margaritarului filtrant.
   – NU de poate nimic la pompa / filtre etc, pt ca nisipul care va venii din acvifer va ramane in foraj si se aduna acolo, va merge 3 saptamani pompa si apoi va ramane fara apa sau chiar va fi ingropata in nisip
   – Corect este sa ne comandati o expertizare foraj care sa identifice problema (se fac niste masuratori mai complexe) si f-ctie de problema sa dea si solutii / recomandari (denisipare, retubare pe interior cu alt diametru, etc)
   Asteptam raspunsurile de mai sus ca sa va ofertam o expertizare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.